Komentara: 7
Pregleda: 2999
Foto

Vinari obeležili Svetog Vinka

22.01.2022. u 17:54h
Izvor: Subotica.com
Izlaskom u vinograd i prvom rezidbom, vinari i vinogradari Subotičko-horgoške peščare obeležili su danas Svetog Vinka, zaštitnika vinogradara i dan osnivanja vinskog viteškog reda „Arena Zabatkiensis“.
Vinari obeležili Svetog Vinka

Ovogodišnji domaćin bio je Laslo Boni, u čijem je vinogradu obavljena rezidba kako bi se videlo u kakvom je stanju vinova loza. Presek je pokazao da već počinje vegetacija, što nije baš dobro ukoliko dođe do velikih mrazeva. Ali dobra vest je sneg na Svetog Vinka, koji će lozi dati vlagu i zaštititi je od izmrzavanja.

- Nismo imali žestokih mrazeva, najniža temperatura bila je minus 11, što ne škodi sortama koje se ovde gaje, te je iz tog stanovišta godina bila dobra. Vlaga možda nije najbolja, ali ima vremena da se popravi – kaže Dragutin Miljković, predsednik viteškog reda „Arena Zabatkiensis“. – Pravo stanje ćemo znati za tri nedelje, kada reznice koje danas napravimo dobiju pupoljke. Koliko se njih napravi i koliko su oni bliže vodi pokazaće otprilike koliki rod će biti i koju vrstu rezanja treba da radimo.

Vinari obeležili Svetog Vinka

Sveti Vinko se obeležava 21. put i do sada su vitezovi vina obišli 15 vinograda. Današnji dan je prvi dan u godini kada se izlazi u vinograd i vrši orezivanje.

- Legenda kaže da je Sveti Martin, veliki zaštitnik vinogradara, u rano proleće obilazio vinograde, kako je bilo toplo on je sišao sa magarca i uz lozu zaspao. Magarac je za to vreme obrstio lozu i napravio štetu. Ljudi su tražili odštetu, ali je Sveti Martin rekao da sačekaju godinu dana pa ako bude štete on će je nadomestiti. Naravno,pokazalo se da je loza koju je magarac obrstio mnogo bolje rodila od drugih. Tako je počela velika trka sa orezivanjem i to je najvažniji posao u vinogradima – objasnio je Miljković.

Vinari obeležili Svetog Vinka

Loza se tradicionalno zaliva vinom, da bi dala dobar rod, a na čokot se stavlja par kobasice, koji je nekada predstavljao dar za vincilara, čuvara vinograda.

Domaćin Laslo Boni je zadovoljan stanjem u svom vinogradu u Velikom Radanovcu.

- Dobro vino se rodi u vinogradu a u vinariji može samo da se pokvari. Zato vinar mora da provede dosta vremena u vinogradu, da prati stanje i da reaguje da bi sačuvao kvalitet i kvantitet roda - poručuje Boni. – Bez obzira što imam 15 godina iskustva, svaka godina je drugačija i zato uvek moramo da budemo oprezni i reagujemo na vreme. Na primer, prošlogodinje kašnjenje vegetacije utiče na kvalitet roda, naročito crnog.

Vinari obeležili Svetog Vinka

I u horgoškom vinogorju je slična situacija kao u subotičkom. Velike zime nije bilo, a vinogradari se nadaju da je i neće biti.

- Za sada je dobro, sve je u redu, ali ćemo više znati za koji mesec – dodaje Nandor Biro iz Horgoša.

Izvor: Subotica.com
Obeležavanje Dana svetog Vinka Obeležavanje Dana svetog Vinka Obeležavanje Dana svetog Vinka Obeležavanje Dana svetog Vinka Obeležavanje Dana svetog Vinka Obeležavanje Dana svetog Vinka Obeležavanje Dana svetog Vinka Obeležavanje Dana svetog Vinka
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 godine i 2 meseca
Komentara: 7
Pregleda: 2999
Povezane teme

subotički vinari

dan svetog vinka

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.