Komentara: 4
Pregleda: 9751

Više od stotinu ekipa iz Srbije i regiona na 9. "Sarmijadi" u Bačkoj Topoli

28.10.2022. u 12:30h
Izvor: Subotica.com
Odbrojava se sitno do jedne od najpopularnijih gastronomskih manifestacija koje se održavaju u Vojvodini, a koja je svake godine sve šire poznatija, sve je više učesnika i posetilaca koji namirišu dobru priliku da se pokažu u kuvanju sarme, a svakako mnogo je više onih koji žudno žele da iste degustiraju, pripremljene različitim tehnikama.
Više od stotinu ekipa iz Srbije i regiona na 9. "Sarmijadi" u Bačkoj Topoli

Sutra, 29. oktobra, Bačka Topola biće prestonica čuvene sarme - jednog od najslasnijih jela, najatraktivnije kada zahladni. Mesto održavanja Vašarište, centar naselja.

Organizatori obavljaju poslednje pripreme, a očekuje se veliki broj gostiju iz cele Srbije, ali i regiona. Baš kao i posetioci, svoje prisustvo u velikom broju potvrdili su učesnici, odnosno takmičari. Prijavljeno je 107 ekipa iz cele Srbije, najviše iz Vojvodine, ali i Mađarske, Hrvatske i Rumunije. Pripremljen je bogat kulturno-umetnički program, ali ipak u centru pažnje ostaje gospođa sarma.

- Vraćamo se na staze stare slave, ponovo je veliko interesovanje takmičara, a isto tako očekujemo veliku posećenost - kaže Huba Telgeši, predsednik Udruženja „Origo“ koje je organizator manifestacije. - Sve one koji nas posete očekuje zanimljiv sadržaj, autentične rukotvorine i gastronomski proizvodi.

Takmičenje u kuvanju počinje u 8 časova, do tada očekuje se da ekipe budu spremne sa svim potrepštinama koje su im neophodne da daju svoj maksimum u ovom nadmetanju. Kuvanje je do 12 časova, nakon čega će se predavati uzorci takmičarskoj komisiji. Proglašenje pobednika po kategorijama je oko 15 časova.

Pored takmičenja u kuvanju sarme (klasična u kupusu i neobična - u vinovoj lozi, spanaću ili nešto drugo po izboru učesnika, ili posna - vegetarijanska sarma), biće priređen vašar rukotvorina, sajam gastro proizvoda uz prigodan program za decu i muzika

PROGRAM:
7-8h Dolazak ekipa, registracija i podela materijala
8-9h - Uvijanje sarme i pripremanje za kuvanje
9h - Paljenje vatre
9-12h - Kuvanje sarme
9.30h - Takmičenje u držanju kupusa
10.30h - Promocija knjige ”Egy falat Vajdaság” (na mađarskom jeziku)
11h - Promovisanje viteza vinskog reda Agios Dimitrios
12-14h - Uzimanje uzoraka i ocenjivanje
12h - Tamburaški orkestar Bačka iz Mađarske
15h - Proglašenje rezultata
16h - AcoustrinX koncert

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 godinu i 6 meseci
Komentara: 4
Pregleda: 9751

Povezano dešavanje

Povezane teme

bačka topola

sarmijada bačka topola

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.