Komentara: 2
Pregleda: 2359
Foto

Uskršnja izložba narodnih rukotvorina predstavila bunjevačku tradiciju

06.04.2022. u 14:02h
Izvor: Subotica.com
U Vestibilu Gradske kuće otvorena je Uskršnja izložba narodnih rukotovorina, koju 16. put organizuje KUD „Bunjevka“.
Uskršnja izložba narodnih rukotvorina predstavila bunjevačku tradiciju

Naše sugrađanke zlatnih ruku izložile su ukrašena uskršnja jaja, medenjake, suvenire, predmete od slame... Po tradiciji nagrađena su najstarija uskršnja jaja, a prva nagrada pripala je Mariji Bošnjak koja je sačuvala jaje iz 1976. godine. Njoj je pripala i druga nagrada za jaje iz 1987.godine, a treću su podelili su KUD „Bunjevka“ i Ivan Kuntić za jaje iz 1996.

Izložbu je otvorila dr Suzana Kujundžić Ostojić, predsednica Nacionalnog saveta Bunjevaca, poručujući koliko su ovakve manifestacije značajne za očuvanje bunjevačke tradicije.

Uskršnja izložba narodnih rukotvorina predstavila bunjevačku tradiciju

- Prošle godine izložba je organizovana samo za medije, a sada je napravljena u mnogo većem obinu, u varoškoj kući, zovemo je svojim maternjim jezikom koji je službeni u našem gradu. Ova izložba i još nekoliko koje će biti posvećene su Uskrsu, najvećem katoličkom prazniku – poručila je Suzana Kujundžić Ostojić. - Sa druge strane, bunjevačka zajednica ima puno razloga da ustane na svoje noge, da se probudi, naročito  u godini u kojoj treba da se obavi popis stanovništva. Oni kojima srce zaigra kada su ovakve izložbe, koji sa srcem dočekuju Dužijancu, znaju kome pripadaju.

Brušena jaja, nalik na beli šling, te ukrašena dekupažom, slamom, pa i čipkom i vezom, samo su deo izloženih rukotvorina i dekoracije koje ostavljaju bez daha.

Uskršnja izložba narodnih rukotvorina predstavila bunjevačku tradiciju

- Šareno jaje ne može biti jedini simbol Uskrsa. Imamo Veliku nedelju, od Velikog četvrtka do Vodenog ponedeljka, koji imaju pregršt običaja. Bunjevci čuvaju svoje običaje, priprema Uskrsa je ozbiljna, vezana je za crkvu i porodicu. Šareno jaje je posebno važno za Vodeni ponedeljak, jer jaje koje se poklanja mora biti što lepše – objašnjava Kata Kuntić, predsednika KUD „Bunjevka“. – Važno je da se stara jaja čuvaju, ona su naše kulturno dobro i ona se ne tucaju. Za ovu priliku pripremila sam jaja ukrašena starim šujtašem, čipkom koja se šila na bunjevačku narodnu nošnju, koje sam imala dosta i koju nikada više neću korisititi. Tako jaja podsećaju na bunjevačku nošnju. Imala sam i krunice pa sam i njima ukrasila jaja.

Uskršnja izložba narodnih rukotvorina predstavila bunjevačku tradiciju

Izvor: Subotica.com
XVI Uskršnja izložba narodnih rukotvorina XVI Uskršnja izložba narodnih rukotvorina XVI Uskršnja izložba narodnih rukotvorina XVI Uskršnja izložba narodnih rukotvorina XVI Uskršnja izložba narodnih rukotvorina XVI Uskršnja izložba narodnih rukotvorina XVI Uskršnja izložba narodnih rukotvorina XVI Uskršnja izložba narodnih rukotvorina
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 godine i 3 nedelje
Komentara: 2
Pregleda: 2359
Povezane teme

uskršnja jaja

uskršnja izložba narodnih rukotvorina

uskršnja izložba

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.