Komentara: 0
Pregleda: 2718

Večeras počinje filmski festival na Paliću

17.07.2010. u 16:22h
Izvor: RTV
<p>Na Letnjoj pozornici na Paliću večeras će biti otvoren 17. festival evropskog filma, a na svečanoj ceremoniji reditelju Goranu Markoviću biće uručena nagrada "Aleksandar Lifka" koju festival dodeljuje za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji.</p>
Večeras počinje filmski festival na Paliću

Takođe će biti uručena nagrada "Erste Underground Spirit" za izuzetan doprinos na polju nezavisnog filma ovogodišnjem dobitniku, reditelju Želimiru Žilniku.

Ceremoniji otvaranja prisustvovaće pokrajinski sekretar za kulturu Milorad Đurić i gradonačelnik Subotice Saša Vučinić, najavio je izvršni producent festivala - Otvoreni univerzitet u Subotici.

Festivalski program počeće filmom "Žena sa slomljenim nosem" Srđana Koljevića, u prisustvu autora i brojne ekipe tog ostvarenja.

O kompletnom programu Festivala možete se informisati na zvaničnom sajtu: www.palicfilmfestival.com

Do 23. jula na više lokacija na Paliću, kao i u Subotici biće prikazano osam selekcija: Takmičarski program, Paralele i sudari, Mladi duh Evrope, Novi belgijski film, Novi mađarski film, Eco Dox, Dečji program, i Erste Underground Spirit, a prethodnih dana već je prikazan Omaž program za dobitnike nagrade "Aleksandar Lifka" .

Festival je ove godine dodelio tu nagradu, pored Markovića, i francuskom reditelju Kosti Gavrasu.

Program Palićkog festivala "Paralele i sudari"

Na festivalu sutra će početi program "Paralele i sudari", u bioskopu "Jadran" u Subotici.

Od 18. do 22. jula biće prikazano deset ostvarenja koja se bave kulturnim, istorijskim i socijalnim različitostima istočne Evrope, najavio je selektor Petar Mitrić.

Program otvara dugometražni igrano-dokumentarni film "Stara škola kapitalizma" Želimira Žilnika, ovogodišnjeg dobitnika nagrade "Erste Underground spirit" za izuzetno umetničko stvaralaštvo na polju nezavisnog filma, koju dodeljuje Palićki festival.

U produkciji "Plejgraunda" iz Novog Sada Žilnik je prošle godine snimio ovaj angažovani i satirični film koji je imao zapažen uspeh na festivalu u Roterdamu.

Radnja je smeštena usred talasa radničkih protesta koji se šire Srbijom. Žilnik u svom poznatom maniru beleži sve kompleksniji, ali i krajnje živopisan pregled sadašnjeg vremena i društvenih previranja pod razarajućim uticajima domaćeg i stranog kapitala.

Sutra će u ovom ciklusu biti prikazan i poljski film "Sve, što volim" reditelja i scenariste Jaceka Borcuća, takođe iz produkcije 2009. godine.

U priči koja se dešava 1981. iza "gvozdene zavese" glavni lik je sin kapetana mornarice Janek, koji osniva pank-rok bend. Njihove pesme izražavaju frustraciju izazvanu životom u socijalizmu i želju za slobodom, uz odjeke ideja sve jačeg pokreta Solidarnost.

U ponedeljak su na programu gruzijski film "Ulični dani" Levana Koguashvilija i nemačko-poljska koprodukcija "Prasići" Roberta Glinskog.

Za utorak su najavljeni film turskog autora Aslija Ozjga "Lju di na mostu", u koprodukciji Nemačke, Turske i Holandije, kao i "Ilegalac" Olivijea Maset-Depasa u koprodukciji Belgije, Luksemburga i Francuske.

U sredu će biti prikazani turski film "Devojčica sa klavirom" Murata Saračoglua i irsko-češki film "Lisice" Mire Fornajove.

Poslednjeg dana na programu su omnibus "Neke druge priče" pet mladih autorki iz eks ju zemalja, među kojima je srpski deo režirala Ana Marija Rosi i film "Iskušenje Svetog Tonija" čiji je autor Veiko Ounpuu, a producenti iz Estonije, Finske i Švedske.

Program "Paralele i sudari" je već nekoliko godina takmičarskog karaktera. Međunarodni žiri kritike dodeliće "Tolerans avord" za najbolji film.

Članovi su profesorka istorije filma i estetike na Univerzitetu u Parizu i filmski kritičar Eugeni Zvonkin i novinari i kritičari Stefan Dobriou (Rumunija) i Vladan Petković (Srbija).

Izvor: RTV
Postavljeno pre 13 godina i 10 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2718
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.