Komentara: 4
Pregleda: 2985
Foto

Uručene zahvalnice za dobrovoljne davaoce krvi

27.09.2017. u 13:33h
Izvor: Subotica.com
U Crvenom krstu svečano su uručene plakete i zahvalnice dobrovoljnim davaocima krvi. Plaketu je dobilo oko 100 građana, koji su više od 50 puta pokazali humanost i dali krv.
Uručene zahvalnice za dobrovoljne davaoce krvi

Priznanja su dobile žene, koje su više od 50 puta dale dragocenu tečnost i sugrađani koji su to učinili više od 75 puta. Među dobrovoljnim davaocima bio je i Geza Cekuš, profesor biologije na Učiteljskom fakultetu, koji je već pola veka dobrovoljni davalac a do sada je krv dao čak 187 puta.

-Najvažnija je nesebičnost, nikad nisam razmišljao o tome da ja danas dajem krv, a da će meni možda sutra trebati. Nikad nisam sa tom namerom išao, meni je to prirodno, kad prođe tri meseca ja dajem krv. Ponosan sam i na to što sam samo jedan slobodni dan iskoristio, a mogao sam više od godinu dana radnog vremena, jer su nekada davali dva a nekada tri slobodna dana-kaže Geza Cekuš.

Gradske organizacije Crvenog krsta u saradnji sa Službom za transfuziologiju krvi Opšte bolnice dugi niz godina učestvuje u organizaciji akcija dobrovoljnog davalaštva krvi, kojih na godišnjem nivou ima oko 30.

- Crveni krst daje logističku podršku u organizaciji akcija, naši zaposleni i mladi volonteri učestvuju u svakoj od tih akcija -ističe dr Lidija Segedinčev, zamenica sekretara Gradske organizacije Crvenog krsta-Dobrovoljno davalaštvo krvi je posebno human gest i značajan čin, koji svedoči o svesti čoveka da daje svoju krv neznajući kome je daje, potpuno nepoznatim primaocima kojima je neophodna i spašava im život. Više od toga zaista nije moguće uraditi od strane jednog čoveka za drugog čoveka.

Muškarci krv mogu dati četiri puta, a žene najviše tri puta u toku godine. Dobrovoljni davaoci mogu biti sve zdrave osobe starosti od 18 do 65 godina, koje imaju najmanje 50 kg i nisu malokrvne.

- Svaki put obavlja se jedan opšti lekarski pregled i ako je sve u redu osoba može biti dobrovoljni davalac. Sam proces traje od 5 do 10 minuta, uzima se univerzalno 450 mililitara, što je 7,7 odsto ukupnog volumena, to organizam ne primećuje kao gubitak i apsolutno je bezbedno za davaoca- poručuje dr Andrea Pinter Kabai, transfuziolog Opšte bolnice.

Svi koji žele da pomognu onima koje čeka teška životna bitka krv mogu dati svakog radnog dana od 7 do 10 časova u Službi za transfuziologiju krvi Opšte bolnice. Zahvaljujući redovnim akcijama i velikom broju dobrovoljnih davalaca rezerve krvi u Opštoj bolnici su stabilne.

Izvor: Subotica.com
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 godine i 10 meseci
Komentara: 4
Pregleda: 2985
Povezane teme
dobrovoljno davanje krvi crveni krst dodela priznanja crveni krst subotica
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.