Komentara: 0
Pregleda: 1813

Višestruko dno Beogradske berze

21.12.2008. u 09:47h
<p>U sedmici koja se po ostvarenom prometu može svrstati u jednu od najgorih ove godine, nije bilo velikih cenovnih pomaka &scaron;to se tiče akcija iz sastava SuboticaPULS-a. Jedan od rekorda postavljen je u trgovanju akcijama &bdquo;Standardprojekta" A. D., čija je cena porasla na 9500 dinara, &scaron;to je gotovo desetosruko vi&scaron;e nego u aprilu ove godine kada je ostvarena istorijski najniža cena za ovu akciju od 980,00 dinara.</p>
Višestruko dno Beogradske berze

Cena akcije „Veterinarskog zavoda" A. D. porasla je za manje od 1 %, i to je akcija koja je po ostvarenom prometu i ove sedmice „pobednik", iako je ukupan promet ostvaren u trgovanju akcijama „Vetzavoda" A. D. manji od milion dinara.

Posle gotovo dve godine neaktivnosti, u utorak je istrgovana 101 akcija „SMB - mehanizacije i transporta" A. D. bez promene cene. Bez promene cene trgovalo se i akcijama Kompanije „Vojput" A. D. (22 akcije) i kao i uvek subotičke „Mlekare" A. D.

U „gubitnke" po promeni cene akcije u prethodnih sedam dana svrstale su se akcije Koncerna „Interšped" A. D. sa padom cene od 5,66 % i bajmočke „Ravnice" A. D. sa padom cene za 8 dinara.

Događaj koji se očekuje od polovine novembra kada je Akcijski fond objavio da će ponuditi na prodaju akcije „ATB Severa" A. D. iz portfelja Privatizacionog registra, još uvek se nije desio, iako je danas (10.12.2008.) na berzi povećana ponuda ovih akcija. Tražnje za ovim akcijama, naravno, nije bilo, a mali su izgledi da će je uskoro i biti, najviše zbog objave izveštaja sa skupštine akcionara nekadašnjeg subotičkog giganta. Naime, u izveštaju koji je pre nekoliko dana objavljen na web sjatu Beogradske berze stoji da će „ATB Sever" A. D. izvršiti pokrivanje dela gubitaka na teret osnovnog kapitala kroz postupak zamene akcija u odnosu 10 prema 1.

Jednostavnije rečeno, prema ovoj odluci, za svakih 10 akcija koje sada poseduju, akcionari će dobiti 1 akciju, dok će ostatak preko 10 akcija biti knjižen kao deo akcije na račun suvlasništva, čime će kapital preduzeća biti smanjen sa 1,928 milijardi dinara na oko 193 miliona dinara. Na žalost, „ATB Sever" A. D. trenutno nema dovljno kapitala, rezervi i neraspoređenog dobitka da izvrši pokrivanje ukupnog gubitka, te će nakon ovog smanjenja kapitala ostati još oko 2,284 milijarde dinara gubitka, koji će moći biti pokriven kada preduzeće ostvari dovoljno dobitaka.

Sedmodnevna promena vrednosti, kako opšteg indeksa Beogradske berze BELEXline, tako i indeksa „subotičkih" akcija SuboticaPULS, sasvim dobro prikazuju kretanje, odnosno nedostatak istog, na domaćem tržištu kapitala u prethodnih 7 dana. Nešto volatilnije bilo je kretanje indeksa najlikvidnijih hartija Beogradske berze BELEX15, najviše zahvaljujući špekulativnim aktivnostima u trgovanju akcijama „Metals banke" A. D., koja je u prvih 8 dana decembra beležila propulzivni rast cene sa 3.816 dinara (1.12.) do 8.890 dinara po akciji po koliko se trgovalo na otvaranju 9. decembra 2008. Oni koji su uspeli da se dočepaju akcija „Metals banke" A. D. početkom prošle nedelje i da ih početkom ove prodaju, sigurno su zadovoljni. Onima koji se nisu usudili da prihvate rizik, ostaje da pokušaju da uhvate sledeći uzlazni mikro-trend, kojih će u predstojećem periodu verovatno biti.

Postavljeno pre 15 godina i 4 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 1813
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.