• Pregleda: 3072

Upozorenje na visoku koncentraciju ambrozije u vazduhu

Najnovija ispitivanja vazduha koje dva puta nedeljno vrši Zavod za javno zdravlje, pokazuju da je koncentracija polena ambrozije ove nedelje dostigla kritičnu tačku za sve alergične na ovaj korov, a u narednim nedeljama se očekuje dalji porast.
Upozorenje na visoku koncentraciju ambrozije u vazduhu

Sezona cvetanja ambrozije, odnosno perioda kada dostiže kritične vrednosti i izaziva alergijske reakcije kod osetljivih osoba, zvanično je počela i trajaće do septembra. Na veću koncentraciju dodatno utiče toplo, suvo i blago vetrovito vreme, kakvo je bilo gotovo čitavo leto. Ukoliko ne bude padavina, koje umnogome umanjuju prisustvo polena u vazduhu, predstojeće nedelje biće izuzetno nepovoljne za sve alergične.

„Prema poslednjim merenjima koncentracija polena ambrozije dostigla je visoke vrednosti, preko 60 zrna po kubnom metru vazduha i sada je trend porasta koncentracije. Najkritičniji period je poslednja sedmica avgusta i prva sedmica septembra“ kaže Tatjana Škorić, biolog u Zavodu za javno zdravlje.

Polen ambrozije je dominantan, ali prisutan je i polen drugih alergenih biljaka u vazduhu.

„Prisutan je i polen pelina koji takođe spada u jake alergene, ima malo i polena trava, zatim polen još nekog korova. Prisutna je bokvica, kanabis, a značajna je i koncentracija polena koprive, međutim, ona spada u slabe alergene“ dodaje Škorić.

Rezultati merenja koncentracije polena u vaduhu mogu se pratiti na zvaničnom sajtu Zavoda za javno zdravlje i to na nedeljnom nivou, a objavljuju se najkasnije do srede.

Izvor: RTV City

povezane teme

5
Gandalf sivi Odgovori
Proverite koliko ambrozije i koje kakvog korova ima na mestu gde je nekad bio "DES"! U cijem je vlasnistvu sad? Koliko dugo? Da li je ikad inspekcija usla tamo ili napisala kaznu?
Naravno da nije! A zasto??? Da li sme???
E, u tom grmu lezi zec.
ffilozoff Odgovori
SRAMOTA!!! Ubirete razne poreze gradjanima,naplacujete kamate,a niste u stanju odrzavati grad i kositi korov!!! Malo dete vidi izvore ambrozije po citavom gradu....
ambrozija Odgovori
Kad ste poslednji put prosetali i pogledalu idpres svojih ulaza? Kao da ljudi misle da ce sama nestati. Da je neko drugi duzan da pokosi vasu ambroziju. Ako ne mozete da pokosite sami ima onih koji ce vam je pokositi samo da nasoj deci i osobama alergicnim na polen bude bolje. I komunalci treba da naplacuju kazne. Sta mislite koliko kostaju lekovi a tek kolilo su stetni za mlade organizme.
babo Odgovori
Stalno pisu da je tesko kada je ovako toplo a lakse kada zahladi i pada kisa. Pogresno. Ja sam alergicna na ambroziju vec 20 godina. Mnooooogo je lakse sad kada je ovako pakleno. Kada pada kisa 100 puta je gore, a kada zahladi ne moze da se zivi. Taj koji ovo pise nema pojma.
Tale Odgovori
Ako mere dva puta nedeljno ,zasto te podatke neobljavljuju,vec kao i svi ostali tu su radi reda da dobiju platu i td.Nalupaju crvene i zelene tacke u izvestaju, kad sete,i to je kraj.Zasto lepo ne napišu sta su i kad su to izmerili.Nama alergicnim bi mlogo znacilo.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.