Komentara: 3
Pregleda: 3079

Usvojena Subotička deklaracija o položaju etničkih manjina

26.03.2011. u 17:10h
Izvor: RTV
Usvojena Subotička deklaracija o položaju etničkih manjina

Na regionalnoj konferenciji "Građansko društvo i verske zajednice za osnaživanje položaja etničkih manjina" predstavnici organizacija građanskog društva, verskih i etničkih zajednica, lokalnih vlasti, novinara, univerzitetskih profesora i učitelja, usvojili su danas Subotičku deklaraciju.

Regionalnu konferenciju koja je održana u Subotici uz podršku Evropske unije, organizovao je Centar za istraživanja religije Beogradske otvorene škole, u partnerstvu sa Teološko katehetskim institutom Subotičke biskupije.

U Deklaraciji je naglašeno da je osnovni uzrok tenzija između etničkih i verskih zajednica u našem regionu bilo urušavanje sistema vrednosti, čija kriza traje i danas.

Ocenjeno je da je važno da se ostvari što je moguće širi društveni konsenzus crkava, verskih zajednica, organizacija građanskog društva, predstavnika akademskog i kulturnog života i manjinskih zajednica o osnovnim društvenim vrednostima, utemeljen na uverenju u apsolutnu vrednost i dostojanstvo čoveka.

Istaknuto je da rivalitet većinskih i manjinskih zajednica i njihovih verovanja, kultura i identiteta treba da bude prevaziđen kao izrazito negativna pojava, kao i da različitost treba doživljavati kao podsticaj za saradnju. Ključnu ulogu u uspostavljanju pomenutih vrednosti imaju porodica, obrazovni sistem i mediji. Porodice, crkve i verske zajednice mogu da pomognu kroz svoj rad, a organizacije građanskog društva kroz njima svojstveni aktivizam.

Obrazovni sistem treba da promoviše vrednosti interkulturalizma i pluralizma, dok mediji mogu da doprinesu poboljšanju međureligijskih i međuetničkih odnosa davanjem više prostora za zajedničke nastupe predstavnika verskih i etničkih zajednica.

Najpoželjniji princip u međusobnim odnosima ne treba da bude multikulturalnost, već interkulturalnost, koja umesto života jednih pored drugih podrazumeva i uzajamno obogaćivanje i bolje upoznavanje većinskih i manjinskih zajednica.

Interkulturalnost predstavlja preduslov za prevazilaženje postojećih uzajamnih predrasuda, stereotipa i strahova, etničke distance, kao i nejasnoća oko razumevanja evropskog identiteta.

Učesnici konferencije na kraju su konstatovali da danas u svim pomenutim pitanjima delovanje isključivo na nivou deklaracija biva postepeno prevaziđeno, a umesto toga, u cilju ostvarivanja opšteg dobra treba efikasno delovati i svedočiti konkretnim delima.

Izvor: RTV
Postavljeno pre 13 godina i 4 nedelje
Komentara: 3
Pregleda: 3079
Povezane teme

subotička deklaracija

deklaracija o položaju etničkih manjina

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.