Komentara: 0
Pregleda: 1876

Uručen “Lifka“ Mikiju Manojloviću

08.07.2010. u 15:11h
Izvor: Portal "B92"
<p>Nagrada Festivala evropskog filma Palić "Aleksandar Lifka" uručena je u Modernoj galeriji Otvorenog univerziteta u Subotici, pro&scaron;logodi&scaron;njem laureatu, Predragu Mikiju Manojloviću.</p>
Uručen “Lifka“ Mikiju Manojloviću

Nagradu "Aleksandar Lifka" koja se dodeljuje za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji, Mikiju Manojloviću je uručio direktor festivala Radoslav Zelenović, koji je prisutne tom prilikom podsetio na bogatu biografiju tog glumca, a nakon toga prikazani su i detalji iz njegovog filmskog opusa.

Gradonačelnik Subotice Saša Vučinić istakao je kako se kroz Palićki festival postiže puna reafirmacija imena i dela pionira filmske umetnosti na ovim prostorima.

"Svake godine kada dodeljujemo ovu nagradu aktuelnim velikanima filma, podsećamo se i na ono što se dešavalo pre sto godina i u to ime hvala organizatorima i producentima što čuvaju tradiciju ovog grada", rekao je on.

Glumac Miki Manojlović je prilikom uručenja nagrade rekao da mu se, iako nikada nije bio na Palićkom festivalu, veoma dopada njegov profil.

"Mislim da nacionalne kinematografije objektivno više ne postoje, pre svega zbog toga što finansije više nisu jednonacionalne. Do svih filmova u Evropi dolazi se dosta teško i i zbog toga, festival kakav je ovaj smatram jedinim zanimljivim festivalom u Srbiji", rekao je on.

Na prošlogodišnjem, 16. izdanju Festivala evropskog filma Palić, nagrada "Aleksandar Lifka" dodeljena je, osim Mikiju Manojloviću i poznatom britanskom reditelju Kenu Raselu koji je bio gost Festivala, a Miki Manojlović je prošle godine, iz ličnih razloga, bio sprečen da gostuje na Festivalu i primi nagradu.

Ovogodišnji dobitnici nagrade "Aleksandar Lifka" su francuski reditelj Konstantin Kosta Gavras i srpski reditelj Goran Marković.

Nagrada Festivala evropskog filma Palić nosi ime po Aleksandru Lifki, jednoj od najznačajnijih evropskih ličnpsti zaslužnih za promociju kinematografije u prvoj polovini prošlog veka.

Među dosadašnjim dobitnicima nagrade su Lučijan Pintilije, Jirži Mencel, Margareta Fon Trota, Kšištof Zanusi , Dušan Makavejev, Eva Ras, Milena Dravić, Ljubiša Samardžić, Velimir Bata Živojinović, Ištvan Sabo , Mikloš Jančo, Peter Bačo, Ken Louč , Goran Paskaljević.

Sedamnaesto izdanje Festivala evropskog filma Palić biće održano od 17. do 23. jula na više lokacija na Paliću kao i u Subotici.

Izvor: Portal "B92"
Postavljeno pre 13 godina i 9 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 1876
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.