Komentara: 17
Pregleda: 4728
Video
Foto

Uspešna premijera Subotičkog polumaratona

04.09.2017. u 13:43h
Izvor: Subotica.com
U subotu, 2. septembra, u našem gradu je održan 1. Subotički polumaraton, pod nazivom "Trka kroz istoriju". Na dve trke, 5 i 21 kilometar, trčalo je blizu 500 prijavljenih takmičara. Pobednik polumaratona je Ivan Miškeljin iz Beograda.
Uspešna premijera Subotičkog polumaratona

Prvo izdanje Subotičkog polumaratone - trke ulicama našeg grada, u organizaciji Sporskog udruženaj "Horizont" i lokalne samouprave, uspešno je održano u subotu. Po zvaničnoj prijavnoj listi na trkama od 5 i 21 kilometar učestvovalo je 476 takmičara, od čega čak 310 na polumaratonskoj trci dugoj 21 kilometar. Pred trke za "odrasle" održana je mini trka "Active kdis" na 100 i 300 metara za naše najmlađe, u kojoj je učestvovalo stotinjak dece.

Skoro pa idealni uslovi za trčanje, odlična atmosfera na trgu koja se pronosila širom grada učinila je da naš grad odiše pozitivnom energijom i učini prijatnim boravak brojnim trkačima koji su došli da budu učesnici na premijeri, nadamo se tradicionalnog uličnog polumaratona.

Uspešna premijera Subotičkog polumaratona

Uspešna premijera Subotičkog polumaratona

Na četrnaest punktova duž čitave staze stajali su volonteri sa osveženjem, dok su na tri lokacije - Gradski trg, Prozivka i Radijalac postavljene improvizovane bine na kojoj su subotički DJ-evi puštali muziku.

Trka na obe staze je krenula je u isto vreme, sa desetak minuta zakašnjenja, ali to nije poremetilo planove, niti na bilo koji način ugrozilo održavanje trke. Prvi kroz cilj, na trci od 5 kilometara, prošao je 21-godišnji Adrian Malagurski iz Subotice sa vremenom 00:17:50.43, tridesetak sekundi kasnije trku je završio Igor Đurašević iz Lovčenca (00:18:16.94), dok je treći bio Dejan Španović iz Beograda (00:18:20:68).

Uspešna premijera Subotičkog polumaratona

Što se tiče polumaratona, odnosno deonice duge 21 kilometar, ubedljiv je bio Ivan Mišeljin (40) iz Beograda koji je ispred prvog sledećeg na cilj ušao čak 3,5 minuta, sa rezultataom 01:18:43.49. Drugi je bio Jožef Halas iz Kanjiže (01:22:08:00), dok je treći bio Zoran Radičanin iz Beograda.

- Oduševljen sam koliko ima zelenila u ovom prelepom gradu. Vrućina je bila, ali upravo to mi je dosta pomoglo da održim svežinu. Zahvalio bih se svim Subotičanima na divnom polumaratonu i mom prijatelju Balintu Pastoru koji me je pozvao. Staza je fenomenalna, mogu da kažem da ovaj polumaraton ima budućnost, verujem da će kroz par godina moći da bude rame uz rame sa mnogim evropskim metropolama, u konkurenciji najboljih uličnih trka - bile su prve reči pobednika 1. Subotičkog polumaratona po ulasku u cilj

Uspešna premijera Subotičkog polumaratona

Prva žena na polumaratonu koja je prošla kroz kapiju na Gradskom trgu bila je Nora Sabo iz Budimpešte (01:25:01.99), dok je Nora Trklja, rođena Subotičanka, a tog dana predstavljala Beograd, bila sedma u apsolutnoj konkurenciji (01:25:54.50).

U prvih 10 nije bilo Subotičana, a najbolji rezultat je ostvario Ivan Dulić sa rezultatom 01:30:27.26, što je bilo dovoljno za 15. mesto. nešto više od dva minuta kasnije kroz cilj je prošao Edvard Halas (01:32:45.51), iza njega Dejan Graovac (01:34:57.02).

Uspešna premijera Subotičkog polumaratona

Uspešna premijera Subotičkog polumaratona

Poslednja takmičarka, koja je ujedno i zatvorila prvo izdanje Subotičkog polumaratona bila je Jelena Đogić iz Subotice, koja je trku završila sa vremenom 02:50:09.35. Najstariji učesnik polumaratona je 72-godišnji Predrag Janković koji je u cilj ušao kao 275. od ukupno 310 takmičara.

