• Pregleda: 7308

Višečasovna čekanja na Horgošu

Na graničnom prelazu Horgoš danas u prepodnevnim časovima čekalo se u proseku po tri sata na ulazak u Srbiju, odnosno ulazak u Mađarsku. Velike gužve su sa mađarske strane granice, gde se čekalo i po nekoliko sati na ulaz, odnosno izlaz iz ove zemlje, dok je nešto povoljnija situacija na srpskoj strani granice gde se na ulazak u Srbiju čekalo oko sat vremena, dok na izlazu iz Srbije nisu evidentirane veće gužve. Međutim, subjektivni osećaj pojedinih putnika koje smo anketirali na prelazu jeste da su čekali i po pet – šest sati da izađu iz Mađarske i uđu u Srbiju.
Višečasovna čekanja na Horgošu

Gastarbajteri na putu ka zavičaju, državljani Nemačke i Austrije na proputovanju i tek po neki automobil sa tablicama Srbije. Svi oni čekali su danas po nekoliko sati na granici. Prvo više od sata da izađu iz Mađarske, pa još toliko da uđu u Srbiju i nastave dalje put. Sa druge strane granice, tek po neki automobil na izlazu iz Srbije i kilometarska kolona kod prelaza Reske na ulazu u Mađarsku.

U Graničnoj policiji na Horgošu kažu da je ovo uobičajeno vreme kada je povećan intenzitet saobraćaja na ovom prelazu, pa je zbog toga u funkciji svih šest traka na ulazu u Srbiju, uz maksimalno angažovanje pripadnika policije. Broj putnika u prvih šest meseci ove godine na graničnom prelazu na sličnom nivou, dok je broj vozila za 12 odsto manji u odnosu na isti period prošle godine kada je preko prelaza prešlo 3,2 miliona putnika, 650.000 putničkih vozila, 30.000 autobusa i 150.000 teretnih vozila.

U Carinskoj ispostavi Horgoš procenjuju da su ukupna zadržavanja na srpskoj i mađarskoj strani danas pre podne bila oko tri sata. I carina i policija reporučuju korišćenje alternativnih graničnih prelaza – Bajmok, Đala, Bački Vinogradi i Kelebija. Pored redovne granične kontole, i pored povećanog intenziteta saobraćaja, Granična policija je u dosadašnjem toku godine zaplenila preko 90 kilorama narkotika, dok su u saradnji sa Upravom carine sprečili šverc robe vredne preko 13 miliona dinara.

Vozačima se preporučuje da obrate pažnju na ograničenja brzine, s obzirom da je pojačana radarska kontrola policije na auto-putu ka Horgošu.

Izvor: RTV Yueco / Autor: Boris Šuman

povezane teme

5
keljmendi Odgovori
Svaka čast članovima subotičkog crvenog krsta na organizaciji na prelazima,zbog velikih vrućina,dehidracije, i zbog čekanja od 5-6 sati ljudima se pozlilo,bilo je i smrtnog slučaja sa mađarske strane.A sa naše strane sve je bilo perfektno ,volonteri dežurali,delili vode,pružali pomoć kome je potrebno,hvala.
exsex Odgovori
Vozaci vise se umore cekajuci nego u voznji. Nije ni cudo sto toliko saobracajne nesrece ima na putevima. Trebalo bi da postave wc, tuskabine i bife sa hladnim picima, pa da je i neka hladovina....
I jos i ovo, ako su papiri uredu, jedan auto se zadrzava nekoliko sekundi na kontroli. A ima onih koji su sa nekim nerazjasnjenim dokumentima, pa oni i 10-20 minuta zadzavaju red. E kad bi njih odvajali na stranu, kolona bi isla neprekidno.
miklos Odgovori
Backi Vinogradi nisu ni trebali da otvaraju jer nista bolje ni brze nerade pogotovo u dane vikenda.Jutros je bila kolona od nadvoznjaka skoro pa na ovoj vrucini da cekas 2 sata minimum da bi usao u Madjarsku je previse.Neradnici i jedni i drugi.
Saban Odgovori
Sto vise prelaza otvaraju vise se ceka. Gomila nesposobnjakovica. Ne znam zasto im EU daje te silne pare. Pre 2-3 nedelje sam cekao 2 sata na Backim Vinogradima, a nije ni bilo puno kola. Gledaju oni tamo nesto sa poluzavrsenom srednjom skolom.
ZivkaProzoo Odgovori
Pa ne mogu od debljine da se pomeraju!!!! Uzas
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.