• Pregleda: 2696

Uručene zahvalnice za dobrovoljne davaoce krvi

U Crvenom krstu svečano su uručene plakete i zahvalnice dobrovoljnim davaocima krvi. Plaketu je dobilo oko 100 građana, koji su više od 50 puta pokazali humanost i dali krv.
Uručene zahvalnice za dobrovoljne davaoce krvi

Priznanja su dobile žene, koje su više od 50 puta dale dragocenu tečnost i sugrađani koji su to učinili više od 75 puta. Među dobrovoljnim davaocima bio je i Geza Cekuš, profesor biologije na Učiteljskom fakultetu, koji je već pola veka dobrovoljni davalac a do sada je krv dao čak 187 puta.

-Najvažnija je nesebičnost, nikad nisam razmišljao o tome da ja danas dajem krv, a da će meni možda sutra trebati. Nikad nisam sa tom namerom išao, meni je to prirodno, kad prođe tri meseca ja dajem krv. Ponosan sam i na to što sam samo jedan slobodni dan iskoristio, a mogao sam više od godinu dana radnog vremena, jer su nekada davali dva a nekada tri slobodna dana-kaže Geza Cekuš.

Gradske organizacije Crvenog krsta u saradnji sa Službom za transfuziologiju krvi Opšte bolnice dugi niz godina učestvuje u organizaciji akcija dobrovoljnog davalaštva krvi, kojih na godišnjem nivou ima oko 30.

- Crveni krst daje logističku podršku u organizaciji akcija, naši zaposleni i mladi volonteri učestvuju u svakoj od tih akcija -ističe dr Lidija Segedinčev, zamenica sekretara Gradske organizacije Crvenog krsta-Dobrovoljno davalaštvo krvi je posebno human gest i značajan čin, koji svedoči o svesti čoveka da daje svoju krv neznajući kome je daje, potpuno nepoznatim primaocima kojima je neophodna i spašava im život. Više od toga zaista nije moguće uraditi od strane jednog čoveka za drugog čoveka.

Muškarci krv mogu dati četiri puta, a žene najviše tri puta u toku godine. Dobrovoljni davaoci mogu biti sve zdrave osobe starosti od 18 do 65 godina, koje imaju najmanje 50 kg i nisu malokrvne.

- Svaki put obavlja se jedan opšti lekarski pregled i ako je sve u redu osoba može biti dobrovoljni davalac. Sam proces traje od 5 do 10 minuta, uzima se univerzalno 450 mililitara, što je 7,7 odsto ukupnog volumena, to organizam ne primećuje kao gubitak i apsolutno je bezbedno za davaoca- poručuje dr Andrea Pinter Kabai, transfuziolog Opšte bolnice.

Svi koji žele da pomognu onima koje čeka teška životna bitka krv mogu dati svakog radnog dana od 7 do 10 časova u Službi za transfuziologiju krvi Opšte bolnice. Zahvaljujući redovnim akcijama i velikom broju dobrovoljnih davalaca rezerve krvi u Opštoj bolnici su stabilne.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

4
Srbin Odgovori
Doķe više dobrovoljno,a kod lekara sve i svašta plaća?!Gospodo draga,hoćemo u tu tzv evropu,pa onda se polako privikavajte na te propise,a oni su takvi,da se tamo "debelo" plaća krv,jer je to nešto naj dragocenije,a ovde zamazujete oči koje kakvim glupostima,kao u ovom slučaju.Dao sam krv 37 puta,ali od kada sam imao problema da detetu obezbedim adekvatno lečenje,gde sam morao zadnje pare da odvojim,rekao sam sam sebi,više ništa dobrovoljno!
Maja Odgovori
Moja mama je dala vise od 50 puta i nije dobila zahvalnicu. Jedno vreme su bila napisana imena osoba u prijemnom hodniku transfuzije koja su dala krv 50 i vise puta,njeno ime nije ni tamo bilo. Kada sam im ja jednom u sali rekla da su je zaboravili upisati,rekli su pa desava se!!!!
mirko
Znas dogod mozes davati krv sete te se cim nemozes zaborave te i to u ovakim situacijama nalcice bilì ja sam dao 60 puta naslidio dijabetis i od tog dana nikada me vise nisu kontaktirali
Politikolog Odgovori
Zbog ovih ljudi sam ponosan što sam Subotičanin. Subotičani su među najredovnijim davaocima krvi u Srbiji. I sam svaka tri meseca dajem krv, te ovom prilikom pozivam sve zdrave osobe da svoju zahvalnost za svoje zdravlje iskažu tako što će dati krv onima koji, najčešće ne svojom krivicom, nisu te sreće da mogu da urade isto. Uradiću još nešto, možda malo neobično: kako sledeći put dajem krv 23.10. ako prilike budu dozvoljavale, pozvao bih sve koji su zainteresovani za jednu civicizovanu političku diskusiju, a posebno komentatora pod pseudonimom SRBIN, da mi se pridruže tog dana u 08.00 u Službi za transfuziologiju krvi. Pozivam i one koji su me na ovom sajtu žestoko kritikovali (PSIHOLOSKIJNA, SEJO KOLASINAC, DADDY, FLAVIO i drugi), pa čak i gradonačelnika, kog sam ja žestoko kritikovao. Smatram da u nevolji političke razlike nisu bitne, te da je davanje krvi jedan od vidova izražavanja, između ostalog, lokal patriotizma i svakako jedan od najubedljivijih dokaza humanosti čoveka. :-)
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.