• Pregleda: 2205

Veća bespovratna sredstva za razvoj preduzetništva

Broj preduzetnika koji konkurišu za dodelu bespovratnih sredstava povećava se iz godine u godinu, a shodno tome i iznos bespovratnih sredstava koji je ove godine dostigao 500 miliona dinara, rečeno je na današnjem stručnom skupu u Regionalnoj privrednoj komori Subotica, posvećenom podsticajima za razvoj preduzetništva.
Veća bespovratna sredstva za razvoj preduzetništva

Kako je objasnila Olga Radovanović, viša savetnica u Sektoru za kredite, Fond za razvoj ima programe za podsticaj razvoja preduzetništva kroz razvojne projekte, kao i za početnike u poslovanju, za koje je ove godine opredeljeno 500 miliona dinara bespovratnih sredstava.

- Za razvojne projekte obezbeđeno je 20 odsto bespovratnih sredstava, dok je 80 odsto iznos kredita, a ukoliko su u pitanju nerazvijene opštine, onda su 30 odsto bespovratna sredstva, a 70 odsto kredit. Za početnike u poslovanju 30 odsto su bespovratna sredstva, a 70 odsto kredit, dok ukoliko su u pitanju nerazvijene opštine, bespovratna sredstva iznose 40 odsto, a iznos kredita je 60 odsto. Namena kredita su investiciona ulaganja, dakle može se utrošiti na kupovinu objekta, nadogradnju ili rekonstrukciju, a takođe je moguće kupiti novu ili polovnu robu do pet godina starosti. Isto važi i za početnike u poslovanju, jedino nije moguća kupovina objekta - objasnila je Radovanović, dodajući da je konkurs otvoren do kraja godine, odnosno do utroška sredstava.

Na stručnom skupu bilo je reči i o subvencijama, odnosno državnoj pomoći namenjenoj razvoju preduzetništva. Prema rečima mr Slobodanke Džinović-Kojić, šefice Kancelarije za preduzetništvo Privredne komore Srbije, preduzetnici mogu da povuku do 23 miliona dinara preko takozvane de minimis državne pomoći, u bilo kom periodu u toku tri uzastopne fiskalne godine.

- To je oko 200 hiljada evra, što mislimo da nisu mala sredstva da bi se jedno početničko, start ap preduzeće održalo, razvijalo i opstalo - rekla je mr Džinović-Kojić. - Podsticajna sredstva nisu samo bespovratna pomoć. To je sve ono što se dobija po povoljnijim uslovima, jer je državna pomoć nešto što privrednicima treba da omogući da bolje posluju, a da se ne naruši konkurencija.

Pomoć preduzetnicima u vidu edukacija i kontrole pre i nakon dobijanja kredita pruža i Regionalna razvoja agencija "Panonreg", a kako je istakao direktor Milan Maličević, država podržava ozbiljne privrednike koji imaju viziju razvoja.

- Prošle godine se preko Razvojne agencije Srbije prijavilo preko hiljadu start ap projekata, od kojih je za oko 400 odobren kredit. To su pozamašna sredstva, ali ono što stalno naglašavamo jeste da ljudi moraju da imaju ideju šta žele da rade, od početka do kraja. Razvojna agencija može da pomogne oko razrađivanja te ideje, pravljenja biznis planova, ukazivanja na tržište, šta su mogući problemi i gde mogu da nastanu. Međutim, dešavaju se apsurdne stvari, poput toga da nam dolazi majka da pita šta njen sin može da radi. Mi kažemo ništa, jer ako sin želi da radi, onda on treba da dođe, iznese neku ideju i mi ćemo mu pomoći da je realizuje - istakao je Maličević.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

4
Simo Odgovori
A ha ha ha ha. U praski sasvim druga prica. Pomoc namenjena prijateljima.
Nebitan lik Odgovori
Eee moje naivcine dokad mislite da ovo trpite,treba da nam bude jos gore
Istina... Odgovori
Najurili ste, pohapsili ili na treći način uklonili sve što valja, što zna, stvara, proizvodi, preduzima, privređuje... Najurili ste MAŠTOVITE, KREATIVNE, STRUČNE i RADNE PREDUZETNIKE i PRIVREDNIKE. Ostali su vam bezvredni "doktori", "magistri", "masteri" i ostala galanterija.
Marko Odgovori
Da li je ovo ista prica kao ipard za razvoj turizma na istom mestu pre 3 godine takodje najavljen projekat sa bespovratnim sredstvima i posle ,,samo"3 godine projekat je i dalje u najavi,uprkos tome sto po njohovim recima imaju odobrena sredstva na racunu!
Znaci para ima,a svega ostalog za realizaciju?!
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.