Komentara: 2
Pregleda: 3565

Veljko Vojnić, novi predsednik Bunjevačke matice, na sastanku u Vladi Vojvodine

23.06.2017. u 13:09h
Izvor: Subotica.com
Veljko Vojnić, novi predsednik Bunjevačke matice, na sastanku u Vladi Vojvodine

Zamenik pokrajinskog sekretara za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama dr Nebojša Kuzmanović i pomoćnik za javno informisanje, medije i analitiku Đorđe Vukmirović, razgovarali su juče u Vladi Vojvodine sa delegacijom Bunjevačke matice koju je predvodio njen novi predsednik Veljko Vojnić.

Tokom razgovora, Kuzmanović je istakao da je vreme potvrdilo du su matice kao istorijski način organizovanja nacija važnije od bilo kog drugog modela, o čemu svedoči i izuzetna uloga Bunjevačke matice u očuvanju kulturnog i nacionalnog identiteta Bunjevaca.

- Otuda je veoma važno da i vaša matica dobije odgovarajuću pomoć i podršku. Bunjevci su veoma važan segment nacionalne i kulturne različitosti u Vojvodini koju želimo ne samo da sačuvamo, nego i da razvijamo i skladu s tim opredeljenjem učinićemo sve da podržimo i vašu delatnost - rekao je Kuzmanović podvukavši da Bunjevci, za razliku od velike većine ostalih nacionalnih zajednica, nemaju drugu državu osim Srbije,

Veljko Vojnić, novi predsednik Bunjevačke matice, na sastanku u Vladi Vojvodine

Novi predsednik Bunjevačke matice, Veljko Vojnić je rekao da će Matica, i u vremenu koje dolazi, nastaviti sa ostvarivanjem svoje izvorne misije očuvanja njihovog identiteta, u zajedničkom frontu u kojem su i Nacionalni savet bunjevačke nacionalne manjine i druge organizacije.

- Upravo zbog činjenice da je Srbija istovremeno i naša matična država, mi pokušavamo da na neki način pokrenemo i redefinisanje statusa naše Matice, za šta će nam biti potrebna i podrška Pokrajinskog sekretarijata“, istakao je Vojnić, koji inače obavlja i funkcije zamenika predsednik Skupštine grada Subotice i tehničkog direktora PU "Naša radost".

Bunjevačka matica je osnovana 1995. godine, a pored niza knjiga i drugih publikacija posvećenih istoriji bačkih Bunjevaca, izdaje i dvomesečni časopis „Rič “.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 10 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 3565
Povezane teme

veljko vojnić

bunjevačka matica

bunjevačka reč

bunjevačka nacionalna manjina

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.