Komentara: 0
Pregleda: 2594

Vetar i niske temperature odlažu poljoprivredne radove

07.04.2015. u 16:23h
Izvor: RTV
U Poljoprivrednoj stručnoj službi Subotice zbog jakog vetra i niskih temperatura savetuju poljoprivrednicima da se strpe s početkom setve jarih kultura još nekoliko dana i ističu da je zaštita ozime pšenice prioritet.
Vetar i niske temperature odlažu poljoprivredne radove

U Subotici već par dana duva jak severni vetar koji je danas dostigao najveću brzinu od 14,4 metara po sekundi, rečeno je Tanjugu u Meteorološkoj stanici na Paliću.

Prosečna brzina vetra danas, po njihovim podacima, iznosi između sedam i osam metara po sekundi. Tokom jučerašnjeg dana maksimalna brzina vetra je bila 12 metara u sekundi, dok je 5. aprila maksimalna brzina iznosila devet metara u sekundi.

Direktor Poljoprivredne stručne službe Damir Varga kaže da se od četvrtka mogu očekivati temperature koje će omogućiti zagrevanje setvenog sloja do temperatura koje će omogućiti klijanje i nicanje suncokreta, soje i kukuruza.

- "“Naša preporuka je i bila da se ne seje, jer bi seme samo stajalo u zemlji. Ukoliko navlaži, dolazi pod uticaj patogenih bakterija i može da strada što kasnije rezultira proređenim sklopom i iscrpljivanjem biljaka. U kombinaciji sa herbicidima to može da ima nesagledive posledice po prinos”" - rekao je Varga Tanjugu.

Na osnovu toga, on preporučuje poljoprivrednicima da punim intenzitetom krenu u setvu nakon uskršnjih praznika, ali i apeluje da se pre same setve izvrši zaštita pšenice, pogotovo one iz ranijih rokova setve.

“S toplijim vremenom pšenica će da krene u intenzivniji porast. Verovatno će se i patogeni intenzivnije razvijati, tako da treba obaviti preventivni tretman. Prioritet je da se zaštiti pšenica, a posle svi ostali poslovi”, dodao je on.

Hajnalka Bognar Pastor iz Prognozno izveštajne službe Autonomne pokrajine Vojvodine u Subotici kaže da jak vetar, kakav je u Subotici već nekoliko dana, ima negativan uticaj na zaštitu bilja, jer se ne može izvesti prskanje voćnjaka.

Ona je precizirala da je kod pojedinih koštičavih voćnih vrsta period kada se treba izvršiti zaštita, koji će najverovatnije biti “preskočen”, jer je prskanje nemoguće izvesti po vetru navedene jačine.

Sa druge strane, aktuelne vremenske prilike koje osim vetra karakteriše i niska srednja dnevna temperatura za ovo doba gode, nepogoduje razvoju bolesti.

“Pored vetra koji onemogućava prskanje, imamo problem i sa temperaturama koje su često preko noći oko nule, što nikako nije dobro za biljke, ali je dobro zbog toga što neće u skorijem periodu imati razvoj bolesti”, rekla je ona Tanjugu.

Izvor: RTV
Postavljeno pre 8 godina i 11 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2594

Povezana vest

Povezane teme

poljoprivrednici

poljoprivreda

setva

poljoprivredni radovi

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.