Komentara: 0
Pregleda: 4063

Veče posvećeno Biblioteci Srpske patrijaršije

22.12.2021. u 11:21h
Izvor: Subotica.com
Veče posvećeno Biblioteci Srpske patrijaršije

Veče posvećeno Biblioteci Srpske patrijaršije održaće se u četvrtak, 23. decembra, u Zadužbini Dušana Radića, s početkom u 19 časova. O istorijatu Biblioteke Srpske patrijaršije, o Biblioteci danas i u budućnosti, govoriće upravnik dr Zoran Nedeljković.

Biblioteka Srpske patrijaršije je najstarija bibliotečka ustanova u srpskom narodu. Postoji od 1706. godine, a baštini tradiciju srednjovekovnih manastirskih biblioteka, pre svih hilandarske, u koju su Sveti Sava i Sveti Simeon položili prve rukopisne knjige.

U njoj se nalaze objedinjeni fondovi Biblioteke u Sremskim Karlovcima i u Beogradu, a osnovu njenih fondova čine legati, pre svega patrijaraha i arhijereja, ali i znamenitih Srba koji su svoje lične zbirke darivali biblioteci, poput Ilariona Ruvarca, Zaharija Orfelina, Biblioteka patrijarha Varnave, Bogoslovskog učilišta u Sremskim Karlovcima i mnoge druge.

Biblioteka Srpske patrijaršije ukupno poseduje preko 120.000 knjiga i preko 400.000 časopisa.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 3 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 4063
Povezane teme

skc sveti sava

zadužbina dušana radića

srpski kulturni centar sveti sava

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.