• Pregleda: 1367

Visoka koncentracija polena ambrozije i koprive u vazduhu

Tokom protekle nedelje, od jakih alergena u vazduhu zabeležena je visoka koncentracija polena ambrozije, dok je od slabih registrovana visoka koncentracija polena koprive.
Visoka koncentracija polena ambrozije i koprive u vazduhu

Prema izveštaju o aerobiološkom ispitivanju Zavoda za javno zdravlje Subotica, tokom prošle nedelje u vazduhu je zabeleženo više od 30 polenovih zrna ambrozije i korpive po metru kubnom vazduha. Ovako visoka koncentracija ovih korovskih biljaka može da izazove veoma jake i burne reakcije kod alergičnih osoba.

Kada su u pitanju trave i druge korovske biljke, poput pelena, konoplje, štireva i pepeljuge, tokom protekle nedelje beležile su nisku do umerenu koncentraciju, te su mogle da izazovu reakciju kod većine alergičnih osoba i onih koje su izuzetno osetljive na ove alergene.

Prema prognozi Zavoda za javno zdravlje Subotica za ovu sedmicu, visoku koncentraciju imaće ambrozija, dok će trave i ostale korovske biljke beležiti nisku koncentraciju.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

4
Clown Odgovori
Koliko ste kosili ove godine,cudno je da smo jos zivi.... Uzas!!!
Pere Odgovori
Salas mi je okruzen ambrozijom. Visoka je preko dva metra i apsolutno nista se ne vidi zbog nje. Posto nisam alergican na ambroziju, cinjenica da mi zaklanja pogled na okolinu je moj glavni problem s njom, i apelujem na vlasti da mi dodju kuci i pokose taj gnusni korov.
avet Odgovori
A šta biii sa komarcima????
Zolika Odgovori
Njive i zemlje oko Subotice izgledaju kao da su posadili Ambroziju seme po seme, jaaaako puno ima, razumem i zemljoradnike da za to nemaju naftu da ponovo okreće zemlju... a nemože ni da prskaju herbicidom, vetar nanosi na parcelu pored...
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.