Komentara: 9
Pregleda: 2409

Veliki sastanak nacionalnih manjina u Subotici

09.06.2017. u 18:36h
Izvor: Subotica.com
Predstavnici 17 od 21 nacionalnih saveta, koliko je formirano u Srbiji, održali su danas sastanak u našem gradu. Domaćin susreta bio je Nacionalni savet Mađara koji je tokom maja preuzeo predsedavanje Koordinacijom nacionalnih saveta nacionalnih manjina u Srbiji.
Veliki sastanak nacionalnih manjina u Subotici

Na sednici je bilo reči i o sastavu i radu stručnih radnih tela koordinacije iz specijalizovanih oblasti delovanja nacionalnih saveta. Saslušani su i izveštaji o radu i aktivnostima predstavnika nacionalnih saveta u proteklom periodu, uključujući i izveštaj o sastanku sa ministrom obrazovanja i dan ranije prikazan treći izveštaj o sprovođenju Akcionog plana za ostvarivanje prava nacionalnih manjina, o kojem je vođena iscrpna rasprava.

- Najviše smo razgovarali o Zakonu o nacionalnim manjinama. Najvažnije je da se odredi mesto i uloga nacionalnih saveta u Srbiji i zbog toga je jako važno kakav će biti zakon. Za sve ostalo tu je akcioni plan, koji treba da dovede do zajedničkog jezika – rekao je posle sastanka Jene Hajnal, predsednik Nacionalnog saveta Mađara i Koordinacije nacionalnih saveta.

Predstavnici manjina poručuju i da je važno da novi Zakon o nacionalnim savetima bude usklađen sa svakodnevnim životom manjinskih zajednica, kao i da lokalne samouprave zaista poštuju obaveze koje im on propisuje. Manjine u Srbiji žele jasnu ulogu njihovih saveta u društvu, kao i veće učešće u pristupnim pregovorima sa Evropskom unijom.

- Veoma je bitno finansiranje nacionalnih saveta, iz državnog budžeta i budžeta lokalnih samouprava, a mnoge lokalne jedinice ne ispunjavaju tu obavezu - poručio je Muhedin Fiuljanin, predsednik Nacionalnog saveta Bošnjaka. - Čeka nas izmena Zakona o nacionalnim savetima i smatramo da država mora napraviti takav korak da unapredi stanje nacionalnih manjina u Srbiji.

Akcionim planom za nacionalne manjine uvode četiri nove kategorije - demokratska participacija manjina u vlasti, zapošljavanje pripadnika nacionalnih manjina u javni sektor, međunarodna saradnja i poboljšanje ekonomskog položaja.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 10 meseci
Komentara: 9
Pregleda: 2409
Povezane teme

nacionalne manjine

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.