Komentara: 0
Pregleda: 2701

Večeras počinje jubilarni 15. ETNOFEST - festival muzike sveta

21.06.2018. u 11:19h
Izvor: Subotica.com
Etnofest se ove godine održava od 21. do 24. juna na tri lokacije, u Subotici i na Paliću. Pored Velike terase, nastupi će biti u Muzičkoj školi i kafeu "Klein house". Ulaz je besplatan, a donacije su poželjne.
Večeras počinje jubilarni 15. ETNOFEST - festival muzike sveta

Etnofest je u isto vreme muzički događaj bez presedana na teritoriji Srbije, u domenu "world music-a" odnosno muzike sveta, što bi bio ispravan termin za ovaj muzički poližanr na našem jeziku.

- Skromnog smo mišljenja, da je Etnofest već 15 godina najraznovrsniji muzički događaj koji ima naš grad i najkvalitetniji. U kontinuitetu i nepokolebljivo insistiramo na muzičkom profesionalizmu. Naš pristup je dokazano iskrenih namera da se bavi kulturom i isključivo kulturom, bez namere podilaženja ili prilagođavanja trenutnim društvenim, pa i političkim trendovima - kaže Dejan Vujinović, osnivač i umetnički direktor festivala.

Večeras počinje jubilarni 15. ETNOFEST - festival muzike sveta

Ovaj put, festival se održava na više lokacija u Subotici i na Paliću, počinje večeras, 21. juna, i tom prilikom festival ujedno obeležava i Dan muzike sveta.

U četiri koncertne večeri, na festivalu nastupaju umetnici iz 9 zemalja (Srbija, Mađarska, Hrvatska, Izrael, Španija, Maroko, Italija, Norveška i Švedska), a Etnofest vas ovaj put vodi muzičkim stazama koje donose neobičnu muziku Kanarskih ostrva, Sicilije, Sahare i Bliskog Istoka, ali i muziku Balkana i Panonskog basena koja nas okružuje.

Ulaz na festival je kao i prethodnih godina besplatan, ali će preporučeni dobrovoljni prilog po koncertnoj večeri iznositi najmanje 200 dinara.

Večeras počinje jubilarni 15. ETNOFEST - festival muzike sveta

Festival podržavaju Park Palić, Grad Subotica, Izraelska ambasada iz Beograda, Institut Servantes iz Beograda i španska fondacija AIE, Muzička kuća Fonó iz Budimpešte, NKA, Produkcijska kuća Narrator koja organizuje i Babel Sound festival na Balatonu, Infostud, Societe Generale banka, Radio Beograd 2/3, Muzička škola Subotica, Parking servis iz Subotice, JP Palić-Ludaš, Klein House i Baraka darabuke.

PROGRAM

Četvrtak, 21.06.2018.

Muzička škola, Subotica
20.00 – DUNJA KNEBL i ROKO MARGETA (Hrvatska)

Klein House društveni bar, Subotica
22.00 – PANIKS (Srbija)

Petak, 22.06.2018.

Velika terasa, Palić
20.00 h – DRESCH VONÓS QUARTET (Mađarska, Srbija)
21.15 h – GERMÁN LÓPEZ Y ANTONIO TOLEDO (Španija – Kanarska ostrva)
22.30 h – CHALABAN (Maroko, Mađarska)
24.00 h – YOSSI FINE & BEN AYLON, ft. LIOR ROMANO (Izrael)

Subota, 23.06.2018.

Velika terasa, Palić
20.00 h – BORBÉLY MIHÁLY POLYGON (Mađarska)
21.15 h – OI DIPNOI (Italija – Sicilija)
22.45 h – NAKED (Srbija)

Nedelja, 26.06.2016.

Velika terasa, Palić
20.00 h – EJO / ETHNO JAZZ ORCHESTRA (Srbija)
21.30 h – THE DIASPORA HOUSE (Norveška, Švedska, Izrael)
23.00 h – Zatvaranje festivala

Večeras počinje jubilarni 15. ETNOFEST - festival muzike sveta

Ukratko o izvođačima na 15. Etnofestu:

Od Dunje Knebl, hrvatske umetnice koja je već decenijama iznad i van svih žanrovskih ili poližanrovskih kanona, subotičkog Paniksa predvođenog gitaristom Vladimirom Todorovićem, zatim preko Mihalja Dreša koji je sasvim sigurno jedan od najboljih evropskih saksofonista i majstor interpretacije na tradicionalnim duvačkim instrumentima, Hermana Lopeza, majstora timple – malog žičanog instrumenta nalika gitari ili ukuleleu, marokanske gnawa muzike koju nam donose Said Tichiti i grupa Chalaban, hipnotičnih zvukova Plave pustinje u izvedbi izraelca Josi Fajna i Ben Ajlona (Ajlon, bivši član Gulaze – Etnofest 2016), već toliko prepoznatljive fuzije džeza i tradicionalne mađarske muzike u interpretaciji saksofoniste Mihalja Borbelja, ali i jednog od najbljih cimbalmista na svetu Mikloša Lukača, fuzije šarmantne i arhaične sicilijanske muzike sa elementima transa koju nam donosi trio Oi Dipnoi, snažnog groove-a u izvedbi beogradskog sastava Nejked (Naked), pa sve do završne večeri koja će obilovati spojem džeza i tradicionalne muzike, u jednom slučaju okupljajući norveške, švedske i izraelske muzičare, dok u drugom ove naše, sa teritorije Srbije, koji dolaze iz Subotice, Čačka, Rume i Kosovske Mitrovice.

Više informacija o umetnicima koji će nastupiti na ovogodišnjem ETNOFEST-u pogledajte na sajtu etnofest.org.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 10 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2701
Povezane teme

etnofest

festival etnofest

festival kultura sveta etnofest

program etnofest festivala

etnofest palić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.