Komentara: 3
Pregleda: 1634

Velika akcija dobrovoljnog davanja krvi i javni čas prve pomoći u subotu u Crvenom krstu

07.09.2023. u 14:29h
Izvor: Subotica.com
U subotu, 9. septembra u periodu od 8 do 11 časova u prostorijama Crvenog krsta održaće se akcija dobrovoljnog davanja krvi "Probudi srce", dok će u istom terminu u dvorištu biti održan javni čas prve pomoći, kojim će se obeležiti Svetski dan prve pomoći.
Velika akcija dobrovoljnog davanja krvi i javni čas prve pomoći u subotu u Crvenom krstu

Subotnje prepodne u Crvenom krstu biće obeleženo dvema aktivnostima - sada već tradicionalnom velikom akcijom dobrovoljnog davanja krvi i javnim časom prve pomoći za sve zainteresovane sugrađane. 

 - Od 8 časova će početi naša akcija "Probudi srce" koju ćemo organizovati zajedno sa Službom za transfuziju krvi Opšte bolnice i Zavodom za javno zdravlje. Tu su tradiconalno i naši prijatelji iz Udruženja pčelara "Pčela", a u okviru "Zavičajnih dana" priključiće nam se i Udruženje Srba koje će svoje aktiviste usmeriti na akciju davanja krvi. Svi zainteresovani davaoci moći će da se registruju u bazu matičnih ćelija hematopoeze - kaže Nevena Lukić iz Crvenog krsta, i podseća da krv mogu dati svi zdravi građani uzrasta od 18 do 65 godina, te na taj način ne samo spasiti nečiji život već, prolazeći kontrolne preglede, proveriti svoje zdravstveno stanje. 

Velika akcija dobrovoljnog davanja krvi i javni čas prve pomoći u subotu u Crvenom krstuIstog dana, u dvorištu Crvenog krsta održaće se javni čas prve pomoći, kojim će biti obeležen Svetski dan prve pomoći. 

 - Svetski dan prve pomoći ove godine obeležava se pod sloganom "Prva pomoć u digitalnom svetu". Javni čas će bit održan u dvorištu Crvenog krsta i otvoren je za sve sugrađane, koji će moći da steknu znanje i iskustvo u pružanju prve pomoći. To je važna veština koju može i treba da stekne svako bez obzira na zvanje i godine. Na javnom času će moći sve segmente prve pomoći - od mera za oživljavanje, načina zaustavljanja krvarenja i saniranja rana pa do pomoći kod besvesnog stanja i kolapsa. Ovo može biti posebno značajno za roditelje sa malom decom, koja su osetljiva kategorija - dodaje Nevena Lukić.

Crveni krst ispunajva sve neophodne uslove za organizovanje polaganja ispita prve pomoći - svi predavači imaju licencu Ministarstva zdravlja, ima odgovarajuće uslove u pogledu prostorija, nastavnih sredstava i učila, program obuke sa tačno određenim brojem časova, potvrde o završenoj obuci i položenom ispitu. 

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 7 meseci i 3 nedelje
Komentara: 3
Pregleda: 1634
Povezane teme

dobrovoljno davanje krvi

crveni krst

nevena lukić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.