Iz organizacije nisu krili pozitivne emocije i utiske kako je protekao maraton, uz manje samokritične primedbe koje će se potruditi da naredne godine poprave i učine "trčanje kroz istoriju" još atraktivnijim. Najbolji PR će svakako biti učesnici koji su hvalili i ambijent i organizaciju, što je svakako kompliment koji će biti vetar u leđa svima koji su dali svoj doprinos da ova trka prođe u najboljem redu.

Uspešna premijera Subotičkog polumaratona

Uspešna premijera Subotičkog polumaratona

Svakako jedna od stvari na kojoj će se morati malo poraditi je organizacija zatvaranja saobraćaja, ali i poželeti da Subotičani dogodine budu malo tolerantniji po pitanju saobraćaja u periodu od 3-4 sata koliko realno treba da se završe obe trke, odnosno da svi učesnici koji idu do kraja stignu na cilj. Ove godine utisak je da je organizacija zatvaranja ulica možda mogla malo bolje da se uradi, ali imaće saobraćajna policija priliku, na osnovu naučenog, da dogodine bude praktičnija, odnosno da malo bolje organizuje zatvaranje ulica.  Sa druge strane, na istu temu, organizatori bi trebali da posvete više pažnje informisanju javnosti o konkretnom faznom zatvaranju ulica, u kordinaciji sa saobraćajnom policijom.

Utisak autora ovih redova je da je maraton sasvim dobro prošao i da će lepa slika Subotice proputovati Evropom i svetom. Osetila se dobra energija i inicijativa grupe ljudi koja je uspela da realizuje ovako kompleksan projekat i donese Subotici neku novu turističku atrakciju.

Kako je izgledao maraton kroz objektiv naših fotoaparata i kamera pogledajte u oko 1.000 fotografija i kratkom video prilogu iz vazduha.

Izvor: Subotica.com

Subotički polumaraton - pripreme i start trke

Subotički polumaraton - pripreme i start trke Subotički polumaraton - pripreme i start trke Subotički polumaraton - pripreme i start trke Subotički polumaraton - pripreme i start trke Subotički polumaraton - pripreme i start trke Subotički polumaraton - pripreme i start trke Subotički polumaraton - pripreme i start trke Subotički polumaraton - pripreme i start trke
Pogledaj ostale fotografije

Subotički polumaraton - deonica kroz Štrosmajerovu

Subotički polumaraton - deonica kroz Štrosmajerovu Subotički polumaraton - deonica kroz Štrosmajerovu Subotički polumaraton - deonica kroz Štrosmajerovu Subotički polumaraton - deonica kroz Štrosmajerovu Subotički polumaraton - deonica kroz Štrosmajerovu Subotički polumaraton - deonica kroz Štrosmajerovu Subotički polumaraton - deonica kroz Štrosmajerovu Subotički polumaraton - deonica kroz Štrosmajerovu
Pogledaj ostale fotografije

Subotički polumaraton - ulazak na cilj (21 km)

Subotički polumaraton - ulazak na cilj (21 km) Subotički polumaraton - ulazak na cilj (21 km) Subotički polumaraton - ulazak na cilj (21 km) Subotički polumaraton - ulazak na cilj (21 km) Subotički polumaraton - ulazak na cilj (21 km) Subotički polumaraton - ulazak na cilj (21 km) Subotički polumaraton - ulazak na cilj (21 km) Subotički polumaraton - ulazak na cilj (21 km)
Pogledaj ostale fotografije

Subotički polumaraton - dodela priznanja najboljima

Subotički polumaraton - dodela priznanja najboljima Subotički polumaraton - dodela priznanja najboljima Subotički polumaraton - dodela priznanja najboljima Subotički polumaraton - dodela priznanja najboljima Subotički polumaraton - dodela priznanja najboljima Subotički polumaraton - dodela priznanja najboljima Subotički polumaraton - dodela priznanja najboljima Subotički polumaraton - dodela priznanja najboljima
Pogledaj ostale fotografije

Subotički polumaraton - pripreme, start i trka kroz uži i širi centar grad

Subotički polumaraton - pripreme, start i trka kroz uži i širi centar grad Subotički polumaraton - pripreme, start i trka kroz uži i širi centar grad Subotički polumaraton - pripreme, start i trka kroz uži i širi centar grad Subotički polumaraton - pripreme, start i trka kroz uži i širi centar grad Subotički polumaraton - pripreme, start i trka kroz uži i širi centar grad Subotički polumaraton - pripreme, start i trka kroz uži i širi centar grad Subotički polumaraton - pripreme, start i trka kroz uži i širi centar grad Subotički polumaraton - pripreme, start i trka kroz uži i širi centar grad
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 6 godina i 7 meseci
Komentara: 17
Pregleda: 4728

Povezana vest

Povezane teme

polumaraton

subotički polumaraton

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.