Komentara: 0
Pregleda: 3027

Video sam Hitlera uživo

19.04.2010. u 00:16h
Izvor: Kurir
<p>Stane Žitnik iz Subotice verovatno je poslednji građanin Srbije i biv&scaron;e Jugoslavije koji može da se pohvali da je slu&scaron;ao govor vođe Trećeg rajha.</p>
Video sam Hitlera uživo

Firer je bio mali, ali moćan! Ovo kaže Stane Žitnik (1931), verovatno poslednji građanin Srbije i bivše Jugoslavije koji je Adolfa Hitlera video uživo. Bilo je to odmah posle okupacije Kraljevine Jugoslavije 1941. godine. Hitler se sa govornice obratio građanima Maribora.

- Na trgu je bilo okupljeno nekoliko hiljada ljudi. Iako sam imao samo 10 godina i nisam najbolje razumeo šta se to iznenada dogodilo s mojom zemljom, dobro se sećam Hitlerovih reči. Govorio je s malog balkona na trgu. Obećavao je visok životni standard ako budemo podržavali Treći rajh. Rekao je da će osvojiti ceo svet, a od Slovenaca načiniti čistu germansku rasu - kaže Žitnik, koji je rođen u Mariboru.

On ističe da su "svi tada osećali Hitlerovu harizmu".
- Opčinjeno sam ga slušao. Kasnije sam dosta razmišljao o tome da su priče o njemu kao vrhunskom, magičnom govorniku istinite. Nikad kasnije nisam sreo čoveka koji je tako, kao Hitler, mogao da zadrži pažnju mase - dodaje Žitnik.

Žitnik se kasnije iz Slovenije preselio u Suboticu.
- Za vreme Drugog svetskog rata, više od 60.000 Slovenaca pronašlo je utočište u Srbiji, kod Srba koji su s njima delili sve. Mislim da je to istorijska činjenica kojoj danas malo ko pridaje važnost. Dok sam živ, sanjaću obnovu zajedničke države južnih Slovena.

Izvor: Kurir
Postavljeno pre 14 godina i 2 nedelje
Komentara: 0
Pregleda: 3027
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.