Komentara: 2
Pregleda: 1957

Uručene diplome i priznanja učenicima subotičkih škola sa učešća na "Inovi"

05.09.2021. u 14:09h
Izvor: TV Subotica
U Gradskoj kući su u petak uručene diplome i priznanja učenicima osnovnih i srednjih škola iz Subotice koji su tokom ove i prošle godine učestvovali na međunarodnoj izložbi „Inova“ u Zagrebu.
Uručene diplome i priznanja učenicima subotičkih škola sa učešća na "Inovi"

Među dvadeset osmoro nagrađene dece bilo je njih osamnaest koji su se predstavili na „Inovi 2021“ i desetoro sa „Inove 2020“. Zlatnu medalju ponela je Maja Milović učenica drugog razreda Gimnazije, koja je u trenutku takmičenja pohađala OŠ „Kizur Ištvan“. Tada se predstavila sa kompost kazanom.

- Radi se o korišćenju toplotne energije koju dobijamo prilikom kompostovanja. Imamo biorazgradivi materijal u kojem se nalaze bioorganizmi, koji kako se množe podižu i temperaturu. Smisli smo način da provučemo cevi za vodu kroz kompost, a kada dosegne određenu temperaturu onda "pumpamo" vodu i tako dobijamo toplu vodu - objašnjava Maja.

Učenik četvrtog razreda Tehničke škole „Ivan Sarić“ Aleksej Jovanović takođe je dobio zlatnu medalju za idejno rešenje za pronalaženje izgubljenih ljubimaca.

- U pitanju su softver i hardver za vraćanje, odnosno pronalaženje izgubljenih ljubimaca, koji funkcioniše tako što pronalazač obavesti vlasnika, umesto da se nosi kod veterinara da se očitava čip. Ovo je svakako brže i jeftinije rešenje - predstavlja svoj patent Aleksej.

Međunarodna smotra „Inova“ u Zagrebu održava se već proteklih deset godina i okuplja mlade inovatore iz regiona. Poslednje dve godine izložba je održana u onlajn formatu, ali kako ogranizatori ističu subotički đaci su se uvek predstavljali u najboljem svetlu.

- Izuzetno je važno da deca vide kako to njihovi vršnjaci rade u drugom mestu. Na decu iz Subotice možete biti ponosni, ima vrhunskih radova, pogotovo srednjoškolaca - kaže Ivan Jurić, predsednik Saveza udruženja pedagoga tehničke kulture Grada Zagreba.

Na uspehe naših đaka ponosni su i u rukovodstvu Grada, te poručuju da će lokalna samouprava i u budućnosti ulagati značajna sredstva u oblast obrazovanja kako bi deca imala bolje uslove za rad.

- I ovoga puta naši učenici su pokazali svoje znanje, kreativnost i inventivnost, pa verujem da će sve ovo što su uspeli da prikažu na "Inovi" biti primenjivo u njihovom daljem životu i usavršavanju. Veruje isto tako da će naši mladi učenici, raditi na tome da se uz primenu novih znanja i teonologija usavršavaju, kako bi ostvarili svoje želje ali i otvorili sebi neka nova vrata - ističe Milanka Kostić, član Gradskog veća zadužen za oblast obrazovanja i kulture.

Na „Inovi“ su učestvovali učenici tri osnovne škole: „Matko Vuković“, „Kizur Ištvan“ i „Matija Gubec“, kao i iz Tehničke škole „Ivan Sarić“.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 2 godine i 6 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 1957
Povezane teme

tehnička škola ivan sarić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.