• Pregleda: 5007

Uz protivljenje opozicije, odbornici spojili Zavod i Direkciju

Većinom glasova, danas je u Skupštini grada doneto Rešenje o davanju saglasnosti na nacrt Ugovora o statusnoj promeni pripajanja Javnog preduzeća Zavod za urbanizam, Javnom preduzeću Direkcija za izgradnju grada Subotice, što faktički znači da Zavod za urbanizam više neće postojati.
Uz protivljenje opozicije, odbornici spojili Zavod i Direkciju

Slavko Parać, odbornik Demokratske stranke, istakao je da je ovo očekivana, „imajući u vidu da je gradonačelnik lično rekao da se odustaje od velikih projekata“.

- Direkcija je svojevremeno i osnovana kako bi stručnjaci angažovani u njoj mogli da se posvete realizaciji projekata koji su značajni za razvoj grada, a da arhitekte i projektanti iz Zavoda mogu da se posvete pravljenju planova. Sada smo očigledno u situaciji da više neće biti velikih projekata, poput nastavka radova na Narodnom pozorištu, banje na Paliću ili rešavanja važnih saobraćsjnih problema. Ovakvom politikom nam ne treba ni jedno preduzeće ovakvog tipa. Drugi razlog spajanja je da mogu proglasiti tehnološkim viškovima zaposlene koji su bliski Demokratskoj stranci i dati im otkaze. Ovo je loše rešenje i ne podstiče se kvalitet – rekao je Parać.

Robert Santo iz Nove demokratske stranke ne slaže s načinom na koji je urađeno spajanje dva preduzeća, i dodaje da se ni većina zaposlenih ne slaže sa ovakvom reorganizacijom.

- Favorizuje se Direkcija za izgradnju, iako je Zavod za urbanizam, sa svojim licenciranim stručnjacima iz oblasti arhitekture i projektantstva, bio motor razvoja Subotice decenijama. Utapanje Zavoda i Direkciju je omalovažavanje tih stručnjaka, koji rade ozbiljan i kompleksan posao – naglasio je Santo.

Odbornik vladajuće Srpske napredne stranke, Gojko Radić, smatra da je pogrešna odluka bila što su ova dva preduzeća ikada i razdvajana, jer je to donelo samo nove troškove.

- Imamo loša iskustva sa Zavodom, jer je tamošnje rukovodstvo radilo nezakonite stvari. Mi nemamo problem sa stručnjacima iz Zavoda, već sa načinom vođenja tog preduzeća. Demokrate su tamo navukli partijske, a ne stručne kadrove. Ako se kasnije ispostavi da je utapanje Zavoda u Direkciju loše rešenje, mi ćemo prihvatiti odgovornost za to – rekao je Radić.

Dušan Stipanović iz Socijalističke partije Srbije demantovao je da je utapanje Zavoda u Direkciju degradiranje struke.

- Ovim se na viši nivo podiže racionalnost u vođenju grada, jer će biti ukinut veliki broj funkcija i ostvariće se uštede. Moramo smanjivati troškove, da nam se budžet ne bi raspao – poručio je Stipanović.

Odbornik Saveza vojvođanskih Mađara, Laslo Kerekeš, rekao je da je vreme pokazalo da je razdvajanje ova dva preduzeća, pre desetak godina, bilo pogrešan potez, pre svega sa aspekta ekonomičnosti.

- Ekonomski momenat je najvažniji. Sada će jedan menadžment obavljati posao koji su radila dva. Samo od PDV-a će biti ostvarena ušteda od 16 miliona dinara, a to nije jedino, jer ima još niz pozicija na kojima će troškovi biti umanjeni – zaključio je Kerekeš.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

