• Pregleda: 9095

"Urbani vrtlog" proširuje pešačku zonu

Od „Sunčanog sata“ prstenasto se šire pešački pravci koji će biti popločani granitnim pločama. Štrosmajerova postaje promenada sa saobraćajnom trakom u sredini. Centralni javni gradski parking prostor smešta se u blok između Drapšinove i Štrosmajerove.
"Urbani vrtlog" proširuje pešačku zonu

Šta je to novo što donosi Projekat za urbanističko-arhitektonsko oblikovanje i uređenje prostora koji obuhvata ono što nazivamo „srce grada“, ili najuže zaštićeno gradsko jezgro, autori ovog plana obznanili su novinarima na konferenciji održanoj prošli ponedeljak u Zavodu za urbanizam.

Projekat, koji potpisuje Karolj Terteli, diplomirani inženjer arhitekture, odgovorni planer u Zavodu za urbanizam, predstavlja modifikaciju prvonagrađenog rada na konkursu za uređenje centra grada, koji je Direkcija za izgradnju grada sprovela pre nekih pola godine.

- „Obuhvaćeni su Trg Republike, Trg Slobode, Trg dr Zorana Đinđića i ulice Korzo, Štrosmajerova, Matije Korvina (bivša Engelsova), Age Mamužića, Ernea Lanjija i Albe Malagurskog. Cilj je da se ovo centralno gradsko jezgro pretvori u jedinstvenu urbanističku celinu kroz oblikovanje urbanog mobilijara i prvenstveno popločavanje.  Ovim projektom mi unapređujemo to gradsko jezgro pešačke zone koje se nije menjalo od 80-ih godina prošlog veka. Ideja je da se od „Sunčanog sata“ zamisli jedan takozvani „urbani vrtlog“ iz kojeg prstenasto kreću pešački koridori prema ulici Korzo, kao glavnoj pešačkoj zoni, zatim Malom korzou, odnosno Trgu Republike, prema Otvorenom univerzitetu i, nasuprot, duž severne fasade Gradske kuće prema Štrosmajerovoj i ulici Petra Drapšina. To su primarne trase buduće pešačke zone koja će sa proširenjem na Štrosmajerovu, Aginu, Albinu i Matije Korvina, sa kolsko-pešačkim saobraćajem, činiti ambijentalnu celinu “, kaže Karolj Terteli.

Popločanje će biti izvedeno tako da više neće biti denivelacije ulica, neće biti izdvojenih trotoara ili biciklističkih staza, nego će one predstavljati jedan plato na kojem će sam način popločavanja označavati namenu pojedinih segmenata.

„Pešaci će prostor moći da koriste u obimu popločenim granitnim pločama, dok će se kolski saobraćaj odvijati samo na onim površinama koje su za to označene poprečno postavljenim trakama od klinker-opeke, u odnosu na pružanje ulice, sa ispunom od granitnih ploča“, rekao je Terteli.

„Potok“ ipak u Štrosmajerovoj!

Najviše izmena pretrpeće Štrosmajerova ulica, čije rešavanje urbanistima već decenijama zadaje glavobolje. Projekt koji je sačinjen u Zavodu za urbanizam sada predlaže da to bude proširena pešačka promenada i da se osa kolovoza pomeri prema istočnoj strani, sa dve kolovozne trake. Štrosmajerova, kao šetalište, na taj način, postaje koridor preko kojeg se centar grada povezuje sa Dudovom šumom preko Radijalnog puta i ulice Dimitrija Tucovića na Prvomajsku, sve do parka „Prozivka“.

„Proširenje Prvomajske ulice na njenom početku ne dolazi u obzir, zbog Pošte i objekta preko puta nje koji su zaštićeni, i ta deonica bi mogla da bude samo pešačka i zatvorena za saobraćaj do igrališta, dok bi nadalje već bio uključen saobraćaj, jer se tamo planira širenje regulacije na nekih 20 metara. To bi omogućilo i kolski prevoz i neku širu pešačku zonu, možda na bazi šetališta na Radijalcu, a stvar je nekog budućeg urbanističkog projekta da to razradi na trasi do bazena“, kaže Karolj Terteli.

Davno začeta ideja da se izvođenjem veštačkog potoka obeleži da je kroz ovu ulicu nekada u dalekoj prošlosti tekla voda, našla je mesto kao simbolična vodena površina koja se planira u pešačkoj zoni.

