• Pregleda: 1017

Veliki odziv sugrađana na "Humani Božić"

Tradicionalna akcija dobrovoljnog davanja krvi pod nazivom "Humani Božić", koju organizuje Crveni krst Subotice u saradnji sa Službom za transfuziju krvi Opšte bolnice, okupila je veliki broj sugrađana i ove subote, budući da je bilo prijavljeno 84 davalaca, a da je prikupljeno 64 jedinice krvi.
Veliki odziv sugrađana na "Humani Božić"

Uz Deda Mraza, medeni doričak i mogućnost da urade neke od preventivnih pregleda, sugrađani su i ove subote pokazali humanost, dobrovoljno dajući najdragoceniju tečnost koja za one u potrebi život znači.

Ovo je peti put da dobrovoljno dajem krv, a to zaista pruža osećaj humanosti. Drugačije se oseća čovek kada pomogne nekome, pogotovo kada pomogne nekome koga ne zna i koga ni ne bi trebalo da zna - rekao je Radomir Zorić, dobrovoljni davalac.

Ovogodišnja akcija "Humani Božić" bila je jedan od najuspešnijih, kazao je dr Siniša Trajković, sekretar Crvenog krsta Subotice, budući da je bilo prijavljeno 84 davalaca, a da je prikupljeno ukupno 64 jedinice krvi.

- Tome je sigurno doprinelo celokupno raspoloženje i atmosfera koja je bila na visokom nivou, prisutsvo Deda Mraza, pokloni za najmlađe, muzika i baš smo konstatovali koliko smo zadovoljni ovogodišnjom akcijom - kazao je dr Trajković, dodajući da Subotičani imaju vrlo razvijenu svest o važnosti dobrovoljnog davalaštva krvi. - Trenutno su davaoci malo zbunjeni, budući da je u primeni novi Zakon o transfuzijskoj medicini, te da u drugim sredinama krv prikuplja Zavod za transfuziju krvi Vojvodine, dok je kod nas to još uvek u nadležnosti Službe za transfuziju krvi Opšte bolnice. Ipak, bez obzira na sve, odziv je uvek dobar i mislim da će tako ostati bilo da krv prikuplja Služba za transfuziju ili Zavod za javno zdravlje, naša sredina će uvek uspešno odgovoriti zahtevima i potrebama za rezervom krvi.

Osim akcije "Humani Božić", Crveni krst Subotica tokom godine organizuje još jednu tradicionalnu akciju prikupljanja krvi pod nazivom "Humana subota", koja se održava svakog juna na Paliću.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

0

Ova vest još uvek nije komentarisana.