Komentara: 17
Pregleda: 3004
Foto

Uručeni besplatni udžbenici deci iz romskih porodica

22.11.2018. u 17:16h
Izvor: Subotica.com
Članovi Gradskog veća, Nataša Aleksić i Ilija Đukanović, uručili su danas udžbenike deci iz romske populacije, koja pohađaju Osnovnu školu “Đuro Salaj”. Podela besplatnih udžbenika jedna je od mera, koje lokalna samouprava sprovodi u sklopu podrške deci iz socijalno-ugroženih porodica.
Uručeni besplatni udžbenici deci iz romskih porodica

Kako bi sprečili rano napuštanje školovanja dece iz romskih porodica,  lokalna samouprava je  ove godine za kupovinu udžbenika odvojila  sredstva u iznosu od 200 hiljada dinara. Zahvaljujući ovim sredstvima, udžbenke su dobili đaci  tri osnovne škole, u kojima se školuje procentualno najveći broj dece iz romske populacije.

- Ideja je bila da sprečimo napuštanje škola, da nam deca ostanu u školskim klupama. Pored Škole “Đuro Salaj” u program su uključene i škole “Matko Vuković” i “Sečenji Ištvan”  - rekla je Nataša Aleksić, članica Gradskog veća zadužena za oblast obrazovanja i podsetila da je Grad Subotica i prethodnih godina sprovodio mere sa istim ciljem - U 2016. smo posetili Predškolsku ustanovu “Naša radost”, gde smo nosili školski materijal, prošle godine, kao i ove smo opredelili sredstva za ove tri škole, a i u budžetu za 2019. godinu će biti opredeljena sredstva za ovu namenu kako bi nastavili istim tempom ono što smo započeli.

Uručeni besplatni udžbenici deci iz romskih porodica

Od ukupnog broja đaka koji pohađaju Školu “Đuro Salaj”,  skoro 40 odsto čine deca  iz romske populacije. Podrška Grada za njih je, kako tvrdi direktorka Škole, Mimica Andrić, izuzetno značajna, jer uglavnom  dolaze iz socijalno ugroženih porodica.

- Besplatni udžbenici, pribor, torbe, rančevi itekako su značajni kao pomoć porodicama i da deca shvate značaj školovanja, pre svega da završe osnovnu školu te da se kasnije usmere ka srednjim školama. Uz afirmativne mere, u mogućnosti su da upišu zanimanja koja im odgovaraju - rekla je direktorka OŠ “Đuro Salaj”.

Za razliku od ranijeg perioda, primetno je da danas sve više dece iz romske populacije ostaje u školskim klupama do završetka obrazovnog ciklusa. Posebno ohrabruje što je i procent devojčica iz ove populacije, koje nastavljaju školovanje, drastično veći.

Izvor: Subotica.com
Podela udžbenika učenicima romske populacije Podela udžbenika učenicima romske populacije Podela udžbenika učenicima romske populacije Podela udžbenika učenicima romske populacije Podela udžbenika učenicima romske populacije Podela udžbenika učenicima romske populacije Podela udžbenika učenicima romske populacije Podela udžbenika učenicima romske populacije
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 5 godina i 4 meseca
Komentara: 17
Pregleda: 3004
Povezane teme

Romska zajednica

besplatni udžbenici

nataša aleksić

mimica andrić

romska nacionalna manjina

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.