Komentara: 5
Pregleda: 2945
Foto

Jesenji festival jevrejske kulture od 4. do 15. oktobra

25.09.2018. u 10:20h
Izvor: Subotica.com
U organizaciji Jevrejske opštine Subotica, od 4. do 15. oktobra biće održan četvrti po redu „Jesenji festival jevrejske kulture“. Bogatim programom biće predstavljeno jevrejsko stvaralaštvo, a zanimljivo je što će prvi put u punoj upotrebi biti velelepna Sinagoga.
Jesenji festival jevrejske kulture od 4. do 15. oktobra

Program će početi u četvrtak, 4. oktobra koncertom Gudačkog kvarteta "Panonija" iz Zrenjanina u velikoj sali Jevrejske opštine, a  dan kasnije u foajeu opštine biće otvorena izložba fotografija Ištvana Baša "Aušvic-Birkenau". Izvedba najstarijeg jevrejskog mjuzikla u Sinagogi  zakazana je za 6. oktobar.

- To je najverovatnije najstariji jevrejski mjuzikl, napisan još u 17. veku na jeziku španskih Jevreja. Za nas su ga pripremili ansambl Shira utfila iz Beograda, Hor “Braća Baruh”, kao narator pojaviće se Vanja Ejdus i u ulozi Jakova Mladen Arsenijević. Ulaznice su besplatne i deliće se u nedelji od 1. do 5. oktobra, svaki dan od 10 do 12 i od 14 do 16 časova na ulazu u Sinagogu. Neće se plaćati, ali da se ne bi stvorila gužva pozivamo zainteresovane da dođu i preuzmu ulaznice - poručila je Branka Banjanin, saradnica Jevrejske opštine Subotica.

U nedelju, 7. oktobra u prostorijama Jevrejske opštine, od 18 časova, biće održano predavanje istoričarke umetnosti i gastroheritologa,  Tamare Ognjević iz Beograda na temu „Žena kao tajni začin jevrejske kuhinje“. Nakon predavanja, posetioci će moći da probaju najpoznatije jevrejske specijalitete.

Jesenji festival jevrejske kulture od 4. do 15. oktobra

Za učenike osnovnih i srednjih škola, u ponedeljak, 8. oktobra biće organizovane dve radionice pod nazivom „Sve što ste oduvek hteli da znate o judaizmu“, a program će potom biti  nastavljen Četvrtim koncertom kantora. u utorak 9. oktobra. Za razliku od prethodnih godina, kada su umetnici iz Budimpešte nastupali u Velikoj većnici Gradske kuće, prvi put, koncert će biti održan u obnovljenoj Sinagogi.

- Prvi put ove godine ćemo imati našu Sinagogu u punoj funkciji. To je za nas veoma značajno, a biće dobro i za publiku pošto više neće biti velike gužve i imaćemo priliku da sve dostojno ugostimo u našoj Sinagogi - istakao je Jošua Štajnfeld, predsednik Jevrejske opštine Subotica.

U sredu, 10. oktobra, od 19 časova u Velikoj sali Jevrejske opštine održaće se predavanje "Porodica Bošan i umetnost Đorđa Bošana" povodom 100 godina od rođenja slikara i profesora, Đorđa Bošana. Predavanje sa projekcijom slika održaće dr Olga K. Ninkov.

Jesenji festival jevrejske kulture trajaće do 15. oktobra, kada će u Savremenoj galeriji biti otvorena izložba foto radova učenika osnovnih i srednjih škola, inspirisanih enterijerom subotičke Sinagoge.

Izvor: Subotica.com
Najava jesenjeg festivala jevrejske kulture Najava jesenjeg festivala jevrejske kulture Najava jesenjeg festivala jevrejske kulture Najava jesenjeg festivala jevrejske kulture Najava jesenjeg festivala jevrejske kulture Najava jesenjeg festivala jevrejske kulture Najava jesenjeg festivala jevrejske kulture Najava jesenjeg festivala jevrejske kulture
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 5 godina i 7 meseci
Komentara: 5
Pregleda: 2945

Povezana vest

Povezane teme

jevrejska zajednica

jesenji festival jevrejske kulture

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.