Komentara: 6
Pregleda: 3694

Veliki odziv Subotičana na preventivne akcije u Opštoj bolnici

18.12.2023. u 09:04h
Izvor: Subotica.com
U okviru preventivnih pregleda, koji su od sredine oktobra svakog vikenda bili organizovani u Opštoj bolnici, urađeno je više od 600 ultrazvučnih pregleda, kao i više od 200 kardioloških pregleda.
Veliki odziv Subotičana na preventivne akcije u Opštoj bolnici

Besplatni preventivni pregledi organizovani su u oko 170 zdravstvenih ustanova širom zemlje, a u subotičkoj Opštoj bolnici, u nekoliko navrata, za žene starije od 40 godina organizovan je ultrazvučni pregled dojki, a po potrebi i mamografija, dok je zainteresovanim muškarcima starijim od 49 godina rađen PSA test kojim se otkriva tumor prostate. Pacijenti su imali priliku da prekontrolišu štitnu žlezdu, a organizovani su i kardiološki pregledi.

Na ultrazvučni pregled dojki javilo se 405 sugrađanki, od kojih je pregledano 386, dok se ostale nisu pojavile u zakazanom terminu. Ultrazvučni pregled štitaste žlezde odrađen je kod 215 sugrađana, a kardiološki pregled odrađen je kod 234 pacijenta - navodi dr Saša Dželebdžić, direktor Opšte bolnice i podseća da su preventivni pregledi podrazumevali i laboratorijske analze - Urađeno je 435 analiza hormona štitaste žlezde, glikemija je urađena kod 445 pacijenata, glikolizirani hemoglobin kod 121 pacijenta, lipidni status kod 445 pacijenata, a PSA analize su urađene kod 320 muškaraca.

Veliki odziv Subotičana na preventivne akcije u Opštoj bolniciSubotička Opšta bolnica, osim što je preuzela obavezu da bude nosilac akcije preventivnih pregleda na teritoriji našeg grada, ona je prihvatila i obradu laboratorijskih uzoraka u okviru preventivnih pregleda sa teritorije Bačke Topole i Malog Iđoša.

Svi pacijenti koji su se odazvali nacionalnoj akciji prevetivnih pregleda uredno su evidentirani. Akcija je bila uspešna, a odziv građana na visokom nivou. Većem delu prijavljenih sugrađana su usluge u okviru preventivnih pregleda pružene na dan sprovođenja akcije, dok su ostali pacijenti koji su se prijavili, a zbog prevazilaženja trenutnih kapaciteta nisu neposredno obrađeni, pozivani naknadno i dodatnim, požrtvovanim angažovanjem kadra naše bolnice omogućeni su im pregledi u narednim danima - podvlači dr Dželebdžić i dodaje da su svi oni kod kojih je uočena patologija upućeni na dalju dijagnostiku - Iako je akcija preventivnih pregleda bila usmerena ka sugrađanima i sugrađankama koji do sada nisu imali dijagnostikovanu patologiju iz oblasti koje su kontrolisane, na terenu smo imali situaciju da se javljaju i pacijenti koji su sa već prepoznatim patologijama i u sistemu lečenja.

Iz Opšte bolnice zaključuju da će dalje sprovođenje akcije preventivnih pregleda biti organizovano, kao i do sada, po instrukcijama nacionalnog programa.

- Podsećam da je na nacionalnom nivou fokus zdravstvene zaštite stavljen na prevenciju, jer su prevencija i rana dijagnostika od ključnog su značaja za pozitivan ishod lečenja svake bolesti - podseća sagovornik.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 meseca i 1 nedelju
Komentara: 6
Pregleda: 3694
Povezane teme

opšta bolnica

dr saša dželebdžić

preventivni pregledi

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.