Komentara: 0
Pregleda: 6217

Veći roditeljski dodatak, umesto PDV na bebi opremu

10.01.2017. u 18:18h
Izvor: RTV
Izmene Zakona o porezu na dodatu vrednost, odnosno ukidanje povraćaja PDV-a za bebe, kao jedne od mera koje su dogovorene sa Međunarodnim Monetarnim fondom ni u kom slučaju ne predstavljaju opterećenje za nove roditelje.
Veći roditeljski dodatak, umesto PDV na bebi opremu

Pojedini roditelji pozdravlju predlog ukidanja povraćaja PDV-a za bebe, ali samo u slučaju da se za isto toliko poveća roditeljski dodatak.

Ksenija Crnić iz Subotice kaže da ukidanje povraćaja PDV-a za bebe nije loša ideja ukoliko se recipročno poveća roditeljski dodatak. Dalje objašnjava da je povrat PDV-a na godišnjem nivou iznosio oko 12.000 dinara, a predlog je da se roditeljski dodatak poveća za 4000 dinara što nije ista nadoknada.

"Majka sam dvoje dece i taj zakon je baš i donet onda kada se Relja rodio, pre četiri godine otprilike i meni je puno značilo to.Međutim, ukoliko oni sad planiraju ukidanje povrata PDV-a na bebi opremu bilo bi dobro da se recipročno i poveća roditeljski dodatak", kaže Ksenija Crnić.

Predloženim izmenama više roditelja će ostvariti pravo na ovu nadoknadu, jer će svi roditelji koji imaju pravo na roditeljski dodatak dobiti uvećanje. Sa druge strane, roditelji neće morati više da prolaze kroz dugotrajnu proceduru prikupljanja fiskalnih računa, njihovu verifikaciju i odobrenje od strane Poreske uprave, već će im novac jednokratno biti uplaćen na račun. Prodavačica Tunde Sabo kaže da joj se sviđaju predložene mere.

"Pa Subotičani u ovoj radnji pretežno kupuju bodiće, zekice, opremu za izlazak iz bolnice, znači ćebadi...Stvarno onako raznovrstan program. Ova ideja mi se jako sviđa, jer sam i ja sama majka troje dece i mislim da bi to bilo baš fina ideja i ako se to relaizuje još bolje za ostale buduće majke", kaže prodavačica Tunde Sabo.

Poreska uprava, će do primene mere redovno i u roku procesuirati podnete zahteve i roditelji će dobiti povraćaj PDV-a u skladu sa važećim zakonskim propisom. Ukidanje prava na refundaciju PDV-a stupiće na snagu tek kada se usvoji Zakon o finansijskoj podršci porodicama sa decom, koji je u nadležnosti Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Izvor: RTV
Postavljeno pre 7 godina i 2 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 6217
Povezane teme

roditeljski dodatak

pdv za bebi opremu

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.