Komentara: 0
Pregleda: 2191

Vetar i Sunce za sada neiskorišćeni

07.11.2008. u 19:51h
<p>Vojvodina nema dovoljno energije. Nafta i gas ne zadovoljavaju ni osnovne potrebe pokrajine a 95 posto struje se proizvodi van na&scaron;e teritorije. Zakonska regulativa i neisplativost ulaganja do pre par godina su bili glavne prepreke za izgradnju pogona za proizvodnju obnovljivih vrsta energije kao &scaron;to su rafinerije bio dizela ili elektrane na vetar.</p>

Vojvodina nema dovoljno energije. Nafta i gas ne zadovoljavaju ni osnovne potrebe pokrajine a 95 posto struje se proizvodi van naše teritorije. Zakonska regulativa i neisplativost ulaganja do pre par godina su bili glavne prepreke za izgradnju pogona za proizvodnju obnovljivih vrsta energije kao što su rafinerije bio dizela ili elektrane na vetar. Otvarajući naučni skup «Nove tehnologije u proizvodnji energije iz obnovljivih izvora», predsednik pokrajinske Vlade Bojan Pajtić izjavio je da će ugalj, nafta i gas moći da se koriste još oko 100 godina a na sve to treba dodati i zagađenje u vidu efekta staklene bašte koji ti izvori energije proizvode. Po njegovom mišljenju, ekološka struja i zelena energija su naša budućnost. Oko Subotice se nalaze ravničarski tereni preko kojih duvaju vetrovi koji su pogodni za pokretanje električnih vetrenjača, čiji se generatori takođe proizvode u našem gradu. Kada na to dodamo da će se u EU za dve godine 12% energije obezbeđivati iz obnovljivih izvora, grad bi trebao da iskoristi te dve pogodnosti. Kako nezvanično saznajemo, u gradskoj upravi postoji projekat na koji način bi se energija vetra mogla iskoristiti za proizvodnju električne energije, međutim do zaključenja ovog teksta nismo uspeli da dođemo do odgovora zašto se on ne sprovodi tj. Zašto se navedene pogodnosti, u vremenu poskupljenja fosilnih goriva, ne koriste.

Postavljeno pre 15 godina i 5 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2191
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.