• Pregleda: 14045

Uspešna karijera subotičkog inženjera u Americi

Softverski inženjer Nikola Novaković, bivši student Visoke tehničke škole strukovnih studija, trenutno radi u kompaniji "SafeChain" u Kolambusu u Americi, a ovih dana došao je u kratku posetu Subotici. Boravak u rodnom gradu iskoristio je i da poseti Školu, porazgovara sa profesorima, kao i da održi predavanje u Start It centru o demistifikaciji mašinskog učenja, na kojem je publici predstavio iskustva iz oblasti kojom se bavi.
Uspešna karijera subotičkog inženjera u Americi

Nikolina ljubav prema računarima počinje od ranog detinjstva, tačnije od njegove devete godine kada je dobio prvi računar. Bila je to ljubav na prvi pogled. Istih godina počinje da se bavi i košarkom, tako da mu lopta i računar postaju dve veoma važne stvari u životu. Nakon osnovne škole, završava Gimnaziju "Svetozar Marković" i posle mature upisuje Visoku tehničku školu strukovnih studija, smer Informatika.

Tokom studiranja na Visokoj školi, Nikola je posećivao razne konferencije, seminare, a sa kolegama i profesorom učestvovao je i na prestižnom takmičenju iz informatike "Imagine Cup", gde je sa svojim timom dobio posebno priznanje od Microsoft-a, dok je na državnom finalu ovog takmičenja osvojio drugo mesto u jakoj konkurenciji. Na drugoj godini studija, počinje da radi honorarno za nekoliko američkih kompanija, da bi posle završetka studija, otišao u Ameriku.

- Nakon završetka studija sam otišao u Ameriku, gde sam se zaposlio u startapu koji se bavio olakšavanjem procesa papirologije za advokate. Nakon toga sam prešao u drugi startap, u kojem sam radio kao direktor tehnoloških operacija, gde mi je glavni posao bio da balansiram potrebe biznisa sa tehnlološkim izazovima. Radio sam za tu firmu godinu i po dana i naučio sam mnogo o dizanju kapitala, građenju tima i kako pragmatički razmišljati pod velikim pritiskom - podelio je utiske sa nama Nikola. - Nakon toga sam se pridružio startapu u kojem trenutno radim. Na početku nas je bilo sedmoro, a sada nas je oko 30. Sa oko deset inžinjera uspeli smo da napravimo platformu koja je osvojila naš "niche" market. Sad imamo oko 17 programera. Moj posao je pravljenje dodataka koji su kritični za biznis, pregled koda, arhitektura i sve više analiza podataka.

Nikola nije imao problema da nostrifikuje diplomu u Americi. Diploma Visoke tehničke škole je prihvaćena kao "dual major" diploma, što bi značilo da je nostrifikovana kao da je završio dva smera na studijama - računarske nauke i elektrotehniku.

- Znanje koje sam stekao tokom studija na VTŠ-u mi je mnogo pomoglo u daljoj karijeri. Najviše su mi značili svi predmeti koji su se bavili programiranjem na različitim platformama i u raznim programskim jezicima, matematika, veštačka inteligencija, baze podataka, kao i drugi stručni predmeti. Naglasak na praktičnom znanju na mojim studijama je bio izuzetno bitan. Posvećnost profesora i kolega je bila za svaku pohvalu. Kod nas se može dobiti vrlo dobro plaćen posao u struci. Razlozi za moj odlazak su profesionalni i lični ciljevi, ništa drugo - objašnjava Nikola razloge zbog kojih se odlučio da ode u Ameriku.

Za buduće brucoše i trenutne studente Visoke tehniče škole, Nikola ima jasnu poruku.

- Stiv Džobs je poručio studentima Stanforda sledeće: "Stay Hungry. Stay Foolish". Iako taj moto on nije originalno smislio, mislim da je u našem polju izrazito bitan. Istinsko interesovanje, promicljivost i hrabrost su vrline najuspešnijih inženjera. Veoma su bitni i ljudski kontakti, poznanstva, jer bez njih ne možete napredovati - poručio je Nikola.