„Stilizovani potok bila bi parterna vodena površina, da li u vidu nekog plitkog bazena, ne dubljeg od desetak santimetara, ili parterna fontana, to treba da se definiše kroz glavni izvođački projekat.  Ovo će svakako predstavljati prostor sa klupama, namenjen za opuštanje, što bi se postiglo u interakciji sa vodenom površinom, jer ne treba zaboraviti koliko naš grad žudi za vodom“, objašnjava Terteli.

Novi centralni parking?

Nedostatak mesta za parkiranje bolna je tačka centra grada, a Projektom kojim se uređuje i oblikuje uže gradsko jezgro predviđa se još i ukidanje dvadesetak parkingmesta u Štrosmajerovoj ulici. Autor plana, međutim, napominje da će ovo pitanje biti rešeno na odgovarajući način:

„Što se tiče parkinga ispred Gradske kuće, on se zadržava na južnom delu, a pomenutih dvadesetak parkinga biće nadomešteno u bloku koji se nalazi u zaleđu Štrosmajerove ulice, između ulica Petra Drapšina i Matije Gupca.  U toku je izrada Plana detaljne regulacije za ovaj prostor koji će morati ne samo da nadomesti parking-mesta nego i da obezbedi mnogo veće parkiranje, znači jedan centralni javni gradski parking.  Svi gradovi ovog tipa koji drže do sebe parkiranje obezbeđuju podzemnim parking prostorima za koje mi već imamo rešenja na Trgu Cara Jovana Nenada ili izmeštanjem na obod gradskog jezgra što bi u ovom slučaju bio blok koji sam opisao u zaleđu Štrosmajerove ulice“.

Da li to znači da će u ovom bloku biti rušenja objekata kako bi se za to dobio prostor i kakva će u tom slučaju biti sudbina ulice Petra Drapšina, koja nije obuhvaćena ovim Projektom?

„U isto vreme kada i Plan detaljne regulacije i Konkurs za uređenje i oblikovanje centra grada rađeno je i uređenje tog bloka na osnovu uslova koje je propisao Međuopštinski Zavod za zaštitu spomenika kulture. Na osnovu toga zna se koji su objekti zaštićeni u Drapšinovoj ulici kao i to da ona mora da ostane ambijentalna celina, a da li će biti rušenja, ostaje da se vidi“, kaže Karolj Terteli.

Realizacija ovog projekta dešavaće se u fazama, kako se budu obezbeđivala sredstva, a prvi korak biće već krajem ovog leta kada će dotrajale trotoare oko Gradske kuće zameniti popločanje. Na severnoj strani, pored svečanog ulaza, predlog je, da se žuta klinker opeka u poprečnom popločavanju zameni crvenom, koja podržava boju fasade Gradske kuće. Za ove radove grad je već obezbedio 10 miliona dinara.

„Zelena fontana” u parteru?

„Plava fontana ostaje na svom mestu, kao i zelenilo na Trgu Republike i „majmun-plac“, a što se tiče Zelene fontane, tu nije nešto planirano, samo smo dali predlog u tekstu, nismo razrađivali u grafici, da bi mogla da postane parterna sa nekim simboličnim materijalima i oblicima sadašnje. Postoje i drugi predlozi koji u svakom slučaju podrazumevaju da treba da bude otporna na vremenske uslove za jedno duže vreme“, rekao je Karolj Terteli.  Što se tiče rešenja prostora između Pozorišta i Zelene fontane, kaže da će on biti definisan kada bude poznat izgled fasade prema Trgu Slobode.

