Komentara: 0
Pregleda: 2525

Više od 130 filmova na ovogodišnjem Festivalu evropskog filma Palić

19.06.2021. u 11:30h
Izvor: Subotica.com
Ovogodišnje, 28. izdanje Festivala evropskog filma Palić održaće se od 17. do 23. jula, u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica. Festival će se ove godine odvijati na više lokacija, među kojima su Letnja pozornica na Paliću, kao i bioskopi "Eurocinema", "Abazija" i "Aleksandar Lifka". 
Više od 130 filmova na ovogodišnjem Festivalu evropskog filma Palić

Tokom predfestivalskog programa i centralnog dela manifestacije, publici će biti predstavljeno više od 130 filmova iz svih krajeva Evrope, u 15 različitih selekcija i programskih celina. Mnogi od filmova imaće svoju srpsku i regionalnu premijeru upravo na Paliću. Uz bogat filmski program, publika će moći da uživa i u brojnim dinamičnim pratećim sadržajima, poput koncerata, izložbi, promocija, radionica i stručnih predavanja.

Ove godine na Paliću će prvi put biti organizovana radionica festivalske mreže MIOB ("Moving Images Open Borders") za blogere, vlogere i influensere. Na ovaj način, festival prati i savremene trendove u medijskom izveštavanju, istovremeno se obraćajući novoj i mladoj publici, koja se tek upoznaje s bogatstvom evropskog autorskog filma i jedinstvenog festivalskog iskustva. Radionicu filmske kritike vodiće Nil Jang, selektor programa "Paralele i sudari" i "Mladi duh Evrope" na festivalu, i Bora Anđelić, doajen filmske kritike u Srbiji i nekadašnji umetnički direktor festivala.

Kada je reč o festivalskom filmskom programu, takmičarske filmske selekcije i ove godine donose najaktuelnije evropske naslove u Glavnom takmičarskom programu, kao i najangažovanije istočnoevropske filmove u selekciji "Paralele i sudari".

Više od 130 filmova na ovogodišnjem Festivalu evropskog filma PalićPretprošle godine s velikim uspehom je uvedena selekcija "Novi evropski dokumentarni film", koja donosi najbolje dokumentarce, filmsku formu koja izaziva sve veću pažnju javnosti i kritičara. 

Predfestivalski program tradicionalno će otvoriti selekcija "Best of Europe", koju čine evropski filmovi koji su obeležili prethodnu godinu, dok će evropski klasici biti prikazani u selekciji "Klasici na Trgu" u ambijentu bioskopa na otvorenom na Trgu slobode u Subotici.

Prateći savremene tokove u Evropi i osluškući potrebe publike, Festival evropskog filma Palićć nastavlja da uvodi nove programe, a ove godine to je selekcija "Europe 4 kids", u okviru koje će biti prikazano sedam filmova za najmlađe filmofile.  

U čast dobitnika nagrade "Aleksandar Lifka", kao i prethodnih godina biće priređen Omaž program. Festival ovu nagradu dodeljuje domaćem i inostranom laureatu od 2000. godine, za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji. 

Selekcija "Novi mađarski film" kao i prethodnih godina donosi najnoviju produkciju iz susedne zemlje, dok je "Mladi duh Evrope" selekcija namenjena kratkim i eksperimentalnim filmskim formama. Festival svake godine predstavlja i kinematografiju jedne od evropskih zemalja u okviru selekcije "Kinematografija u fokusu", kada se prikazuju filmovi najzanimljivijih autora te zemlje.

Više od 130 filmova na ovogodišnjem Festivalu evropskog filma Palić

Takođe, Omaž dobitniku nagrade "Underground spirit" priređuje se u čast dobitnika ovog priznanja koje festival dodeljuje za doprinos nezavisnom filmu. Selekcija koja traje već više od decenije je i "Eco dox", program baziran na dokumentarcima posvećenim temama izazova očuvanja životne sredine. 

Tokom festivala biće prikazan i izbor filmova sa Festivala "Žigmond Vilmoš" u Segedinu, kao i selekcija "EFA Shorts" koju čine kratki filmovi nominovani za nagradu Evropske filmske akademije. 

Prateći program čini neodvojivi deo festivalskog doživljaja, koji publici i gostima-umetnicima prikazuje jedinstveni duh festivala koji ga izdvaja iz sličnih manifestacija u Evropi. Tokom svog 28. izdanja, pored izložbi, promocija knjiga, panel diskusija i muzičkog programa, Festival evropskog filma Palić organizovaće i brojne edukativne aktivnosti nastavljajući svoju misiju kreiranja stimulativnog prostora za mlade okrenute sedmoj umetnosti.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 10 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2525
Povezane teme

festival evropskog filma palić

palićki filmski festival

european film festival palic

festival na paliću

filmski festival

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.