11
Vesko Odgovori
Uvek je bio Zavod za urbanizam, a kada je razdvojeno na dve celine, za to su glasali i clanovi SVM.
Sada kada se spajaju, trebalo je vratiti tj. spojiti Direkciju sa Zavodom, a ne kako je to Maglai i nje-
gova skupina odlucila. U Zavodu su licencirani strucnjaci, poznati i van Subotice. Kao sto je neko
ranije komentarisao, to bi isto znacilo kada bi cetar grada pripojili Prozivki i da za budece posluje kao
Prozivka.
rođeni Suboticanin Odgovori
ovi zuti kao da se ne secaju da su oni unistili Zavod i njihovi direktori i funkcioneri. oni i nemaju posla vec par godina od kad da nisu gradjani zaustavili bi srusili ceo grad i onda je stopirani njihovo rusenje nase divne Subotice. dali su o ti strucnjaci??? trebalo je da se ta firma ugasi i da privatiku da pravi projekte za grad.
astrax Odgovori
Kakve bre veze santo ima sa nds, pa taj je otisao u sns samo se caka kad ce to objaviti, ovi ga gojkovo drze na ledu al ima pristupnica, jedini pravo predstavnik nds je gospodin antelj, uostalm on je deo ekipe koja je samtoa izbacila
sin Odgovori
"- Direkcija je svojevremeno i osnovana kako bi stručnjaci angažovani u njoj mogli da se posvete realizaciji projekata koji su značajni za razvoj grada, a da arhitekte i projektanti iz Zavoda mogu da se posvete pravljenju planova. Sada smo očigledno u situaciji da više neće biti velikih projekata, poput nastavka radova na Narodnom pozorištu, banje na Paliću ili rešavanja važnih saobraćsjnih problema"
Da li po novim zakonima ove službe rade to što je navedeno u citatu,pošto su za sve projekte koji su u domenu citata dati na javnu nabavku,po ceni najjeftinijeg ponuđača,a u projekat ugrađeno rešenje koje je poteklo iz pomenutog zavoda,a naplaćeno po ponuđenim cenama,a projekat završen u radno vreme opštinskih zaposlenika.Da li je i jedan projekat raspisan po javnoj nabavci Opštine Subotica (podzemni parking;Master plan Palić ili nešto slično završeno u ovim kućama ,kao nekad kada im je to bila dužnost u opisu radnog mesta,a ne kao sada kada se samo daju ideje i nameštaju tenderi za rođake,partijske kolege i kolege po restoranu,gde se ugrađuju sa procentima po ugovorenome poslu.
Zdravo pametan Odgovori
@rodjeni Subotičanin
Ne dao nam Bog da nam privatnik pravi planove i odlučuje o svemu! Nekad je bolje ćutati ako nemaš ništa pametno da kažeš!
ekspert Odgovori
Ko to tvrdi da ono što uradi zavod za urbanizan da je to sveta krava čast i slava njima ali ima na tuce arhitektonski biroa koji mogu da daju i kompletno izrade urbanistička rešenja i onda neka se odluči da ne kažem koliko je to jeftinije i racionalnije . Sva rešenja bi trebala da idu na javni konkurs i javni uvid do zadnje pare. NIje to sveto pismo neka se pogleda kako je to rešeno u malo razvijenijem svetu.
Projektant Odgovori
"Stručnjaci iz oblasti arhitekture i projektantstva" :-)
reče stručnjak za odbornikovanje bez mozga
vkv Odgovori
Mogli bi pride i da ispitaju sta zaposleni Zavoda rade u svoje radno vreme(cast izuzecima) i ima li onih koji obavljaju svoje privatne poslove u toku radnog vremena, takodje i kakav je uticaj pojedinih lokalnih privrednika na rad Zavoda odn. radi li se preko reda za pojedince po principu protekcije da ne kazem korupcije!!!
drmr Odgovori
Kakav zavod,kakva izgradnja!?!?! Katanac na firmu!!!!!
boxsingsu Odgovori
Robert Santo je rekao......
pa on ce tek da ima problem jer tvrdi i predstavlja se kao ekonomista koji je zavrsio Fabus u kafeu galerija u Subotici jer je odeljenje bilo preko puta u ekonomskoj skoli globus, e pa sad posle ovoga i to od njegovih bivsih nek se pribojava :)
http://www.blic.rs/Vesti/Politika/474164/Veselinovic-Sporni-doktorati-otvaraju-pitanje-akreditacije
zuzu Odgovori
A taj bokser sto gore u komentu pretenduje da bude predsednik (!?), on se cak predstavlja kao DIPLOMIRANI ekonomista, kakva smejurija, i on i njegova "strucna" ekipica, ali sve ce to Tadic i Veselinovic najuriti kada dodje vreme ;) u protivnom nema sta da traze na politickoj sceni, bar na lokalu, jer takvih mutnih likova sa kvazi diplomama vec imamo previse, pa ovi nisu nista NOVO, vec staro i dobro poznato. Videlo to nije ekonomskog fakulteta, dok posteni, strucni i obrazovani zbog takvih laktasa nisu pozeljni u bilo kojoj stranci, da im "ne kvare" drustvo i "biznisovanje".
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.