Komentara: 5
Pregleda: 4649

Velika koncentracija ambrozije u vazduhu

07.09.2011. u 16:37h
Izvor: RTV Yueco
Velika koncentracija ambrozije u vazduhu

Najveća koncentracija polena ambrozije u vazduhu u Subotici zabeležena je proteklih dana. Kod najosetljivijih osoba 8 do 20 polenovih zrna po kubnom metru u vazduha mogu da izazovu jake reakcije, a u našem gradu je u avgustu izmereno preko 300 zrna. Povišen rizik za pojavu alergijskih tegoba će se zadržati u narednom periodu. Najviša dnevna koncentracija polena ambrozije u vazduhu zabeležena je 26 avgusta i iznosila je 352 polenovih zrna po kubnom metru. Lokalna samouprava je ove godine izdvojila 5,5 miliona dinara za uništavanje ambrozije u gradu i okolini. Ambrozija se uništava na površinama od 200 hektara na zaštićenim dobrima, zatim 26 hektara na neuređenom gradskom zemljištu i160 hektara poljoprivrednog zemljišta, a predviđena su tri košenja. Procenjuje se da je oko 12 odsto Subotičana alergično na polen ambrozije.

Dopisnica „Blica“ iz Subotice, Biljana Vučković kaže da joj je sada najteže da radi. Stalno je na terenu i u prirodi i zbog tegoba izazvanih reakcijama na polen ambrozije teško obavlja svakodnevne zadatke.

Najača produkcija i emisija polena je od 08 do 12 časova, a najniže koncentracije su od ponoći do 8 časova. Koncentracije polena u vazduhu su povišene kada je toplo, suvo i vetrovito vreme, a manja je kada je vreme vlažno i hladno. Najmanja je posle kiše, jer tada polen pada na samu površinu zemlje. Na polen u vazduhu uticu i pravac i brzina vetra. Zadržavanje polena u vazduhu zavisi, pored biologije biljne vrste, meteoroloških faktora i od brojnih zagadjenja.

Pored ambrozije u vazduhu su prisutna i polenova zrna trave i pelena, koji su jako alergeni, kao i pepeljuge i stireva. Od slabo alergenih, u umernim koncentracijama, je prisutan i polen koprive, konoplje i kiselica. Očekuje se da se kritičan period polena ambrozije bude završen za deset dana. Kazne ukoliko ne pokositre korov, kao i ambroziju se kreću od 5.000 do 100.000 dinara u zavisnosti da li je u pitanju fizičko, privatno ili pravno lice.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 12 godina i 6 meseci
Komentara: 5
Pregleda: 4649
Povezane teme

ambrozija

cvetanje ambrozije

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.