Komentara: 0
Pregleda: 2040

Važno je imati svog lekara

06.07.2010. u 15:39h
Izvor: RTV Yueco
Važno je imati svog lekara

Svega 50 odsto stanovnika Subotice izabralo je svog lekara, dok je procenat onih koji su izabrali svog stomatologa i ginekologa čak i do 3 puta manji. Finansiranje zdravstvene zaštite po modelu kapitacije zahteva minimum 80 odsto populacije. Lekari upozoravaju da ukoliko se pacijenti ne opredele za svog lekara mogu doći u situaciju da im bude onemogućeno pružanje zdravstvene zaštite u domovima zdravlja.

Najviše neopredeljenih je među mlađim sugrađanima. Kao razlog zašto nemaju izabranog lekara, navode činjenicu da nisu često bolesni, pa im ni zdravstvena usluga nije potrebna.

Kapitacija čije bi sprovođenje uskoro trebalo da počne, predstavlja mehanizam plaćanja gde lekar ili zdravstvena ustanova dobijaju unapred određeni fiksni iznos sredstava za određeni vremenski period za svakog pacijenta koji se registrovao kod tog lekara ili zdravstvene ustanove. Iako se smatra da će nedovoljno opredeljenih najviše uticati na plate lekara, najveće posledice po rečima lekara, snosiće pacijenti.

Registrovanje za izabranog lekara je počelo u julu 2007. godine. Od tada za lekara opšte prakse opredelilo se svega 50 odsto građana i to uglavnom, hronični bolesnici. Za stomatologa opredelilo se svega 19 odsto, a za ginekologa tek 13 odsto. Po rečima lekara, Subotica po broju registrovanih znatno zaostaje u odnosu na druge gradove u Srbiji što bi moglo uticati na kvalitet primarne zaštite u budućnosti.

 

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 13 godina i 8 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2040
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.