Komentara: 5
Pregleda: 3410

Upozorenje na visoku koncentraciju ambrozije u vazduhu

13.08.2015. u 00:31h
Izvor: RTV City
Najnovija ispitivanja vazduha koje dva puta nedeljno vrši Zavod za javno zdravlje, pokazuju da je koncentracija polena ambrozije ove nedelje dostigla kritičnu tačku za sve alergične na ovaj korov, a u narednim nedeljama se očekuje dalji porast.
Upozorenje na visoku koncentraciju ambrozije u vazduhu

Sezona cvetanja ambrozije, odnosno perioda kada dostiže kritične vrednosti i izaziva alergijske reakcije kod osetljivih osoba, zvanično je počela i trajaće do septembra. Na veću koncentraciju dodatno utiče toplo, suvo i blago vetrovito vreme, kakvo je bilo gotovo čitavo leto. Ukoliko ne bude padavina, koje umnogome umanjuju prisustvo polena u vazduhu, predstojeće nedelje biće izuzetno nepovoljne za sve alergične.

„Prema poslednjim merenjima koncentracija polena ambrozije dostigla je visoke vrednosti, preko 60 zrna po kubnom metru vazduha i sada je trend porasta koncentracije. Najkritičniji period je poslednja sedmica avgusta i prva sedmica septembra“ kaže Tatjana Škorić, biolog u Zavodu za javno zdravlje.

Polen ambrozije je dominantan, ali prisutan je i polen drugih alergenih biljaka u vazduhu.

„Prisutan je i polen pelina koji takođe spada u jake alergene, ima malo i polena trava, zatim polen još nekog korova. Prisutna je bokvica, kanabis, a značajna je i koncentracija polena koprive, međutim, ona spada u slabe alergene“ dodaje Škorić.

Rezultati merenja koncentracije polena u vaduhu mogu se pratiti na zvaničnom sajtu Zavoda za javno zdravlje i to na nedeljnom nivou, a objavljuju se najkasnije do srede.

Izvor: RTV City
Postavljeno pre 8 godina i 8 meseci
Komentara: 5
Pregleda: 3410
Povezane teme

ambrozija

sezona alergija

polen

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.