• Pregleda: 4013

Uvođenje novih tehnologija u nezi starih lica

Prethodne nedelje u gradu Tallinu u Estoniji, održavao se XIII Kongres Evropske asocijacije direktora i pružaoca usluga dugoročne nege za starije osobe ( E.D.E. )
Uvođenje novih tehnologija u nezi starih lica

Na Kongresu iz oblasti socijalne zaštite prisutni su bili predstavnici Srbije: Suzana Mišić, direktor Gerontološkog centra iz Beograda i dr Nenad Ivanišević, direktor Gerontološkog centra iz Subotice.

Na kongresu je bilo reči o mogućnosti uvođenja nove tehnologije u nezi starih osoba, te je i time nosila naziv  "Hajde da umrežimo brigu" tehnologija u pružanju nege – mogućnosti i ograničenja.

Na kongresu je prisustovalo preko 300 učesnika, iz 20 zemalja Evrope. Ovo je bila jedinstvena prilika da se po prvi put otvori rasprava o korišćenju savremene tehnologije u oblasti socijalne zaštite, te je po prvi put razgovarano o primenu ovakvih tehnoloških inovacija, a sve u cilju poboljšanja brige i nege korisnika.

Naravno, ozbiljne razlike pojavile su se u finansijskim potencijalima izmedju razvijenih i nerazvijenih zemalja Evrope. Ono što je predstavljalo zajedničku saglasnot je da su se sve članice uslaglasile da je primena novih tehnoloških mogućnosti neizostavni proces, te da je potrebno učiniti sve i na taj način usavršiti pružanje nege korisnicima za stare.

Izvor: Gerontološki centar Subotica

povezane teme

14
Bona fide Odgovori
Covek stigao do Estonije. Nije to nista, idemo jos dalje. Sve to narod placa.
Nisam nepismena Odgovori
ali ne razumem o kakvim je to inovacijama rec???? "rasprava o korišćenju savremene tehnologije u oblasti socijalne zaštite, te je po prvi put razgovarano o primenu ovakvih tehnoloških inovacija, a sve u cilju poboljšanja brige i nege korisnika." Nekome je jasno sta su ovi samitovali?
Pametnjaković Odgovori
@Nisam nepismena

Ha, ha, slažem se sa Vašim komentarom, pa cilj ove vesti i jeste da se što više priča i piše, a da čitalac što manje razume.
Ni ja ništa ne razumem šta su oni u stvari hteli da kažu o tome , šta u stvari hoće da umreže, čije brige, njihove ili naše, sa našim ili njihovim željama ili šta već, ništa ne razumem, glup sam.
Ali bitno je da su i naši bili u dalekoj Estoniji, među dvadeset država Evrope.
Bez nas ni ne bi moglo ovako nešto da prođe.
Sledeća poseta će verovatno biti u Finskoj kod Deda Mraza lično, taj dobro zna kako voditi brigu o malima, pa verovatno ima i par saveta kako sa starima u gerontološkom.
A da je ovo bila jedinstvena prilika za raspravu ne sumnjam, ali i jedinstvena prilika kako proputovati pola sveta i zemaljske kugle na tuđ račun.
nasao sam sliku staru u kutiji na… Odgovori
Ovo je cist primer najnizeg oblika licne promocije skupo placene drzavnim novcem.
ghjk Odgovori
I naravno dzej
sulak Odgovori
dugo ga nije bilo
Niko Odgovori
Jel u pitanju elektronsko povezivanje evidencije korisnika gerontoloskog sa evidencijom potencijalnih klijenata funera isl,ili je nesto drugo ,sto to ne rekoste ,sta je u pitanju?Kakve su to nove tehnologije?
h_d Odgovori
Attention whore sindrom. Mislim, nemam reči.

Bitnije od mog zgražanja ovim smorom, postavljam pitanje - da li igde u javnoj službi u kojoj obitava ova morončina postoji neki interni akt kojom se propisuje iznos sredstava iz budžeta koji je dostupan za pohađanje ovih week-end kongresa? Koja je svrha pohađanja istih, da'l samo da mu 'dupe vidi puta' ili ima i nešto više što mi, obični građani, ispuštamo iz radara?
jozefat Odgovori
Pa nisu valjda ludi da ne koriste medicinsko turisticko putovanje, ako im niko ne brani. A sto shvatili nisu nista, sto se vidi iz novinskog clanka, nije problem. Ovo je slobodna zemlja --za njih.
:) Odgovori
Mislim da ste veoma nepravedni prema covjeku. On je samo uspjesan i sposoban u poslu kojim se bavi,a vi zavidni...
Ana Odgovori
Ma nije on jedini direktor iz društvenog sektora koji putuje po inostranstvu.

Ima ih koji i više puta godišnje borave i duže periode po inostranstvu.Sve to narod plaća.
pista Odgovori
ovo oko gerontologije mi je najsumnjivije u manipulacijama oko lakog novca!
h_d Odgovori
Urban Dictionary - Congressing

Wasting time and energy. Being generally unproductive even though you have a lot of very important stuff to do.

... you're just hanging out on Sunday morning and a friend calls and asks what you're doing. You'd reply, "Nothing man, I'm just congressing."
earthworker Odgovori
trla baba lan, da joj prodje, da joj prodje, projekat! izgrebsti neku lovu od nekuda za bilo sta je zajednicki interes ovakvih kongresmena.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.