Komentara: 38
Pregleda: 11859

Veća primanja, ali i veće starosne granice za odlazak u penziju

04.01.2021. u 14:05h
Izvor: Subotica.com
S prvim danom 2021. godine, primanja penzionera su uvećana za 5,9 odsto, a za one koji u ovoj godini nameravaju da se penzionišu, na snagu su stupili i novi uslovi koji podrazumevaju veće starosne granice, prevashodno za žene.
Veća primanja, ali i veće starosne granice za odlazak u penziju

Isplata penzija za decembar prošle godine, počeće s prvim danima 2021. godine. Tako će 5. januara penzije dobiti korisnici samostalnih delatnosti, 6. januara korisnici vojnih i poljoprivrednih penzija, dok će 9. januara penziju dobiti penzioneri Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje iz kategorije zaposlenih.

Nešto veća primanja penzioneri će imati od narednog meseca, budući da su od 1. januara ove godine penzije uvećane za 5,9 odsto na osnovu švajcarske formule. To znači da će penzioneri dobiti od 600 do 6.000 dinara više, u zavisnosti od visine dasadašnjih primanja.

Veća primanja, ali i veće starosne granice za odlazak u penzijuPored nešto većih primanja, od 1. januara na snagu su stupila i nova pravila za odlazak u penziju. Za odlazak u starosnu penziju ženama je ove godine potrebno najmanje 15 godina radnog staža i navršene 63 godine i dva meseca života, što je za dva meseca više u odnosu na 2020. godinu. Za muškarce je starosna granica za odlazak u penziju ostala ista, te je im ove, kao i prethodne godine, potrebno najmanje 15 godina radnog staža i navršenih 65 godina života. U starosnu penziju muškarci i žene mogu da odu i sa 45 godina radnog staža, bez obzira na godine života.

Do promena je došlo i u pogledu ostvarivanja prava za odlazak u prevremenu penziju. Tako je ženama za odlazak u prevremenu penziju ove godine potrebno najmanje 39 godina i četiri meseca rada i navršenih 58 godina i četiri meseca života, dok je muškarcima potrebno 40 godina radnog staža i navršenih 59 godina.

Veća primanja, ali i veće starosne granice za odlazak u penzijuZakon o penzijskom i invalidskom osiguranju izmenjen je 2014. godine, od kada se za žene svake godine menjaju uslovi za odlazak u penziju, tako što se starosna granica pomera u rasponu od dva do šest meseci godišnje, sve do 2032. godine, kada bi trebalo da budu izjednačene sa uslovima koji važe za muškarce.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 3 meseca
Komentara: 38
Pregleda: 11859
Povezane teme

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje

isplata penzija

penzija

prevremena penzija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.