Izvor: Subotičke novine / Autor: Miodrag Radojčin

povezane teme

36
gradjanin Odgovori
ne dirajte nista! sad nije ni vreme ni mesto za tako velike poduhvate! izbice kolaps u centru grada!
ibolja Odgovori
Baca te pare umesto da date da jedu azilanti. Ili bar da im nadjete smestaj i poslove da rade
AlwaysUltra Odgovori
Dakle bice rushenja objekata ("ostaje da se vidi") kako drug Blau najavljuje. Verovatno ce samo to i biti , a gradski "zastitnici" spomenika se nece smiriti dok ne ostave Hiroshimu iza sebe. Ali - ljudi su za to glasali i glasace opet !
sinisa Odgovori
a nema ni jedno drvo?mozete sve izbetonirat a ovu kocku nekom politicaru odnet u vikendicu.
niko Odgovori
trotoare resite po ulicama i kaldrme u centru grada razruseno tursko kupatilo resite ili makar parking tamo napravite da ne stoji ruglo u gradu. manite se ostalih nebitnih plocica po gradu.valjda se i narod nesto pita
branka Odgovori
Korzo i deo oko gradske kuce,plava fotnana su vec poplocani super,ne vidim razlog da se to ponovo radi...osim da neko opere pare...niko vise od obicnih gradjana nije glup u ovoj zemlji.
xy Odgovori
Ne dirajte nista! Pogledajte u kakvom stanju su trotoari u ostalim ulicama! To asfaltirajte prvo!
LOLEK I BOLEK Odgovori
A zašto se prije svega ovoga ne završi ona famozna obilaznica oko grada??
Smanjio bi se prolazak teretnih vozila a svih ostalih kroz kroz grad,pa bi bilo mesta za raznorazna proširenja,a i smanjio bi se "kolaps" i gužve koje su neminovne dok se nešto buši i ruši! (pogledaj ulice Matija Gubec,Braće Radić itd,itd.itd)
branka Odgovori
sto se tice Srosmajerove ,super ideja ,jos kad bi spojili preko Prvomajske do Prozivke bio bi pun pogodak!Setaliste bi bilo predivno a i korisceno,sto je valjda cilj1
MILA Odgovori
Odlično! Bilo je krajnje vreme da se centar grada sredi na evropski način sa očuvanjem i oplemenjivanjem ambijentalnih celina. Nisu to ni tako velika sredstva, a grad će viti mnogo lepši!
Usputachni Odgovori
Gospodine (moj) profesore Terteli nadam se da ste uzeli u obzir tezinu vozila koje ce saobracati po tim plocama,opekom…. posto iz prakticnog dela koji svakodnevno vidimo u pesackim zonama mora i to da se uzme u obzir. Mislim nemoj da neko kaze da pucaju od zuba vremena a materijal je par meseci star. ;-) Teoretski ljubav lepo zvuci,malcice je drukcije u praksi….! Najbolje bi bilo da niko ne cacka nista i sve ce biti ok. Eto i pozoriste ste dirali (a lepo vam je receno NEBABRAJ) pa vam treba "milenijum" da ga zavrsite. Cega se dohvatite (gradski "urbanisti") nista ne daje rezultate po volji gradjana.
aleksandro Odgovori
Iboya, vljda su naši sugrađanima više treba koji nemaju da kupe hleb. Neg tu da hranimo migranre i još da ih zapošljavamo!!. Valjda su omdladina Subotice na prvom mestu, a i ne samo omladina, nego i stariji...

KAKVI MIGRANTI, NEDAJ BOŽE DA SE NAMA DOGAĐA OVO ŠTA I NJIMA, PA KAD BI SE MI TAKO POJAVILI U NJIHOVIM DRŽAVAMA ODMA BI NAS NA ZID PRISLONILI, I JEDNOG PO JEDNOG SKIDALI GLA_E......
Vesko Odgovori
Nemojte te nam vise ulepsavati nas grad, molimo vas.
earthworker Odgovori
bio sam ubedjen da je gospodin terteli vec odavno u zasluzenoj penziji. zar nema neko mladji sa vise kontakta sa realnoscu da sagleda i odgovorno odluci kako treba urediti centar grada a ne izmisljati kojekakve nepotrebne urbane virove? ovim jedino sto su uradili je da ce pocupati i ono malo drveca sto ima na korzou da bi neki stranacki preduzetnik utopio svoje cigle za poplocavanje.
maki Odgovori
Uplatite za ishranu dece u Nasoj radosti i ono sto dugujete za trece dete!! Lako je optuziti direktora za nesto sto je opstinska nemarnost i nebriga!
Dzoni Odgovori
Nemojte praviti parternu fontanu na mestu zelene, neće se uklopiti u ambijent centra grada. Renovirajte zelenu, nije istina da ne može!
andrea Odgovori
ibolja neki nai sugrađani nemaju posla i šta da jedu
iboljka Odgovori
@andrea nece da rade zato nemaju posla nego seed po kaficima ceo dan... ima posla kolko ocete samo da se zapne a ne ko always ultra samo da se seri i da se kom su.com
Pametnjaković Odgovori
A jel može neki vodopad da se napravi, da bude obavezno dvaput veći od onog što je napravio Palma u Jagodini?

