• Pregleda: 3851

Uručeni ugovori o stipendiranju učenika deficitarnih zanatskih zanimanja

U Plavoj sali Gradske kuće članica Gradskog veća za oblast obrazovanja, Nataša Aleksić uručila je ugovore o stipendiranju učenicima deficitarnih zanatskih zanimanja. Stipendije je dobilo trideset đaka prvih razreda.
Uručeni ugovori o stipendiranju učenika deficitarnih zanatskih zanimanja

Iz gradskog budžeta već drugu godinu stipendiraju se đaci prvih razreda koji su odlučili da upišu neki od trogodišnjih obrazovnih profila u Tehničkoj školi „Ivan Sarić“, Politehničkoj i Hemijsko-tehnološkoj školi. Stipendija na mesečnom nivou iznosi tri hiljade dinara, a đacima će isplaćena u deset  rata.

- Iskustvo od prošle godine nam je pomoglo da se i ove godine opredelimo za ovaj vid stipendiranja.  Ukoliko učenik na polugodištu bude imao dve negativne ocene, obustavlja se isplata stipendija. Stipendije su pospešile upis u deficitarna zanimanja koja su neophodna našem gradu za razvoj privrede. Prošle godine su se prijavila 32 đaka za 30 stipendija, a ove godine za isto toliko stipendija bilo je prijavljeno 65 đaka, što je više nego duplo. Već imamo usmeni zatev Aktiva direktora da sledeće godine razmislimo o povećanju  broja stipendiranih učenika - kaže Nataša Aleksić, članica Gradskog veća za obrazovanje.

Koliko je ova mera uticala na interesovanje za upis na trogodišnja zanimanja najbolje se vidi na primeru obrazovnog profila-stolar u Politehničkoj školi. Stolarski smer je u proteklih pet godina završilo samo 15 đaka, a ove godine čak 30 đaka odlučilo je da se školuje za ovaj zanat.

- Ovo je akt kojim se lokalna samouprava opredelila da pokaže brigu za razvoj zanatskih zanimanja. Zanati su ovo naselje  gradom i učinili i od neprocenjivog su značaja za razvoj privrede i industrije. Nadam se da će lokalna samouprava i u budućnosti pokazati ovakvu brigu. Nisu samo stipendije način da se pokaže briga za razvoj i negovanje zanatskih zanimanja, postoji čitav niz  načina nematerijalne prirode kao što su dodela priznanja učenicima koji postižu rezultate na takmičenjima u zanatskim zanimanjima   i to je takođe jedan od načina na koji lokalna samouprava podržava zanatska zanimanja. U tom smislu je Subotica jedna od retkih lokalnih samouprava koje podržavaju zanatska zanimanja - kaže Iso Planić, direktor Politehničke škole i predsednik Aktiva direktora srednjih škola.

Među đacima koji su dobili stipendiju je i Marko Lazić, koji je upisao smer vozač motornih vozila u Tehničkoj školi „Ivan Sarić“.

- Nisam očekivao stipendiju jer sam čuo da je bilo puno zainteresovanih učenika. Bio sam baš radostan kada sam dobio stipendiju, jer ću moći mnogo lakše da priuštim sebi neke stvari za školu i da kupim užinu - kaže Marko Lazić.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

3
C Odgovori
3.0000,00 za decu koja hoće da robuju.
budući stolar Odgovori
Baš vam hvala na stipendiji koju ću dobiti i koja će mi dobro doći da rešim neke moje lične materijalne probleme i da lakše prebrodim ovu materijalnu bedu koja ovde postoji.
Završiću ovaj zanat i čim uhvatim prvu dobru priliku - štura na Zapad da radim za redovnu platu, a ne za neku jadnu mizeriju, crkavicu, sa kojom se planirati budućnost i neki normalan porodični život ne može.
Ej, ljudi, jel vidite li vi koliko se moj drugar Marko Lazić raduje za stipendiju, jer će lakše moći sebi da kupi užinu.
Dokle smo stigli, užinu da kupujemo od stipendije, toliko je velika ta stipendija, burek jedan 100 dinara, x 30 dana= 3000 dinara.
Dobro će doći taj novac, ne kažem, bolje išta nego ništa, ali hej, Fuj, sram vas bilo za sumu koju dajete, zbog ovih stipendija će možda da se upiše više đaka na deficitarna zanimanja, ali će svi koji mogu otići odavde, jer su ti smerovi, ta zanimanja deficitarna i u drugim sredinama.
Pogotovo na Zapadu.
Alen Odgovori
Glupost. Ako je nesto deficitarno to znaci da ce zakonom ponude i potraznje biti bolje placeno a taman toliko vise da ne bude deficitarno. Smer vozac uopste nije deficitaran vec neki ljudi hoce da im voze kamione i bagere za minimalac.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.