SPONZORISANI SADRŽAJ

povezane teme

19
AlwaysUltra Odgovori
Super za njega (i imidž mu se lepo amerikanizovao) ali priču o uspešnim programerima čitamo već barem milioniti put , pa teško da je to zanimljivo i najvećim ljubiteljima računarstva. Osim toga , sugeriše se da u Srbiji jedino možeš ostati živ ako si informatički genije i pogotovo ako se domogneš jedne od 50 država najveće svetske sile. Ili eventualno menadžer iz neke od zilion ''poslovnih škola'' , ali svi sjajno znamo da je u najmanju ruku nerealno da najsiromašnija zemlja Evrope ima armiju menadžera (uglavnom je to samo paravan za svakojaka providna muljanja).
Nema ni reči o talentovanim lekarima , profesorima , turizmološkim ekspertima itd. koji godinama čame na zadnjim marginama , kao nekakva niža klasa i parije , a kada treba lečiti i učiti decu onda svi kao udare u licemernu kuknjavu !! Društvo nam je na zasluženom izdisaju ...
BoD
Epa kad si turizmološki ekspert, osmisli kako da dovedeš nove turiste u naš grad, i unovči svoju ekspertizu... ključ u IT poslu je da neko hoće da plati to što se nudi, a IT eksperti, retko kukaju da im društvo nešto nije obezbedilo... nego su svoju ekspertizu nekome prodali, čak i u Srbiji...
AlwaysUltra
Bod

Vi kandar uopšte niste razumeli poentu mojeg osvrta !

Ili ste jako loše artikulisali svoju podršku onome što sam ja osudio i ocenio kao slavljenje igle pored riknule lokomotive s dugačkom kompozicijom vagona !!
Bod
Vama bi kanda bolje bilo da nešto uradite, bolje biste i sebe razumeli kad bi dodali još jednu iglu pored kompozicije koja stoji...
AlwaysUltra
Dobro - kontam da vi smatrate da je jedini spas u IT sektoru , a za ostalo cemo se pretvorimo i u robote ako treba , da to ispratimo adekvatno ...
Zaxx Odgovori
Bravo decko !!!
stormwatch Odgovori
Nisu mi jasni luzeri koji na ovu vest daju minuse....shta je....radi sujeta wannabe programeri??!?! Za ovog decka svaka cast, samo napred!
AlwaysUltra
Stormwatch

Da imate malo istinske inteligencije u sebi bilo bi vam kristalno jasni !!
Lenka Odgovori
Bravo Nikola!!!!
Znam te jos kao decaka dok si dolazio u Tresnjevo(Andrijevica) kod dede i bake.Zelim ti u zivotu jos veci uspeh, a znam da imas kapacitet za to.
Lenka
Dado Odgovori
Lepo je to sto je dosao i odrzao studentima predavanje. Neznam bas kako je to tačno u vicu bilo uglavnom je Srbin sve njih nadmudrio.
Stari drug Odgovori
Svaka cast Novo! Pozdrav sa prozivke!
Istina... Odgovori
Klasični agitprop
Deks Odgovori
Zemlja smo koja ne ume da proizvede ni čačkalice dok istovremeno država i mediji umesto da usmeravaju mlade na proizvodnju i preduzetništvo pogrešno ih usmeravaju na informatiku predstavljajući je kao tobožnju profesiju iz snova ...
AlwaysUltra
Dex

Bicete optuzeni za zlobu i ljubomoru od strane nekih kojima je ''oluja'' odavno oduvala zdrav rezon !

Inace tako je - umesto da se mladima savetuje kako da krenu od najsitnijih stvari , na koje mogu da uticu , jos malo pa ce ih bombardovati vestima o uspesnim dizajnerima kosmickih raketa. Nije cudo sto nam je sve naopacke i sto se ne nazire kraj propadanju !!
Magnum Odgovori
i Tesla je beše bio u toj Americi čini mi se...
AlwaysUltra
Bod

Simpatican izraz.

Tako i treba / hvala najlepse/prijatno leto(vanje)
Bod Odgovori
Da li turizmoligija ima veze sa IT-jem? Kandar ste se opet pogubili, ili je neki BUG ili Virus napao Vaš procesor...
AlwaysUltra
Bod

Vi to sa mnom pokušavate da manipulišete i menjate teze ?

Niste u stanju ni sobom samim da rukujete na polju pisane artikulacije , a na šampiona se nakanili ! Osudjeni ste na propast kako ste prvo slovo otkucali !!
Bod
@ALWAYSULTRA

ne može se protiv šapinjona,

idem da radim nešto za sebe, grad i državu, a kad je neko pametniji od mene, priznajem...
svaka čast
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.