http://goo.gl/kG39Ex
Milla Odgovori
Meni se sviđa najnoviji projekat centra grada, baš lepo izgleda, nemam zamerke arhitektama, ali neka ostane samo projekat dok imamo ovo:
- 20000 nezaposlenih,
- narodnu kunjinju ( koja usput leti ne radi ),
- nedostatak hrane u dečijim vrtićima,
- škole u fazi raspada, bez stručnih kabineta, fiskulturnih sala i dr.,
- veliki delovi grada bez osnovne infrastrukture ( voda, kanalizacija ),
- neasfaltirane ulice i ulice u kojima se asfalt raspada
- potpuni nedostatak trotoara i trotoari iz 1950. koji su u fazi raspada takođe,
- nedostatak biciklističkih staza
- nezavršeno pozorište
- ruševine i rugla u centru ( Dom vojske, RK Beograd i jedno 20-tak ćoškova zaraslih u korov )
i malo samo još da maštam, pošto ovo dalje za nas spada u taj domen:
- univerzitet ( mislim na ono što predstavlja puno raznih fakulteta gde mladi mogu da se obrazuju a ne Otvoreni, Radnički i sl. )
- bioskopi,
- pozorište, opera i balet,
- moderni sportski tereni i bazeni
- moderan tržni centar ( bar jedan ) itd., itd.,
Kada sve ovo ( ili bar najveći deo ovoga po redu kako je navedeno ) rešite, onda možete da spiskate naše pare na popločavanje nečega što je već popločano!
ferrari Odgovori
Lepo je smišljeno. Stavrno treba urediti centar (i ne samo centar, nego čitav grad)... Ali žalosno je što će ponovo neko da pokrade nas ... Šta će biti sa tim "kockama" i mermernim pločama koji su već postavljeni u centru grada????? To će biti "bačeno" nekome u skladište i taj će da proda... (kao što se desilo na Paliću kod velike terase,krov pre 9-10 godina obnovljen biber crepom a sad nedavno sa bakarnim limom, crep je nestalo....)... kao i cigle od pozorište....
Luka Odgovori
Ja stvarno ne razumem zašto ste svi protiv. Konačno treba uneti nešto novo... Omfg meni se sviđa ovo... Bilo bi moderno da tamo u centru gde je onaj krug veliki kod gradske kuće da se napravi udubljenje od nekih metar, metar i po, i da se naprave kao stepenice ka unutra. Znači da ostane krug, ali da ima stepenice ka unutra ali velike jedno 2-3 na kojima se zapravo sedi. I tu bi se ljudi skupljali i sedeli predveče :) u sredini možda neka mini fontanica u prečniku 1.5 metara? Nešto kao što ima u Minhenu samo što je mnogo veće, i isto tako nešto ima u Zagrebu samo je manje. Tamo pored spomenika Bana Jelačića. Šta mislite?
andrea Odgovori
ibolja treba da radite u NSZ i svakog ćete zaposliti . Subotica će biti najuspešnija u zapošljavanju kad ti budeš tamo radila. samo se prvo vrati u realan život. i rečnik promeni .
andrea Odgovori
ibolja . ovo sam zaboravila da ti napišem ali ti si jedna od Subotičkih privatnika kod koga ljudi rade za 15000 mesečno. sad sam se setila po tvom rečniku i svaćanju ko si. pozdrav .
Strašno Odgovori
Ja tu samo vidim veoma loš Photoshop :D
Eastsider Odgovori
Kome? Grad je ciao arrivederci bok!
Sexy Odgovori
@Luka Svaka cast, super ideja...hvala ti sto razmisljas :) ne razumem ove ogorcene ljude koji pice po minusima...problem je u glavi! Mada bi ja to stavio umesto zelene fontane :)))
andrea Odgovori
@andreaa ti si jedna od onih kako kuka kako nema posla kako nema para a prstom da ne mrdnes d ne kazem necim drugim... nego po citav dan kafenises
Salamander Odgovori
Pare negde moraju da se potroše, a kad se još i kajmak skine onda je slađe. Manite se ovoga za sada, ima toliko prioritetnijih stvari od popločavanja centra - recimo da građani koji glaze po blatu dobiju makar neke staze.
petar k Odgovori
Terteli trtlja... Dr Vikicu za grackog arhitektu a amaterizam, populizam i nepotizam u arhitekturi suzbiti !

Pre sto gosina bi 'vake arkitekte tretirali parterno katranom i perjem

UAA
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.