Komentara: 19
Pregleda: 15332

Uspešna karijera subotičkog inženjera u Americi

20.07.2019. u 17:30h
Sponzorisani sadržaj
Softverski inženjer Nikola Novaković, bivši student Visoke tehničke škole strukovnih studija, trenutno radi u kompaniji "SafeChain" u Kolambusu u Americi, a ovih dana došao je u kratku posetu Subotici. Boravak u rodnom gradu iskoristio je i da poseti Školu, porazgovara sa profesorima, kao i da održi predavanje u Start It centru o demistifikaciji mašinskog učenja, na kojem je publici predstavio iskustva iz oblasti kojom se bavi.
Uspešna karijera subotičkog inženjera u Americi

Nikolina ljubav prema računarima počinje od ranog detinjstva, tačnije od njegove devete godine kada je dobio prvi računar. Bila je to ljubav na prvi pogled. Istih godina počinje da se bavi i košarkom, tako da mu lopta i računar postaju dve veoma važne stvari u životu. Nakon osnovne škole, završava Gimnaziju "Svetozar Marković" i posle mature upisuje Visoku tehničku školu strukovnih studija, smer Informatika.

Tokom studiranja na Visokoj školi, Nikola je posećivao razne konferencije, seminare, a sa kolegama i profesorom učestvovao je i na prestižnom takmičenju iz informatike "Imagine Cup", gde je sa svojim timom dobio posebno priznanje od Microsoft-a, dok je na državnom finalu ovog takmičenja osvojio drugo mesto u jakoj konkurenciji. Na drugoj godini studija, počinje da radi honorarno za nekoliko američkih kompanija, da bi posle završetka studija, otišao u Ameriku.

- Nakon završetka studija sam otišao u Ameriku, gde sam se zaposlio u startapu koji se bavio olakšavanjem procesa papirologije za advokate. Nakon toga sam prešao u drugi startap, u kojem sam radio kao direktor tehnoloških operacija, gde mi je glavni posao bio da balansiram potrebe biznisa sa tehnlološkim izazovima. Radio sam za tu firmu godinu i po dana i naučio sam mnogo o dizanju kapitala, građenju tima i kako pragmatički razmišljati pod velikim pritiskom - podelio je utiske sa nama Nikola. - Nakon toga sam se pridružio startapu u kojem trenutno radim. Na početku nas je bilo sedmoro, a sada nas je oko 30. Sa oko deset inžinjera uspeli smo da napravimo platformu koja je osvojila naš "niche" market. Sad imamo oko 17 programera. Moj posao je pravljenje dodataka koji su kritični za biznis, pregled koda, arhitektura i sve više analiza podataka.

Uspešna karijera subotičkog inženjera u Americi

Nikola nije imao problema da nostrifikuje diplomu u Americi. Diploma Visoke tehničke škole je prihvaćena kao "dual major" diploma, što bi značilo da je nostrifikovana kao da je završio dva smera na studijama - računarske nauke i elektrotehniku.

- Znanje koje sam stekao tokom studija na VTŠ-u mi je mnogo pomoglo u daljoj karijeri. Najviše su mi značili svi predmeti koji su se bavili programiranjem na različitim platformama i u raznim programskim jezicima, matematika, veštačka inteligencija, baze podataka, kao i drugi stručni predmeti. Naglasak na praktičnom znanju na mojim studijama je bio izuzetno bitan. Posvećnost profesora i kolega je bila za svaku pohvalu. Kod nas se može dobiti vrlo dobro plaćen posao u struci. Razlozi za moj odlazak su profesionalni i lični ciljevi, ništa drugo - objašnjava Nikola razloge zbog kojih se odlučio da ode u Ameriku.

Za buduće brucoše i trenutne studente Visoke tehniče škole, Nikola ima jasnu poruku.

- Stiv Džobs je poručio studentima Stanforda sledeće: "Stay Hungry. Stay Foolish". Iako taj moto on nije originalno smislio, mislim da je u našem polju izrazito bitan. Istinsko interesovanje, promicljivost i hrabrost su vrline najuspešnijih inženjera. Veoma su bitni i ljudski kontakti, poznanstva, jer bez njih ne možete napredovati - poručio je Nikola.

Sponzorisani sadržaj
Postavljeno pre 4 godine i 7 meseci
Komentara: 19
Pregleda: 15332
Povezane teme

visoka tehnička škola

visoka tehnička škola strukovnih studija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.