Komentara: 4
Pregleda: 2889

Uticaji na uređivačku politiku manjinskih medija

29.04.2014. u 16:27h
Izvor: RTV Yueco
Od momenta kada su nacionalni saveti preuzeli osnivačka prava nad manjinskim medijima primetan je njihov indirektan uticaj na uređivačku politiku. Urednici pojedinih manjinskih medija objašnjavaju da su imali slučajeve kada su saveti pokušavali da utiču na njihov rad, dok politikolozi smatraju da je prenosom osnivačkih prava na savete napravljena greška.
Uticaji na uređivačku politiku manjinskih medija

U nedeljniku “Hrvatska riječ”, čiji je osnivač Hrvatsko nacionalno veće ističu da su imali slučaj kojio bi mogao da se o karakteriše kao pritisak na uređivačku politiku. Direktnih uticaja nije bilo, ali samim tim što se na sednicama Veća govori o “Hrvatskoj riječi” može da se shvati kao indirektan uticaj na uređivačku politiku.

U “Bunjevačkim novinama” je specifična situacija, jer je glavna urednica i predsednica Privremenog organa organa Bunjevačke nacionalne manjine. Pošto obavlja obe funkcije kaže da joj nije lako, a da ne podlegne  autocenzuri.

U Mađarskom nacionalnom savetu priznaju da je bilo nekoliko slučajeva da su uticali na uređivačku politiku medija koje su osnovali, ali da to nije sistemski.

Politikolog Boško Kovačević objašnjava da odluka kojom su prenesena osnivačka prava nacionalnih saveta nad medijima je bila pogrešna. Napravljen je previd jer saveti su često produžena ruka manjinskih političkih partija.

Skupština Vojvodine donela je 2004. godine odluku o prenosu osnivačkih prava nad medijima kojima je ona bila osnivač na manjinske nacionalne savete. Ta odluka Skupštine Vojvodine je potvrđena kada se doneo novi Zakon o nacionalnim savetima manjina 2009.godine.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 9 godina i 11 meseci
Komentara: 4
Pregleda: 2889
Povezane teme

mađarski nacionalni savet

hrvatsko nacionalno veće

mediji

štampani mediji

bunjevački nacionalni savet

mađarski mediji

sloboda medija

internet mediji

mediji subotica

uređivačka politika

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.