• Pregleda: 5538

Velika zaplena kolekcionarskih satova na Horgošu

Velika zaplena kolekcionarskih satova na Horgošu

U saradnji sa policijom, carinici su juče na graničnom prelazu "Horgoš" zaplenili 13 satova, od kojih se za primerak džepnog sata ''Patek Philippe'' iz 1921. sumnja da ima veliku kolekcionarsku vrednost.

- Reč je o jednom od najpoznatijih satova na svetu, a kada se zna da su to satovi iz limitiranih serija, ne isključujemo mogućnost da je pripadao nekoj poznatoj ličnosti, što mu dodatno diže vrednost. U ovom trenutku ne isključujemo mogućnost da je potekao iz nekog krivičnog dela, kao što je pljačka privatne kolekcije ili zalagaonice na Zapadu, što ćemo svakako proveravati u nastavku našeg rada na ovom slučaju - rekao je Ivan Ribać, načelnik Odeljenja za suzbijanje krijumčarenja Uprave carina.

Oko ponoći je na ulazu u zemlju detaljno pregledan ''Volvo V5'' beogradskih registarskih oznaka, kojim su trojica srpskih državljana putovala iz Minhena u Beograd.

Vozač automobila, 77-godišnji Beograđanin je cariniku prijavio da sa sobom nosi 12 litara vina i slatkiše, dok su njegovi saputnici, otac i njegov 30-godišnji sin, rekli da nemaju ništa sem ličnog prtljaga.

Carinici su, međutim, u prtljagu 30-godišnjeg saputnika pronašli čak 11 muških ručnih i džepnih satova poznatih robnih marki kao što su ''Lowenthal'', ''Omega'', ''Zenith'', prsten sa zelenim kamenom za koji se sumnja da je reč o smaragdu, kao i jedan zlatni broš.

U ličnoj torbici vremešnog vozača, carinici su potom otkrili i džepni sat marke ''Patek Philippe'' za koji se sumnja da ima značajnu kolekcionarsku vrednost, kao i još jedan, takođe vredan ručni sat marke ''Audemars piguet''. Potom su u novčaniku istog putnika pronađena još dva prstena od belog zlata sa dijamantima.

- Jasno je da je reč o krijumčarenju veoma vrednih kolekcionarskih eksponata. Primera radi, džepni časovnik ''Patek Philippe'' iz 1921. godine, bez mehanizma je težak oko 117 grama i napravljen od 18-karatnog zlata. Vrednost ovakvih primeraka može da dostigne vrtoglave cifre na kolekcionarskim aukcijama, ali mi ćemo o vrednosti moći nešto da kažemo tek nakon stručne ekspertize - kaže Svetozar Nakarada, šef Odseka za suzbijanje krijumčarenja Subotica.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

10
kojot Odgovori
Његов отац колико има година када је он 77 година? 115 као Пантелија? Или ја можда нисам добра разумео овај текст.
opalac
Nisi dobro razumeo, vozac ima 77 godina, za saputnika ne pise koliko je star, a saputnikov sin ima 30.
kojot Odgovori
Е,сад контам реч је о сапутниковом сину. Ипак није Пантелија у питању.
Mileee Odgovori
I sve te predmete ce carina vratiti njihovim vlasnicima...
Pera Odgovori
Iz titove vile je ukraden takav sat vredi okoo 3miliona evra pisalo nedavno
kristina Odgovori
lazu kao stoka strasno!!!!!!!
kristina Odgovori
taj patek je kupljen na vaznoj aukciji pre 2 god ima papire gde mi zivimo ovo je strasno!!!
dule
Iz tvojih komentara stičem utisak da si možda zainteresovana strana u ovom slučaju. Sve i da je kupljen na aukciji mora se prijaviti na carini. Sve što nije prijavljeno, a podleže plaćanju carine, Kristina moja dobra, se oduzima.
Miki Odgovori
Moraju nesto da slazu kako bih opravdali svoja radna mesta prema narodu.Nije vise narod ovca za sisanje sve smo vas provalili,ovo je nasa dobra volja sto obo radite.
Nena Odgovori
Za ovakvu robu treba dodatno "podmazati" carinski mehanizam 8-)
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.