Komentara: 4
Pregleda: 4066
Foto

Uručene zahvalnice za dobrovoljne davaoce krvi

27.09.2017. u 15:33h
Izvor: Subotica.com
U Crvenom krstu svečano su uručene plakete i zahvalnice dobrovoljnim davaocima krvi. Plaketu je dobilo oko 100 građana, koji su više od 50 puta pokazali humanost i dali krv.
Uručene zahvalnice za dobrovoljne davaoce krvi

Priznanja su dobile žene, koje su više od 50 puta dale dragocenu tečnost i sugrađani koji su to učinili više od 75 puta. Među dobrovoljnim davaocima bio je i Geza Cekuš, profesor biologije na Učiteljskom fakultetu, koji je već pola veka dobrovoljni davalac a do sada je krv dao čak 187 puta.

-Najvažnija je nesebičnost, nikad nisam razmišljao o tome da ja danas dajem krv, a da će meni možda sutra trebati. Nikad nisam sa tom namerom išao, meni je to prirodno, kad prođe tri meseca ja dajem krv. Ponosan sam i na to što sam samo jedan slobodni dan iskoristio, a mogao sam više od godinu dana radnog vremena, jer su nekada davali dva a nekada tri slobodna dana-kaže Geza Cekuš.

Gradske organizacije Crvenog krsta u saradnji sa Službom za transfuziologiju krvi Opšte bolnice dugi niz godina učestvuje u organizaciji akcija dobrovoljnog davalaštva krvi, kojih na godišnjem nivou ima oko 30.

- Crveni krst daje logističku podršku u organizaciji akcija, naši zaposleni i mladi volonteri učestvuju u svakoj od tih akcija -ističe dr Lidija Segedinčev, zamenica sekretara Gradske organizacije Crvenog krsta-Dobrovoljno davalaštvo krvi je posebno human gest i značajan čin, koji svedoči o svesti čoveka da daje svoju krv neznajući kome je daje, potpuno nepoznatim primaocima kojima je neophodna i spašava im život. Više od toga zaista nije moguće uraditi od strane jednog čoveka za drugog čoveka.

Uručene zahvalnice za dobrovoljne davaoce krvi

Muškarci krv mogu dati četiri puta, a žene najviše tri puta u toku godine. Dobrovoljni davaoci mogu biti sve zdrave osobe starosti od 18 do 65 godina, koje imaju najmanje 50 kg i nisu malokrvne.

- Svaki put obavlja se jedan opšti lekarski pregled i ako je sve u redu osoba može biti dobrovoljni davalac. Sam proces traje od 5 do 10 minuta, uzima se univerzalno 450 mililitara, što je 7,7 odsto ukupnog volumena, to organizam ne primećuje kao gubitak i apsolutno je bezbedno za davaoca- poručuje dr Andrea Pinter Kabai, transfuziolog Opšte bolnice.

Svi koji žele da pomognu onima koje čeka teška životna bitka krv mogu dati svakog radnog dana od 7 do 10 časova u Službi za transfuziologiju krvi Opšte bolnice. Zahvaljujući redovnim akcijama i velikom broju dobrovoljnih davalaca rezerve krvi u Opštoj bolnici su stabilne.

Izvor: Subotica.com
Nagrade dobrovoljnim davaocima krvi Nagrade dobrovoljnim davaocima krvi Nagrade dobrovoljnim davaocima krvi Nagrade dobrovoljnim davaocima krvi Nagrade dobrovoljnim davaocima krvi Nagrade dobrovoljnim davaocima krvi Nagrade dobrovoljnim davaocima krvi Nagrade dobrovoljnim davaocima krvi
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 6 godina i 6 meseci
Komentara: 4
Pregleda: 4066
Povezane teme

dobrovoljno davanje krvi

crveni krst

dodela priznanja

crveni krst subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.