Komentara: 0
Pregleda: 3056

Večeras radionica hebrejskog jezika i savremeni izraelski film

12.02.2013. u 16:25h
Izvor: Fondacija "Danilo Kiš"
U okviru ciklusa “Kulture sveta u Skladištu” Fondacija “Danilo Kiš“ u saradnji sa Ambasadom Izraela u Beogradu realizuje manifestaciju DANI IZRAELA, čije je svečano otvaranje održano u ponedeljak, 11. februara 2013. godine. Posetioci Omladinskog kluba “Skladište” imaće priliku da tokom tri dana uživaju u bogatom programu predstavljanja kulture Izraela. Cilj “Dana Izraela” je da subotičkoj publici dočara i približi izraelsku kulturu kroz istoriju, tradiciju, jezik i muziku.Ulaz na celokupan program je slobodan.
Večeras radionica hebrejskog jezika i savremeni izraelski film

Danas je u "Skladištu" predviđeno:
19.30 - Radionica hebrejskog jezika
20.30 - Projekcija filma „Dinastija Švarc“

Radionicu hebrejskog jezika će voditi Katarina Koen iz Subotice, sa početkom u 19.30. Radionica ima za cilj da polaznike upozna sa osnovnim obeležjima, izrekama i pismom hebrejskog jezika koji ima dugu i karakterističnu tradiciju i koji se koristi širom sveta. Radionica će omogućiti posetiocima da iskuse kulturu egzotičnog Izraela izgovarajući svoje ime,osnovne pozdrave i izreke na jednom od jezika izraelskog naroda - hebrejskom jeziku.

Zainteresovani posetioci koji žele da se upoznaju sa jezikom koji govori oko 7 miliona ljudi, širom Izraela, mogu to da učine učešćem na jednočasovnoj radionici hebrejskog jezika. Cilj radionice je da učesnike upozna sa osnovnim karakteristikama hebrejskog koji spada u semitsku grupu jezika, a koji je u svojoj klasičnoj formi korišćen za pisanje Starog zaveta.
Radionica je interaktivnog karaktera i osmišljena je tako da prisutnima omogući da za kratko vreme savladaju osnovne reči i izraze ali i da se upoznaju sa hebrejskim pismom koje sadrži 22 fonetička znaka, i piše se sa desna na levo.
Katarina Koen je Subotičanka koja je u periodu od 1990. do 2001. godine živela i radila u Izraelu, a nastavila se služiti hebrejskim jezikom kroz profesiju stalnog sudskog tumača Višeg suda u Subotici.
Radionica je otvorenog tipa i mogu joj se pridružiti svi prisutni.


Od 20.30 časova sledi projekcija filma “Dinastija Švarc” (2005).

Režija: Amir Hasfari, Šmuel Hasfari
Scenario: Amir Hasfari, Šmuel Hasfari
Uloge: Tal Fridman, Miriam Zohar, Jehuda Levi, Anja Bukštein
Žanr: Komedija
Trajanje: 105 min.

Sinopsis: “Dinastija Švarc” je priča o dve žene koje je spojila zajednička borba za pravo da odlučuju o sopstvenoj sudbini u malom gradu, rastrzanom religijskim ekstremizmom, unutrašnjim trivijalnim sukobima i licemerjem. Miriamin svet se raspada kada njen suprug, predsednik religijskog saveta, izvršava samoubistvo usled finansijskog skandala. U znak odanosti, ona je odlučna da bude sahranjena pored njega, u delu groblja rezervisanog za one koji su počinili najveći greh i oduzeli sebi život. U lavirintu religiozne birokratije, Miriam upoznaje rusku imigrantkinju Anu koja se bori da dokaže da je njen otac bio Jevrejin, kako bi ispunila njegovu želju i sahranila ga u svetoj zemlji.

Izvor: Fondacija "Danilo Kiš"
Postavljeno pre 11 godina i 1 mesec
Komentara: 0
Pregleda: 3056

Povezana vest

Povezane teme

Fondacija Danilo Kiš

omladinski klub "skladište"

dani izraela

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.