• Pregleda: 1761

Večeras otvaranje Jesenjeg festivala jevrejske kulture

U organizaciji Jevrejske opštine Subotica, četvrti po redu Jesenji festival jevrejske kulture održaće se od 4. do 15. oktobra, a kroz sadržajan program posetiocima će predstaviti bogato jevrejsko stvaralaštvo.
Večeras otvaranje Jesenjeg festivala jevrejske kulture

Jesenji festival jevrejske kulture otvoriće večeras koncert "Klezmer Music" gudačkog kvarteta "Panonija" iz Zrenjanina u Velikoj sali Jevrejske opštine, s početkom u 19 časova. Na koncertu će nastupiti Roman i Marin Bugar (violina), Aleksandar Stankov (viola) i Roni Beraha (violončelo).

Naredne večeri, 5. oktobra, u foajeu Jevrejske opštine u 18 časova biće otvorena izložba fotografija "Aušvic - Birkenau" autora Ištvana Baša.

Posetioci festivala će u subotu, 6. oktobra, biti u prilici da uživaju u najstarijem jevrejskom mjuziklu "Las colpas de yosef ha-tasdik" u jedinstvenom ambijentu Sinagoge, s početkom u 18 časova. Mjuzikl se zasniva na biblijskoj priči o Josifu i njegovoj braći, a u okviru izvedbe nastupiće ansambl Shira utfila, Hor Braća Baruh, narator će biti Vanja Ejdus, dok će u ulozi Jakova biti Mladen Arsenijević. Besplatne ulaznice za mjuzikl, posetioci mogu da preuzmu na glavnom ulazu Sinagoge od 10 do 12 i od 16 do 18 časova, do 5. oktobra.

Zanimljivo predavanje Tamare Ognjević pod nazivom "Žena - tajni začin jevrejske kuhinje" zakazano je u nedelju, 7. oktobra, u Velikoj sali Jevrejske opštine, s početkom u 18 časova. Na istom mestu će se u ponedeljak, 8. oktobra, održati radionica za grupu školske dece na temu "Sve što ste oduvek želeli da znate o judaizmu".

Četvrti koncert Kantora u Subotici "Šehehejanu - Ti koji si nam život dao" održaće se u utorak, 9. oktobra, u Sinagogi, s početkom u 19 časova. Na koncertu će nastupiti Mikloš Budai, Balaž Felegi, Gerelj Nogradi, Imanuel Cuker i Zoltan Nojmark, a besplatne ulaznice za koncert, zainteresovani mogu da preuzmu na glavnom ulazu Sinagoge od 10 do 12 i od 16 do 18 časova, takođe do 5. oktobra.

Povodom 100 godina od rođenja profesora i slikara, predavanje "Porodica Bošan i umetnost Đorđa Bošana" sa projekcijom dr Olge Kovačev Ninkov održaće se u sredu, 10. oktobra, u Velikoj sali Jevrejske opštine, s početkom u 19 časova.

Poslednjeg dana festivala, 15. oktobra, u Savremenoj galeriji Subotica otvoriće se izložba pod nazivom "Photo-reflections", izložba fotografija učenika osnovnih i srednjih škola inspirisanih enterijerom subotičke Sinagoge. Izložba će biti otvorena u 19 časova.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

6
avet Odgovori
"Večeras otvaranje Jesenjeg festivala jevrejske kulture"

Uh, već sam se uplašio, ali srećom vidim da ovde u Sinagogu neće dolaziti Ljubiša Ristić da odigra jednog "Šiptara".
Doduše, ta predstava nema veze sa jevrejskom kulturom, ali ima veze sa srpskom avangardnom nekulturom.
ЈОВАН Odgovori
@AVET
Лешинари би изумрли, када би нестало лешине, а србомрсци би се претворили у лешину, када би нестало Срба. Али, Бог је створио овај свет и свакоме у ланцу исхране свој залогај, а тако ће бити и даље. За лешинаре ће увек бити лешине, а за АVETног србомрсца Срба. Мрзите, казна је то, јер вам Творац није доделио способност да волите. И змија, због своје заслуге, вечно ће да хода на стомаку.
AVET
Ja nisam srbomrzac, kako ti ovde tumačiš.
Nije mi bitna nacionalnost, sve ljude različitih nacionalnosti podjednako umem da volim ili mrzim, u zavisnosti od toga kakvi su ti ljudi.
A ti nisi shvatio bit mog komentara.
Verovatno nemamo isto mišljenje o pojmu pozorišta, pozorišne predstave i pozorišne scene.
Ja lično Ljubišu Ristića ne mogu da cenim, jer je njegovim dolaskom na čelo subotičkog Narodnog pozorišta prestalo postojanje istog u klasičnom obliku, počeo je nestanak pozorišne scene i uopšte pravog klasičnog pozorišta.
Kao da je dobio politički zadatak da rasturi subotičku pozorišnu scenu.
Verovatno si mlad pa ne znaš o čemu pričam, stariji se sigurno sećaju koje predstave je pravio i na kojim mestima.
Fotelje iz pozorišta su nestale, jer su rekli da je avangardno gledati neku predtavu sedeći na podu pozorišta na tepihu, kao Turci u džamiji.
AVET Odgovori
Posle je preselio predstavu na ulicu, pa posle u staru ciglanu, pa posle na Majdan na Kelebiji pod vedrim nebom, gledaoce prepustio na milost i nemilost milionima krvožednih komaraca...
I još je tu bilo interesantnih mesta.
Vrh piramide je bio kada je napravio predstavu koja se nekima verovatno i sviđala, ali na mestu za koje on nije imao nikakvog poštovanja.
Sinagogu nije smatrao nikakvim verskim objektom, već je na osnovu zapuštenosti tog prostora u to vreme tražio i dobio odobrenje od nekoga da se tamo takve predstave održe.
Da je malobrojne Jevreje pitao za dopuštenje, verovatno nikad ga ne bi dobio.
To su stvari koje bi kulturan čovek trebao da zna, a sad šta je on bio, oceni sam.
Ljubiša Ristić jeste Srbin, ali bih isto mišljenje imao o njemu i da je Hrvat ili Mađar, nema veze moje stav sa nacionalnošću, to samo pojedinci kao ti umišljaju da je tako i traže na sve strane neke zavere i neprijatelje.
capric Odgovori
..Avet je inace .. arhitekta u penziji!!Voli tako da se predstavlja ..... inace je obican crtac!!
AVET
@CAPRIC
Ne sećam se da sam se ikada predstavio kao arhitekta u penziji, a nisam ni običan crtač, lepo sam jednom priznao da imam samo 5 razreda osnovne škole.
U to vreme kada sam ja bio mali, školovanje baš nije svugde bilo u modi, pogotovo nije na selu tamo gde sam ja odrastao.
Roditeljima su i deca i njihovo školovanje bila sekundarna stvar, puno nas je bilo, trebala je muška radna snaga na njivi gde se tada još skoro sve ručno radilo uz pomoć za sadašnje uslove primitivnim mašinama.
Nije svako imao prilike da završi školu, jer je tada još preovlađivalo mišljenje da za njivu, oranje, i ostale radove ne treba nikakva škola, samo sirova fizička snaga i zdravlje.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.