Komentara: 5
Pregleda: 1522
Foto

Uskoro vodovodna mreža u Nosi, Šupljaku i Hajdukovu, proširuje se u Bačkim Vinogradima

29.04.2022. u 14:11h
Izvor: Subotica.com
Zahvaljujući sredstvima Vlade Mađarske, biće izrađena projektno-tehnička dokumentacija za proširenje vodovodne mreže u naselju Bački Vinogradi, odnosno za izgradnju mreže u Hajdukovu, Šupljaku i Nosi.
Uskoro vodovodna mreža u Nosi, Šupljaku i Hajdukovu, proširuje se u Bačkim Vinogradima

Iako je još od 2015. godine u funkciji postrojenje za prečišćavanje vode u Bačkim Vinogradima, vodovodnom mrežom pokriveno je svega trećina naselja, odnosno vodu za piće trenutno ima 200 domaćinstava. Za razliku od ovog naselja, Šupljak, Hajdukovo i Nosa nemaju ni delimičnu pokrivenost vodovodnom mrežom. Predsednik Skupštine grada, dr Balint Pastor, najavio je početak izrade projektno-tehničke dokumentacije za proširenje vodovodne mreže u Bačkim Vinogradima, odnosno izgradnju ove mreže u Nosi, Šupljaku i Hajdukovu.

- Decenijama meštani sa punim pravom sugerišu da nije normalno da u 21. veku nemaju vodu za piće. Konačno je po tom pitanju učinjen prvi korak. Jedno privredno društvo, dobilo je sredstva u iznosu od oko 160. hiljada evra za izradu projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju vodovodne mreže u tri naselja, odnosno njeno proširenje u Bačkim Vinogradima. Tek po izradi ove dokumentacije, možemo aplicirati za sredstva za samu izgradnju, odnosno za proširenje. 

Uskoro vodovodna mreža u Nosi, Šupljaku i Hajdukovu, proširuje se u Bačkim VinogradimaIz JKP "Vodovod i kanalizacija" navode da će projektant, tokom izrade projekta, morati da vodi računa o dve velike specifičnosti vezane za područje oko Bačkih Vinograda, te da će se, osim izgradnje distributivne mreže, tu raditi i tretman vode.

- Na ovom području biće izgrađen mikro regionalni vodovod. Projektant će morati da uzme u obzir činjenicu da je najveća koncentracija arsena, ako posmatramo teritoriju Grada Subotice,  baš u Bačkim Vinogradima i okolini. Tu je čak 20 puta veća koncentracija arsena od dozvoljene. Druga važna stvar koja se, prilikom izrade projekta, mora uzeti u obzir, jeste da se meštani ovog područja pretežno bave voćarstvom, za šta je neophodno navodnjavanje. Trenutno u Bačkim Vinogradima leti imamo tri puta veću potrošnju vode nego zimi, to je velika razlika - objasnio je direktor JKP "Vodovod i kanalizacija", Đerđ Šugar.

Uskoro vodovodna mreža u Nosi, Šupljaku i Hajdukovu, proširuje se u Bačkim VinogradimaNovac za izradu projektno-tehničke dokumentacije obezbeđen je preko Zelenog centra za Zapadni Balkan kojim upravlja Ministarstvo za inovacije Vlade Mađarske. Ovaj Centar finansira još nekoliko projekata na teritoriji Grada Subotice.

- Zeleni centar za Zapadni Balkan, između ostalog, finansira projekat za poboljšanje kvaliteta vode u jezeru Palić, kao i projekat uređenja, u ekološkom smislu, prostora nekadašnje fabrike "Zorka" kako bi se i to područje u budućnosti moglo koristiti - zaključio je Pastor. 

Izvor: Subotica.com
Obilazak postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Bačkim Vinogradima Obilazak postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Bačkim Vinogradima Obilazak postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Bačkim Vinogradima Obilazak postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Bačkim Vinogradima Obilazak postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Bačkim Vinogradima Obilazak postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Bačkim Vinogradima Obilazak postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Bačkim Vinogradima Obilazak postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Bačkim Vinogradima
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 godinu i 11 meseci
Komentara: 5
Pregleda: 1522
Povezane teme

jkp vodovod subotica

jkp vodovod i kanalizacija

bački vinogradi

pastor balint

šupljak

hajdukovo

vodovodna mreža

balint pastor

predsednik skupštine

đerđ šugar

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.