Komentara: 3
Pregleda: 4550
Foto

Uručeni ugovori o stipendiranju učenika deficitarnih zanatskih zanimanja

15.09.2017. u 19:59h
Izvor: Subotica.com
U Plavoj sali Gradske kuće članica Gradskog veća za oblast obrazovanja, Nataša Aleksić uručila je ugovore o stipendiranju učenicima deficitarnih zanatskih zanimanja. Stipendije je dobilo trideset đaka prvih razreda.
Uručeni ugovori o stipendiranju učenika deficitarnih zanatskih zanimanja

Iz gradskog budžeta već drugu godinu stipendiraju se đaci prvih razreda koji su odlučili da upišu neki od trogodišnjih obrazovnih profila u Tehničkoj školi „Ivan Sarić“, Politehničkoj i Hemijsko-tehnološkoj školi. Stipendija na mesečnom nivou iznosi tri hiljade dinara, a đacima će isplaćena u deset  rata.

- Iskustvo od prošle godine nam je pomoglo da se i ove godine opredelimo za ovaj vid stipendiranja.  Ukoliko učenik na polugodištu bude imao dve negativne ocene, obustavlja se isplata stipendija. Stipendije su pospešile upis u deficitarna zanimanja koja su neophodna našem gradu za razvoj privrede. Prošle godine su se prijavila 32 đaka za 30 stipendija, a ove godine za isto toliko stipendija bilo je prijavljeno 65 đaka, što je više nego duplo. Već imamo usmeni zatev Aktiva direktora da sledeće godine razmislimo o povećanju  broja stipendiranih učenika - kaže Nataša Aleksić, članica Gradskog veća za obrazovanje.

Koliko je ova mera uticala na interesovanje za upis na trogodišnja zanimanja najbolje se vidi na primeru obrazovnog profila-stolar u Politehničkoj školi. Stolarski smer je u proteklih pet godina završilo samo 15 đaka, a ove godine čak 30 đaka odlučilo je da se školuje za ovaj zanat.

Uručeni ugovori o stipendiranju učenika deficitarnih zanatskih zanimanja

- Ovo je akt kojim se lokalna samouprava opredelila da pokaže brigu za razvoj zanatskih zanimanja. Zanati su ovo naselje  gradom i učinili i od neprocenjivog su značaja za razvoj privrede i industrije. Nadam se da će lokalna samouprava i u budućnosti pokazati ovakvu brigu. Nisu samo stipendije način da se pokaže briga za razvoj i negovanje zanatskih zanimanja, postoji čitav niz  načina nematerijalne prirode kao što su dodela priznanja učenicima koji postižu rezultate na takmičenjima u zanatskim zanimanjima   i to je takođe jedan od načina na koji lokalna samouprava podržava zanatska zanimanja. U tom smislu je Subotica jedna od retkih lokalnih samouprava koje podržavaju zanatska zanimanja - kaže Iso Planić, direktor Politehničke škole i predsednik Aktiva direktora srednjih škola.

Među đacima koji su dobili stipendiju je i Marko Lazić, koji je upisao smer vozač motornih vozila u Tehničkoj školi „Ivan Sarić“.

Uručeni ugovori o stipendiranju učenika deficitarnih zanatskih zanimanja

- Nisam očekivao stipendiju jer sam čuo da je bilo puno zainteresovanih učenika. Bio sam baš radostan kada sam dobio stipendiju, jer ću moći mnogo lakše da priuštim sebi neke stvari za školu i da kupim užinu - kaže Marko Lazić.

Izvor: Subotica.com
Uručenje stipendija učenicima prvih razreda srednjih škola deficitarnih zanatskih zanimanja tehničke struke Uručenje stipendija učenicima prvih razreda srednjih škola deficitarnih zanatskih zanimanja tehničke struke Uručenje stipendija učenicima prvih razreda srednjih škola deficitarnih zanatskih zanimanja tehničke struke Uručenje stipendija učenicima prvih razreda srednjih škola deficitarnih zanatskih zanimanja tehničke struke Uručenje stipendija učenicima prvih razreda srednjih škola deficitarnih zanatskih zanimanja tehničke struke Uručenje stipendija učenicima prvih razreda srednjih škola deficitarnih zanatskih zanimanja tehničke struke Uručenje stipendija učenicima prvih razreda srednjih škola deficitarnih zanatskih zanimanja tehničke struke Uručenje stipendija učenicima prvih razreda srednjih škola deficitarnih zanatskih zanimanja tehničke struke
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 6 godina i 7 meseci
Komentara: 3
Pregleda: 4550
Povezane teme

stipendije

politehnička srednja škola

iso planić

dodela stipendija

stipendiranje

nataša aleksić

deficitarna zanimanja

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.