Komentara: 1
Pregleda: 2587

Vinari obeležili Dan Sv. Vinka

20.01.2012. u 16:07h
Izvor: RTV Yueco
Vinari obeležili Dan Sv. Vinka

Red vitezova vina “Arena Zabatkiensis” obeležio je dan Svetog Vinka – zaštitnika vinara i vinogradara i dan ovog Vinskog reda koji postoji već 11 godina. Kao i svake godine, vinari su se okupili kako posetili vinograde i videli u kakvom je stanju loza, ali su testirali i “barjak vina” - Kevedinku. Od 17 proizvođača koji su učestvovali u izboru najbolje Kevedinke, pobedio je proizvođač sa Palića Ferenc Šinka.

Obeležavanje Dana Sv. Vinka po 11. put članovi viteškog reda “Arena Zabatkiensis” započeli su u Vinariji „Zvonko Bogdan“ gde su obredno posetili vinograd i obavili probnu rezidbu, zatim se upoznati sa tehnologijom sadnje i nege ovog vinograda, kao i sa tehnologijom proizvodnje vina. Zahvaljujući blagoj zimi, gde je najniža temperatura bila -10, loza pokazuje dobar potencijal za kvalitetan rod u 2012. godini.

Nakon posete vinogradu, članovi reda, njihovi gosti i ljubitelji vina su druženje nastavili u sali Mesne zajednice Hajdukovo gde su izložena domaća vina ovog kraja, ali i organizovano takmičenje u izboru za najbolju Kevedinku – Barjak vino ovog viteškog reda. Ove godine pred stručnim žirijem, koji su činili poznavaoci vina i enolozi, našlo se 17 vina, od kojih je za najbolje proglašena Kevedinka Ferenca Šinke sa Palića.

Ovogodišnjoj proslavi Sv. Vinka prisustvovao je i jedan broj gostiju iz drugih viteških redova Srbije i mađarske koji neguju dobru saradnju sa ovdašnjim vinskim redom. Srbija će ove godine biti domaćin Svetskog kongresa vinskih viteških redova, od 31. maja do 06. juna u Novom Sadu i Beogradu, a na jedan dan između 150 i 200 vitezova sa svih strana sveta boraviće i na Paliću kako bi se upoznali sa ovdašnjim vinarijama.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 12 godina i 2 meseca
Komentara: 1
Pregleda: 2587
Povezane teme

vinarija Zvonko Bogdan

Sveti Vinko

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.