Komentara: 6
Pregleda: 3472
Foto

Vatrogasci obeležili praznik uz druženje sa najmlađima u centru grada

17.09.2021. u 17:22h
Izvor: Subotica.com
Rezanjem slavskog kolača u prostorijama Vatrogasno-spasilačkog bataljona i taktičko-tehničkim zborom ispred svečanog ulaza u Gradsku kuću, subotički vatrogasci-spasioci obeležili su Dan Sektora za vanredne situacije i slavu svih vatrogasaca-spasilaca, Presvete Bogorodice Neopalime kupine.
Vatrogasci obeležili praznik uz druženje sa najmlađima u centru grada

Kada je 2004. godine požar zahvatio manastir Hilandar, monasi su prepoznali potrebu za zaštitom od požara, te su od 2009. do 2013. godine radnici Sektora za vanredne situacije sprovodili njihovu osnovnu obuku. Godinu dana kasnije, prošli su i drugi stepen obuke, a od tada se svake godine proverava mobilnost njihove vatrogasne jedinice. U znak zahvalnosti, monasi su 2015. godine predložili da se 17. septembar, Dan Presvete Bogorodice Neopalime kupine, zaštitnice vatre i groma, uvede kao praznik zaštite vatrogasaca-spasilaca, koji se od tada slavi u svim vatrogasnim jedinicama u Srbiji.

Vatrogasci obeležili praznik uz druženje sa najmlađima u centru grada- U toku dana smo imali taktičko-tehnički zbor, gde smo prikazali vatrogasne sprave i vozila građanima, s akcentom na decu predškolskog i školskog uzrasta. Podelili smo i zahvalnice organizacijama i drugim licima koji su pomogli našu službu u vršenju naših dužnosti - kazao je Goran Ljubisavljević, komandant Vatrogasno-spasilačkog bataljona u Subotici, koji je tokom ovog leta imao pune ruke posla. - Na našoj teritoriji bio je povećan broj požara tokom jula, kada smo imali mnogo požara na žitu, odnosno na mašinama koje skidaju žito, a imali smo i jednu veću intervenciju u šumi na Radanovcu, koju smo uspešno okončali i može se zaključiti da vremenski uslovi utiču na razvoj požara.

Slučajnost ili ne, na ovaj dan 2009. godine formirana je i Služba za zaštitu i spasavanje, odnosno Sektor za vanredne situacije, podsetio je Zoran Bjelić, načelnik Odeljenja za vanredne situacije u Subotici, što je jedan razlog više da se 17. septembar praznuje među vatrogascima-spasiocima.

Vatrogasci obeležili praznik uz druženje sa najmlađima u centru grada- Tog dana su iz Ministarstva odbrane i Ministarstva unutrašnjih poslova određene strukture koje se bave zaštitom i spasavanjem, one se objedinjene i sačinile su Sektor za vanredne situacije. Zakon o vanrednim situacijama je krajem te, 2009. godine, donesen, a sada postoji Zakon o smanjenu rizika od katastrofa i upravljanje vanrednim situacijama i Zakon o zaštiti od požara, kao dva krunska zakona na osnovu kojih naš Sektor i naša služba uopšte funkcionišu - poručio je Bjelić.

U toku ove nedelje, tzv. Nedelje zaštite i spasavanja, sprovodi se i veći broj aktivnosti, među kojima je preventivni nadzor objekata u kojima borave deca, održavaju se javno-pokazne vežbe, a u toku je i likovno-literarni konkurs za decu predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta na temu "Vatrogasac - moj heroj".

Vatrogasci obeležili praznik uz druženje sa najmlađima u centru gradaVatrogasci obeležili praznik uz druženje sa najmlađima u centru gradaVatrogasci obeležili praznik uz druženje sa najmlađima u centru grada

Izvor: Subotica.com
Taktičko-tehnički zbor Sektora za vanredne situacije Taktičko-tehnički zbor Sektora za vanredne situacije Taktičko-tehnički zbor Sektora za vanredne situacije Taktičko-tehnički zbor Sektora za vanredne situacije Taktičko-tehnički zbor Sektora za vanredne situacije Taktičko-tehnički zbor Sektora za vanredne situacije Taktičko-tehnički zbor Sektora za vanredne situacije Taktičko-tehnički zbor Sektora za vanredne situacije
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 godine i 7 meseci
Komentara: 6
Pregleda: 3472
Povezane teme

vatrogasci

vatrogasna služba

vatrogasno spasilački bataljon subotica

goran ljubisavljević

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.