Komentara: 0
Pregleda: 1894

Intenzivirana prolećna setva

16.04.2015. u 10:40h
Izvor: RTV Yueco
Nakon uskršnjih praznika i dolaskom lepšeg vremena subotički poljoprivrednici su intenzivirali radove na prolećnoj setvi, koja je do sada obavljena na oko 20 odsto planiranih površina.
Intenzivirana prolećna setva

Po podacima Gradske službe za poljoprivredu, kukuruz je do sada posejan na oko 13 odsto od planiranih 38.396 hektara, jari ječam na 440 hektara, soja na 190, slačica na 220, šećerna repa na 1.426 hektara, a suncokret na trećini od planiranih 6.818 hektara.

Poljoprivrednik Martin Gabrić sa Verušića, koji obrađuje oko 80 hektara zemlje, danas je počeo sa setvom kukuruza, kako za svoje potrebe, jer se bavi i stočarstvom, tako i za dalju prodaju nakon berbe. Gabrić ne očekuje puno od ovogodišnjeg kukuruza, jer smatra da je prošlogodišnji obilni rod izneo dosta hranljivih materija iz zemljišta. Tvrdi da je setva svake godine sve skuplja i skuplja,  pa je kao i mnogi poljoprivrednici uzeo kredit kako bi finansirao setvu.

U Poljoprivrednoj stručnoj službi savetuju poljoprivrednicima da s poslovima krenu u skladu s prioritetima, odnosno da, ukoliko to nisu obavili do sada, prvo obave zaštitu pšenice, zatim i uljane repice, a tek onda da krenu sa prolećnom setvom. Savetodavac Neven Orčić kaže da bi poljoprivrednici trebali maksimalno da iskoriste narednih deset dana i obave setvu, sa kojom se već kasni u odnosu na ranije godine.

U Subotici je ove godine planirano da se prolećna setva obavi na ukupno 50.526 hektara, od čega će najviše zauzeti kukuruz – 38.396 hektara. Do sada je obavljena na ukupno 10.407 hektara.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 9 godina i 1 nedelju
Komentara: 0
Pregleda: 1894

Povezana vest

Povezane teme

poljoprivrednici

poljoprivreda

setva

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.