Komentara: 5
Pregleda: 3592
Foto

Uspešna akcija davanja krvi, dragocenu tečnost donirao i Deda Mraz!

12.12.2020. u 13:29h
Izvor: Subotica.com
Na današnjoj tradicionalnoj akciji dobrovoljnog davanja krvi "Humani Božić”, održanoj po osamnaesti put, krv je doniralo 60 građana, a među njima je bio i Deda Mraz!
Uspešna akcija davanja krvi, dragocenu tečnost donirao i Deda Mraz!

Želju da donira dragocenu tečnost tokom prepodneva pokazalo je 80 davalaca krvi, od čega je njih 60 bilo u mogućnosti da donira. Čak 11 davalaca prvi put je ovom prilikom dalo krv. Akcija je protekla uz poštovanje epidemioloških mera, kao i do sada odlično organizovana.

Po rečima Petera Čolića, Subotica je jedna od retkih transfuzija koja tradicionalno ima dobre zalihe krvi, za šta su, kako kaže, pre svega zaslužni sami sugrađani koji doniraju, jer naš grad ima tu kulturu doniranja krvi, međutim situacija ove godine zbog korona virusa je dosta drugačija.

Uspešna akcija davanja krvi, dragocenu tečnost donirao i Deda Mraz!- Korona je jako uticala ove godine na odziv na doniranje krvi, zato nama ovakve akcije mnogo znače - kaže Čolić, koji je zaposlen na transfuziologiji subotičke bolnice, ali i sam daje krv kada god je u prilici, a pre dve nedelje je to učinio po 151. put. - Izuzetan je osećaj kada daš krv i kada znaš da si stvarno nekome pomogao jer krv je tečnost koja život znači, koja vraća u život.

Iako je akcija trajala samo dva časa, a preduzete su sve mere da se osigura bezbednost građana i svih učesnika akcije, 80 građana je pokušalo da da krv, čak njih 11 po prvi put. Građani sa kojima smo razgovarali uglavnom se slažu oko jednog - da njihovih 10 minuta da daju krv nije ništa naspram saznanja da njihova krv može spasiti nečiji život.

Uspešna akcija davanja krvi, dragocenu tečnost donirao i Deda Mraz!- Mi muški možemo da dolazimo na svaka tri meseca, a trudim se da redovno dolazim. Dobro se osećam, nema razloga da ne mogu da dam krvi i preporučio bih svima koji mogu da to i učine jer naše malo nekome znači mnogo - poručuje 42-godišnji Bogdan Sekulić.

- Meni treći put da dajem krv, prvi put izvan bolnice, želeo sam u skladu sa temom akcije "Humani Božić" da iskažem svoju humanost i pomognem onima kojima će ova krv mnogo više značiti, pa možda i spasit život - kaže Luka Matković.

Tradicionalna akcije je realizovana u Atrijumu hotela "Galleria", u organizaciji Crvenog krsta Subotica, u saradnji sa Odeljenjem transfuziologije Opšte bolnice Subotica. Iz Crvenog krsta ističu da su zbog situacije sa korona virusom zalihe alarmantno niske.

Uspešna akcija davanja krvi, dragocenu tečnost donirao i Deda Mraz!- Ovo je naša akcija koju negujemo i uspešno održavamo od 2003. godine, a koju realizujemo uvek u decembru, u susret predstojećim božićnim praznicima. U vreme pandemije korona virusa ova akcija ima poseban značaj zbog minimalnih rezervi krvi u našoj zemlji i svaka jedinica krvi i svaki davalac su značajni - kaže Nevena Lukić iz Crvenog krsta Subotica - Iako je za nama vrlo teška godina uspeli smo kao gradska organizacija da realizujemo preko 80 odsto programa koje smo imali zacrtane u kalendaru aktivnosti, štaviše imali smo i neke vanredne akcije, nažalost bez škola ove godine.

Nakon podeljenih paketića za decu dobrovoljnih davalaca krvi, Deda Mraz je takođe dao svoj doprinos dajući krv i pokazao svoju humanost na delu.

Uspešna akcija davanja krvi, dragocenu tečnost donirao i Deda Mraz!

Akcija ne bi bila ovako uspešna da nisu svi uključeni partneri dali svoj doprinos.

- Zahvaljujemo se svim dobrovoljnim davaocima krvi na velikom odzivu i humanom gestu, Odeljenju transfuziologije, menadžmentu hotela "Galleria" i našim volonterima na uspešno realizovanoj akciji - poručuju iz Crvenog krsta Subotica.

Izvor: Subotica.com
Akcija dobrovoljnog davanja krvi "Humani Božić" Akcija dobrovoljnog davanja krvi "Humani Božić" Akcija dobrovoljnog davanja krvi "Humani Božić" Akcija dobrovoljnog davanja krvi "Humani Božić" Akcija dobrovoljnog davanja krvi "Humani Božić" Akcija dobrovoljnog davanja krvi "Humani Božić" Akcija dobrovoljnog davanja krvi "Humani Božić" Akcija dobrovoljnog davanja krvi "Humani Božić"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 3 godine i 4 meseca
Komentara: 5
Pregleda: 3592
Povezane teme

dobrovoljno davanje krvi

akcija davanja krvi

crveni krst

crveni krst subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.