• Pregleda: 2517

Uticaji na uređivačku politiku manjinskih medija

Od momenta kada su nacionalni saveti preuzeli osnivačka prava nad manjinskim medijima primetan je njihov indirektan uticaj na uređivačku politiku. Urednici pojedinih manjinskih medija objašnjavaju da su imali slučajeve kada su saveti pokušavali da utiču na njihov rad, dok politikolozi smatraju da je prenosom osnivačkih prava na savete napravljena greška.
Uticaji na uređivačku politiku manjinskih medija

U nedeljniku “Hrvatska riječ”, čiji je osnivač Hrvatsko nacionalno veće ističu da su imali slučaj kojio bi mogao da se o karakteriše kao pritisak na uređivačku politiku. Direktnih uticaja nije bilo, ali samim tim što se na sednicama Veća govori o “Hrvatskoj riječi” može da se shvati kao indirektan uticaj na uređivačku politiku.

U “Bunjevačkim novinama” je specifična situacija, jer je glavna urednica i predsednica Privremenog organa organa Bunjevačke nacionalne manjine. Pošto obavlja obe funkcije kaže da joj nije lako, a da ne podlegne  autocenzuri.

U Mađarskom nacionalnom savetu priznaju da je bilo nekoliko slučajeva da su uticali na uređivačku politiku medija koje su osnovali, ali da to nije sistemski.

Politikolog Boško Kovačević objašnjava da odluka kojom su prenesena osnivačka prava nacionalnih saveta nad medijima je bila pogrešna. Napravljen je previd jer saveti su često produžena ruka manjinskih političkih partija.

Skupština Vojvodine donela je 2004. godine odluku o prenosu osnivačkih prava nad medijima kojima je ona bila osnivač na manjinske nacionalne savete. Ta odluka Skupštine Vojvodine je potvrđena kada se doneo novi Zakon o nacionalnim savetima manjina 2009.godine.

Izvor: RTV Yueco / Autor: Sandra Iršević

povezane teme

4
dmhsd Odgovori
xaxxax
H.Ferenc Odgovori
Produžena ruka svm-a je mađarski nacionalni savet i u medijama koju kontrolišu osim svm-a nema vesti o ostalim mađarskim partijama. Nažalost.
Loš je zakon o nacionalnim savetima i trebalo bi promeniti ali pošto je sad velika ljubav između svm i sns,malo je verovatno da će se to desiti.
Aleksa Odgovori
H.Ferenc
A gde su te ostale madjarske partije, koliko su glasova osvojili na izborima?
Stalno se forsiralo neko "odmeravanje snaga", pa sada su se snage stvarno odmerile.
H.Ferenc Odgovori
Aleksa

Onaj koji poseduje medije,poseduje i biračko telo. Vidi primer svm-a ali i sns-a.
Ali da ostanemo samo kod svm-a. Oni poseduju ne samo medije već i novčana sredstva. Nije teško onda biti najjači među nejakima.A zakon o nacionalnim savetima je zato takakv kakav je,jer ovakav zakon odgovara svm-u.Bez ikakvih stvarnih ovlašćenja ,mislim na nacionalne savete,ali zauzvrat su dobili poslušne sluge jer svm-u je najvažnija vlast.Pogledajte i sadašnje izbore. Pastor Ištvan je izjavio da oni (svm) žele da budu deo vlasti.I vidi čuda,postali su.I uvek je ovako bilo.Samo ranije su se dodvoravali ds-u a sad sns-u.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.