Komentara: 10
Pregleda: 7133

Velika zaplena kolekcionarskih satova na Horgošu

12.12.2017. u 16:45h
Izvor: Subotica.com
Velika zaplena kolekcionarskih satova na Horgošu

U saradnji sa policijom, carinici su juče na graničnom prelazu "Horgoš" zaplenili 13 satova, od kojih se za primerak džepnog sata ''Patek Philippe'' iz 1921. sumnja da ima veliku kolekcionarsku vrednost.

- Reč je o jednom od najpoznatijih satova na svetu, a kada se zna da su to satovi iz limitiranih serija, ne isključujemo mogućnost da je pripadao nekoj poznatoj ličnosti, što mu dodatno diže vrednost. U ovom trenutku ne isključujemo mogućnost da je potekao iz nekog krivičnog dela, kao što je pljačka privatne kolekcije ili zalagaonice na Zapadu, što ćemo svakako proveravati u nastavku našeg rada na ovom slučaju - rekao je Ivan Ribać, načelnik Odeljenja za suzbijanje krijumčarenja Uprave carina.

Velika zaplena kolekcionarskih satova na Horgošu

Oko ponoći je na ulazu u zemlju detaljno pregledan ''Volvo V5'' beogradskih registarskih oznaka, kojim su trojica srpskih državljana putovala iz Minhena u Beograd.

Vozač automobila, 77-godišnji Beograđanin je cariniku prijavio da sa sobom nosi 12 litara vina i slatkiše, dok su njegovi saputnici, otac i njegov 30-godišnji sin, rekli da nemaju ništa sem ličnog prtljaga.

Carinici su, međutim, u prtljagu 30-godišnjeg saputnika pronašli čak 11 muških ručnih i džepnih satova poznatih robnih marki kao što su ''Lowenthal'', ''Omega'', ''Zenith'', prsten sa zelenim kamenom za koji se sumnja da je reč o smaragdu, kao i jedan zlatni broš.

Velika zaplena kolekcionarskih satova na Horgošu

U ličnoj torbici vremešnog vozača, carinici su potom otkrili i džepni sat marke ''Patek Philippe'' za koji se sumnja da ima značajnu kolekcionarsku vrednost, kao i još jedan, takođe vredan ručni sat marke ''Audemars piguet''. Potom su u novčaniku istog putnika pronađena još dva prstena od belog zlata sa dijamantima.

- Jasno je da je reč o krijumčarenju veoma vrednih kolekcionarskih eksponata. Primera radi, džepni časovnik ''Patek Philippe'' iz 1921. godine, bez mehanizma je težak oko 117 grama i napravljen od 18-karatnog zlata. Vrednost ovakvih primeraka može da dostigne vrtoglave cifre na kolekcionarskim aukcijama, ali mi ćemo o vrednosti moći nešto da kažemo tek nakon stručne ekspertize - kaže Svetozar Nakarada, šef Odseka za suzbijanje krijumčarenja Subotica.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 4 meseca
Komentara: 10
Pregleda: 7133
Povezane teme

granični prelaz horgoš

krijumčarenje robe

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.