Komentara: 0
Pregleda: 6056
Foto

Usvojen godišnji program zakupa državnog zemljišta

25.08.2017. u 09:59h > 12:02
Izvor: Subotica.com
Na današnjoj vanrednoj sednici Skupštine grada usvojen je Program zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta na teritoriji Grada Subotice za 2017. godinu.
Usvojen godišnji program zakupa državnog zemljišta

Prema navedenom rešenju, u zakup je dato skoro 16.000 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta, od čega je nešto više 9.000 izdato stočarima po početnoj licitacionoj ceni, dok će se ostatak naći na licitaciji u oktobru.

Donošenje godišnjeg programa kasni pola godina, što je bila jedna od zamerki odbornika opozicije. To se dogodilo prvenstveno iz razloga što se po prvi put program donosi na osnovu novog zakona, koji predviđa davanje zemljišta u zakup najpre stočarima. Oko 50 poljoprivrednika nije ispunilo propisane uslove, a vanrednim veterinarskim kontrolama utvrđene su i brojne nepravilnosti. Primera radi, šest poljoprivrednih gazdinstava potraživalo je oko dve hiljade hektara više no što im pripada.

- Novi Zakon o poljoprivredi doneo je mnogo novina i nedoumica kako on treba da se sprovodi. Od početka godine smo vršili pregovore sa ministarstvom i oni su doveli do rezltata i sve naše primedbe su uvrštene u javni poziv za narednu godinu, koji je izašao u današnjoj štampi – objašnjava Šimon Ostrogonac, član Gradskog veća za poljoprivredu, razloge za toliko kašnjenje. - Što se tiče prihoda od zakupa, 40 odsto ide lokalnoj samoupravi a po 30 odsto u republičku i pokrajinsku kasu. Prosek zakupa zemljišta koje smo dali stočarima je 205 evra, 18 hiljada evra je ukupno i 40 odsto ostaje u gradu. Možda nije u redu da se zemlja daje u zakup na godinu dana, to sa sobom nosi određene nedostatke, ali to ne određuje lokalna samouprava, nego država. Novi zakon predviđa i davanje prava prečega investitorima, u Subotici je bilo nekoliko zainteresovanih, ali niko nije prošao i to opet ne određuje grad nego resorno ministarstvo.

Usvojen godišnji program zakupa državnog zemljišta

Među zamerkama na ovogodišnji program bio je prihod od zakupa zemljišta, koja su predviđena oko 64 miliona dinara, kao i trošenje tog novca na uređenje atarskih puteva cementnom stabilizacijom, kao i to što stanovnici Čantavira nisu u prilici da dobiju zemljište u svom ataru.

- Problem je što je Čantavir jedia katastarska opština gde je odrađena komasacija i Zakon o restituciji kaže da se jedino iz komasacione mase zemljište može vraćati, osim zemljišta koje vlasnici dokazuju da su imali u posedu – objasnio je za govornicom Dragutin Soković, odbornik Srpske napredne stranke. - Zemljište će biti izdato na licitaciji sve do rešenja Zakona o restituciji, nakon toga, ukoliko zemljišta koje ima komasacionu masu preostane, ono će biti dato po pravu prečega.

Opozicija je zamerila i to što je sazvana vanredna sa samo jednom tačkom dnevnog reda i poručila da je to nepotrebno trošenje novca građana.

Izvor: Subotica.com
2. Vanredna sednica Skupštine grada 2. Vanredna sednica Skupštine grada 2. Vanredna sednica Skupštine grada 2. Vanredna sednica Skupštine grada 2. Vanredna sednica Skupštine grada 2. Vanredna sednica Skupštine grada 2. Vanredna sednica Skupštine grada 2. Vanredna sednica Skupštine grada
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 6 godina i 7 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 6056
Povezane teme

zemljište i parcele u subotici

prodaja gradskog zemljišta

sednica gradskog parlamenta

sednica lokalnog parlamenta

prodaja građevinskog zemljišta

sednica skupštine grada

poljoprivredno zemljište

državno zemljište

vanredna sednica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.