• Pregleda: 6204

Uskoro pomoć Domu "Kolevka" i maloletnim migrantima

Državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nenad Ivanišević i predstavnici humanitarne organizacije Crkve Isusa Hrista – svetaca poslednjih dana, sastali su se u Domu za decu ometenu u razvoju „Kolevka“, kako bi razgovarali o mogućnostima pružanja pomoći korisnicima ove ustanove.
Uskoro pomoć Domu "Kolevka" i maloletnim migrantima

Predstavnici Mormonske crkve, izrazili su želju da podrže edukaciju maloletnih migranata tokom njihovog boravka u našoj zemlji. Sa druge strane, državni sekretar Nenad Ivanišević upoznao je bračni par humanitaraca Deboru i Džejmsa Mekalpina i sa potrebama dece sa smetnjama, koja su smeštena u ovoj ustanovi.

-Kolege iz mormonske organizacije u prošlosti već su  pomogle „Kolevku” sa oko 10 hiljada dolara.  Naša ideja je da ukoliko naiđemo na podršku, a mislim da smo blizu toga, da omogućimo  deci iz migrantskog kampa u Subotici da dolaze u „Kolevku“ i da se u kulturnim i normalnim uslovima edukuju, uče  engleski ili nemački jezik, čime bi se ujedno i pripremali za nastavak svog puta. Takođe, predstavili smo potrebe „Kolevke“ i sve ono što bi  trebalo korisnicima i šta će Ministarstvo uraditi u budućem periodu. Imamo najavu da će visoka delegacija iz Frankfurta ponovo posetiti Suboticu, a možemo očekivati da u toku ove godine pomoć s njihove strane bude vrlo konkretna u finansijskom smislu-kaže državni sekretar u Мinistarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Nenad Ivanišević.

Prilikom obilaska Doma za decu „Kolevka“, koordinatorka humanitarne organizacije, Debora Meklapin istakla je da ova ustanova pruža neophodnu sigurnost maloletnim migrantima bez pratnje odraslih.

- Ova institucija je neophodna ne samo za decu iz Srbije, nego i za migrante koji prolaze kroz ovu zemlju. Migrantima je potrebno mesto na kojem će se osećati sigurno a to im ova ustanova i pruža. Nadamo se da ćemo kroz projekte pomoći ovoj instituciji, prvenstveno u vidu hrane, kao i ostalih kapaciteta potrebnih za različite aktivnosti - kaže Debora Mekalpin.

Predsednik Radne grupe za praćenje migracija, Milimir Vujadinović istakao je da je svaka vrsta pomoći dobrodošla, te da građani Subotice ne bi trebalo da  snose teret migrantske krize.

-Očekujemo pomoć, bilo da dolazi od međunarodne zajednice, organizacija civilnog društva ili Vlade  Srbije, na koju se uglavnom i oslanjamo. U ovom momentu važno nam  je finansiranje ove ustanove. Za Prihvatilište za migrante i decu koja se nađu u stanju socijalne potrebe Grad Subotica izdvaja 1,8 miliona dinara  na godišnjem nivou, to nije dovoljno i nije moguće samo sa tim novcem sve finansirati. U tom pravcu je išao i današnji sastanak, jer želimo da migrantima pružimo bolje uslove, ali i da rasteretimo naše društvo dodatnih troškova - poručio je Vujadinović.

Tokom prošle godine u Domu “Kolevka” bilo je oko 2000 noćenja  migrantskih porodica sa decom i oko 600 noćenja maloletnih migranata bez pratnje odraslih.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

10
Perić Uroš Odgovori
Ne znam ko mažnjava pare i koje pare se daju migrantima i kakvi su ovo bakrači kada se EU žali da se migrantima "daju" uslovi kao za vreme II drugog svetskog rata.... U BGD je humanitarna katastrofa
Pedja Odgovori
I jel se Medo ispriča' s Deborom!?
rax Odgovori
nase drustvo da rasteretite, pa ovo celokupno drustvo zivi od raznih pomoci. a ova migrantska kriza je dosla ko kec na jedanaest. pritekne tu i za vase dzepove i to dosta.
rawel Odgovori
Ispruzenu ruku za slikanje stavi Ivanisevic na sto, odmah za njim ga prati Vujadinovic. Copy
Barby Odgovori
Uskoro sledi zapošljavanje migranata.......a vi Subotičani čekajte svoju šansu.....(zašto me ovo podseća na 90-te?)
Milce Odgovori
Neka ih te crkve uzmu kod sebe, pa neka ih uce od malena na hriscanstvo, da se znaju uklopiti u zivot u evropi, a ne da postanu ko njihovi roditelji, koji su ih ostavili same.

Naravno svaka pomoc treba da se ceni, jedino pitam se sta je sa nasom decom, koliko njih boluje, a roditelji ne mogu da priuste sebi ponekad ni za sirup za kasalj, kamo li za lecenje i lekove za teze bolesti.
frau Odgovori
ismevali ste jadnog antelja ekrema a pogledajte ovog milimira ! pa za njega je antelj naucnik
bora Odgovori
Kada su raseljena lica na ratnim područjima bivše SFRJ počela zbog svega što ih je snašlo da pristižu u Srbiju video sam to kao veliku tragediju tih ljudi.Danas na to gledam drugacije jer svi ti tragičari su danas funkcioneri neke stranke ili direktori nekog jkp preduzeća(mislim samo na Suboticu),kao da mi nismo imali dovoljno kadra bez njih.Mogu da shvatim da su se ljudi i snašli ali štitio ih je zakon kao što ih i sada štiti.Pa danas raseljena lica imaju pravo da kupe kuće preko konkursa,dobiju građevinski materijal i još mnogo drugih pogodnosti,samo mi nešto nije jasno do kada se neko vodi kao raseljeno lice.Moj kolega s posla ima 20 hektara šume u Hrvatskoj,rešio stambeno pitanje u Subotici i još džaba dobije građevinski materijal.Dokada ja vas pitam.Bojim se da tako neće biti i sa migrantima vodiće ih pod migrantima dokle god mogu klepati pare od ovakvih kao što su ovi mormoni.I više nezna se koliko je para ušlo u tu kolevku,glavni aparat za pranje para.
traktor Odgovori
Koliko ide na racune Ivanisevica i Vujadinovica??? Smete objaviti komentar???
Propaganda Odgovori
Ovde nesto smrdi na mulj..Kolevka prosle godine nije imala nijednog migranta!
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.