Komentara: 3
Pregleda: 2053

Više zainteresovanih omladinaca nego posla u zadrugama

24.08.2020. u 14:10h
Izvor: Subotica.com
U omladinskoj zadruzi "Ekonom" kažu da je interesovanje mladih za obavljanje privremenih poslova ove godine bilo najveće do sada, toliko da nije bilo dovoljno posla za sve, te da je tek nekolicina najsrećnijih bila u prilici da bude angažovana tokom celog leta, dok su drugi poslove obavljali nekoliko dana ili nedelja.
Više zainteresovanih omladinaca nego posla u zadrugama

Letnji raspust i pauzu između dva ispitna roka, mladi Subotičani su i ove godine odlučili da provedu radno, a za razliku od prethodnih godina, kada je ponuda poslova bila veća od potražnje, iz omladinske zadruge "Ekonom" kažu da se ove godine situacija promenila, te da je bilo mnogo više zainteresovanih nego posla.

- Zainteresovanih ima, možda i više nego prethodnih godina, ali je posla bilo upola manje, zbog celokupne situacije sa epidemijom kovida. Uglavno su se nudili poslovi u proizvodinji, kao što su razna pakovanja, pomoćni poslovi ili nešto što je trebalo hitno da se uradi i to je to, dok sezonske poslove, poput rada u voćnjacima, ove godine uopšte nismo ni imali - kaže Natalija Đurković, administrativni radnik u omladinskoj zadruzi.

Kada je reč o motivaciji, naša sagovornica objašnjava da su se mladi pretežno javljali kako bi obezbedili dodatni džeparac, ali i ispunili slobodno vreme, koje su ove godine imali na pretek.

- Taj finansijski momenat je i dalje presudan, zbog toga su nam se najviše javljali, ali i zato što je deci bilo dosadno i želeli su da rade nešto. Mesecima nisu išli redovno u školu, nisu išli na letovanje i ova godina im je prošla tako kako je prošla, pa su dolazili kod nas čak i u većem broju nego svih ovih godina - objašnjava Đurković, dodajući da se cena rada nije menjala, te da su mladi mogli da zarade od 180 do 250 dinara na sat, u zavisnosti od težine posla i perioda angažovanja. - Ko je imao sreće, taj je bio angažovan ceo letnji raspust, a takvih je bilo malo. Neko je bio angažovan nedelju dana, a neko jedan mesec, sve zavisi od težine posla koji su radili.

Iz omladinske zadruge "Ekonom" poručuju da se uslovi članstva nisu menjali godinama, te da se članarina u visini od 500 dinara naplaćuje tek od prve zarade i važi do kraja kalendarske godine.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 7 meseci
Komentara: 3
Pregleda: 2053
Povezane teme

mladi

sezonski poslovi

omladina

omladinska zadruga

privremeni poslovi

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.