Komentara: 3
Pregleda: 4262

Vaspitanje dece na drugačiji način

29.10.2013. u 17:16h
Izvor: Subotičke novine
Predavanje o stvaralačkom vaspitanju održala je u ponedeljak, u vrtiću „Mali talenti" Milica Novković, profesorka književnosti, autorka „Porodičnog bukvara", koja se inače godinama bavi problematikom vaspitanja dece i poučavanjem roditelja kako da na drugačiji način pristupe vaspitanju.
Vaspitanje dece na drugačiji način

Stvaralačko vaspitanje polazi od istine i saradnje, bez kazne i nagrade. Takvo vaspitanje polazi od ideje da se dete rađa s klicama ljubavi, radosti i volje za radom kao i potencijalima koje treba dalje razvijati, ali bez uslovljavanja i „podmićivanja". Ono se razlikuje od današnjeg „plišanog" autoritarnog vaspitanja.

Osnovni princip stvaralačkog vaspitanja je razumevanje, međusobno poverenje i prepoznavanje modela po kojima se dete i porodica ponašaju. Ono ne znači anarhiju, već postavljanje pravila na drugačijim osnovama. Rad i učenje dece ne treba da bude zasnovano na potkupljivanju, interesu ili nekontrolisanom korišćenju savremenih tehnologija - već da bude izvorna radost i kreacija. Da bi se stvaralačko vaspitanje uspešno primenilo, potrebno je da učestvuje cela porodica koja se informiše, obrazuje i menja - kako bi na drugačiji način mogla pristupiti detetu, rekla je Novkovićeva.

Profesorka je tokom rada u školi, a zatim i u svom privatnom vrtiću primenjivala model rada po ugledu na „Novu školu" Petra Savića iz 1932. godine, koji se odvija bez  nagrade i kazne i pristupa detetu kao aktivnom učesniku. Vremenom je uvidela da je koren problema u celokupnoj porodici,  koja trpi uticaje tranzicije, i gde su i roditelji i stručna javnost neselektivno primenili inostrane metode vaspitanja, pa je štap u stvari samo zamenjen šargarepom, tj.pozitivnim uslovljavanjem.

„Porodični bukvar" je metodički priručnik koji pomaže porodici da pokrene potencijale dece, od malih zadataka rada u kući, do radosnog učenja i razvijanja čovečnosti. Preveden je na engleski, ruski, mađarski i makedonski.

Slušaoce je pozdravila Maja Gabrić Stipić, psiholog, a predavanju su prisustvovali roditelji, stručni radnici i zainteresovani za tematiku vaspitanja dece.

Izvor: Subotičke novine
Predavanje o stvaralačkom vaspitanju u vrtiću "Mali talenti" Predavanje o stvaralačkom vaspitanju u vrtiću "Mali talenti" Predavanje o stvaralačkom vaspitanju u vrtiću "Mali talenti" Predavanje o stvaralačkom vaspitanju u vrtiću "Mali talenti" Predavanje o stvaralačkom vaspitanju u vrtiću "Mali talenti" Predavanje o stvaralačkom vaspitanju u vrtiću "Mali talenti" Predavanje o stvaralačkom vaspitanju u vrtiću "Mali talenti" Predavanje o stvaralačkom vaspitanju u vrtiću "Mali talenti"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 10 godina i 6 meseci
Komentara: 3
Pregleda: 4262
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.