Komentara: 3
Pregleda: 2911

Uspešna saradnja Subotice i Osijeka

09.10.2013. u 14:09h
Izvor: Gerontološki centar Subotica
Završna konferencija povodom IPA projekta prekogranične saradnje između Hrvatske i Srbije održana je danas u Gerontološkom klubu “Kertvaroš”. Projekat finansiran od Evropske Unije obuhvatio je jednogodišnju intenzivnu saradnju dveju Institucija, „Dom umirovljenika“ iz Osijeka i subotički „Gerontološki centar“.
Uspešna saradnja Subotice i Osijeka

U okviru projekta formiran je Regionalni centar za edukaciju, prevenciju i tretman, odnosno pomoć i podršku obolelima od moždanog udara i multipla skleroze, bolesti koje su na ovim prostorima veoma zastupljene. Budući da je rehabilitacija ta koja spaja ove dve nimalo naivne bolesti, projekat je okrenut ka tom zdravstvenom segmentu. Tako je od sredstava koja su obezbeđena ovim projektom, veliki deo novca “otišao” na nabavku rekvizita za terapeutske vežbe, aparate za elektoterapiju, aparat za elektrosimulaciju, aparat za laseroterapiju i druge aparate koji su neophodni za kvalitetnu rehabilitacionu terapiju.

Ravnatelj „Doma za umirovljenike”, prof. Dragomir Lončarević, istakao je značaj ove saradnje ne samo zbog toga što je do danas ostvareno nego i zbog budućnosti. “Ne računajući ovaj stručni dio koji smo dobili, ove tehničke stvari, naša velika dobit je naša suradnja. Dakle, veza između “Gerontološkog centra Subotica” i “Doma za starije i nemoćne” u Osijeku, veza između ljudi koji su učestvovali u projektu, velikih stručnih suradnji i drugo…Mislim da je to jedna velika dobit u celoj ovoj priči.”

Direktor Gerontološkog centra Subotica, dr Nenad Ivanišević pomenuo je da osim što je ovo završna konferencija, možemo ujedno da je nazovemo i početnom, jer saradnja ima tendenciju da se nastavi. “Mi sada krećemo u prijavljivanje na nove projekte koje ćemo raditi sa našim kolegama. U planu je da se ugledamo na kolege iz Maribora i da napravimo takozvano igralište za odrasle. Moram da priznam da ni meni to nije zvučalo zanimljivo sa tim nazivom, ali kada sam prihvatio poziv da dođem u Maribor, i video o čemu se tu zapravo radi, shvatio sam da je to nama i te kako potrebno. Radi se zapravo i centru za rehabilitaciju na otvrenom, koji bi povećao broj korisnika koji mogu da koriste rehabilitaciju.” Najavljena je i saradnja sa Microsoft- om, takođe kroz jedan IPA projekat, koji za cilj ima poboljšanje kompjuterske opreme kroz nabavku tablet računara.

Konferenciji su prisustvovali i pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Osiječko- baranjske županije, gospođa Ružica Gverieri i Generalni konzul Republike Hrvatske u Subotici,Dragan Đurić. Svi prisutni istakli su značaj ovakve saradnje, kako za obe Institucije, tako i za obe države.

Izvor: Gerontološki centar Subotica
Postavljeno pre 10 godina i 6 meseci
Komentara: 3
Pregleda: 2911
Povezane teme

Nenad Ivanišević

gerontološki centar subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.